I uvijek kada ga god pravim sjetim se svoga pokojnog kolege i prijatelja Riče i jedne scene kada smo zajedno kuhali grah za našega boravka u Bagdadu. Ja do tada nisam bila neka kuharica, bila sam mlada djevojka na privremenom radu u Iraku a Riča je bio "stariji" čovjek i kolega i otac moje prijateljice Branke.
Mi smo taj naš jadni grah kuhali, vjerojatno je bio stariji i nikako se nije mogao skuhati a Riča je insistirao da se grah mora "sastaviti", što je značilo da mora pustiti svoj škrob a nipošto ga zapržavati.
I tako ja i dan danas pravim svoj grah da se on sam "sastavi" i nikada ga ne zapržavam. Tako smo naučili i tako nam se sviđa. Grah uvijek pravim u ekspres loncu.
Dobro je namočiti ga preko noći. To ja vrlo često preskočim jer rijetko navečer planiram što ćemo ručavati sutra. To mi je jedna od mana.
Potrebno je:
- 2 šalice od 3 dcl graha (6 dcl)
- 2 kapule
- 3 paprike, (crvena, zelena, ljuta)
- 1 mrkva
- 4 kom rajčica
- 3 - 4 češnja češnjaka
- sol, papar, vegeta (po želji)
- mljvena crvena paprika: slatka i ljuta
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 žlice ajvara
- sjeckani peršun, čili paprika
Za to vrijeme u ekspres loncu na malo ulja ili masti izdinstati sitno sječenu kapulu koju treba posoliti. Kada kapula povene dodati mrkvu i papriku koje isto treba isjeći na sitne kockice. Dinstati uz stalno miješanje sve dok paprika ne omekša pa dodati očišćenu i nasjeckanu rajčicu i bijeli luk. Sve skupa začiniti sa solju, paprom, mljevenom paprikom. Kada je nestalo tekućine od rajčice dodati grah, zaliti vodom i dobro izmiješati. Vode treba biti iznada graha 2-3 cm ali voditi računa da ne pređe oznaku u ekspres loncu.
U ovoj fazi se može dodati i suho meso kada ga ima ili ako se stavlja panceta staviti je skupa s kapulom.
Kada prokuha zatvoriti ekspres lonac i sačekati da prošišti. Tada smanjti vatru i kuhati oko pola sata što ovisi o grahu.
Otvoriri ekspres lonac te dodati koncentrat rajčice, ajvar i sjeckanog peršuna.
Ovaj put sam poslužila pržene kobasice kao što sam vidjela na blogu Voće i povrće.
Pošto nemam gril tavu ja sam ih stavila u teflon tavu s malo vode (1 dcl) poklopila i tako kuhala a kada je voda isparila onda su se zapekle u vlastitom soku.
Naravno, moji dečki više vole sa suhim rebarcima a nije im ni ovako mrsko.
Obožavam tvoj blog sa svim ovim lijepim domaćim jelima...Dok čitam...osjećam miris jela...:)))
OdgovoriIzbrišiOvako i ja kuham grah i zaista nema potreba za zaprškama...
LP
Phoenix
Baš volim grah u ove hladne dane, sa žlicom i toplo..ovaj tvoj s kobasicama izgleda prefino!
OdgovoriIzbrišiajme kako ja volim ovakav grah... mi ga pravimo jako slično samo bez češnjaka i ajvara, ostalo sve isto :) nema boljeg za ove hladne jesenske dana... i zimske, naravno :)
OdgovoriIzbrišiSnježo sjajan je:))) ali stvarno po mom guštu
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da si isprobala foru s kobasicom. Nadam se da vam se svidjelo! :) Jedino mislim da se baš najbolja aroma postigne na grillu pa svakako pokušaj i to jednom. :)
OdgovoriIzbrišiInače grah ti izgleda mrak! :)
P.S.
Ni ja ne koristim nikakve zaprške, pa grahu to zbilja ne treba. :)
Hi Snjeza,
OdgovoriIzbrišiwhich is a super fine food.
I now have appetite.
Delicious
Greeting Jacob
e, za ovo moj dragi ubija:))) odlicno!
OdgovoriIzbrišigrah je moj favorit
OdgovoriIzbrišiJedem ga rado
mogla bih vala i svake sedmice,jednom:)
a
kazu i ne goji:))
Volim ga bas na sve nacine.
Ovaj tvoj mi bas po ukusu.
moze l jedan tanjur
virtualno?
Hvala:)
#Phoenix: Hvala na lijepim riječima!
OdgovoriIzbriši#Andrea: Čim nabavim gril tavu probati ću
#Sponty: Naravno, izvoli. Za mojim stolom uvijek ima mjesta bar za jedno!
Sad bi zdimo kod tebe u Knin na jedan tanjur
OdgovoriIzbrišiodličan recept. Taman za ove hladne dane.I meni je pao danas na pamet :D
OdgovoriIzbrišiGrah obozavam.Ovdje u Njemackoj ga kupujem ili kod Turcina ili u Kauflandu, prodavnici sirokog asortimana.Kod Turcina ponekad omanem.Ali zato u Njemackoj prodavnici..Uvijek ima bar 5 vrsta graha sa svih mogucih strana svijeta.Njemac :) fino napise i ukratko osnovni postupak kuhanja. Pa tako ima grah koji je gotov za 2 sata, ili onaj da se pokiseli preko noci u hladnoj vodi.I tacno je to sto pise.I tako za 2 sata grah na stolu, recimo.Dodaci u grah moj su izbor.Stavim svega od povrca, volim sa finim suhim rebrima ili nekom drugom finom suhovinom.Nisam ga pravila nekoliko mjeseci.Ali sad mu je sezona :) nastala.
OdgovoriIzbriši