25. srp 2010.

Focaccia s ljubičastim lukom i tunom


Pravila sam ja i druge focaccie kao npr. ovu najjednostavniju s malo crnih maslina. Odlično je prošla kod mojih s tim što su neki vadili masline i jeli je onako bez njih:))

Kada sam prvi put ugledala recept za ovu focacciu ovdje znala sam da ću je morati napraviti. Ja ljubičasti luk toliko volim da bih ga čini mi se mogla jesti svaki dan kao neki jabuke.

I odmah, ne budi mi mrsko ja napravim ovu focacciu ali onako oprezno, znajući s kim imam posla. Za dečke sam znala da će im se svidjeti ali, Zlatan:)))
Napravila sam je s mnogo manje luka, jednu polovicu čak i bez luka (radi Zlaje) i još dok sam je pravila moj Zlatan kaže: - Sumnjam da će to išta valjati.
Bome ako ti se sviđa jedi a ako ne šta ću ti ja!!!!- to mu je bi odgovor.

I ostavila sam ja njemu jedan komadić ove s lukom ali nije htio a dečki su oblijetali oko nje, sve moleći da on ipak odustane. Nije je ni pogledao, onu praznu s malo sira po vrhu je prevrnuo nekoliko puta, pogledao sa svih strana i na kraju skupio hrabrosti i pojeo:)))


Ali, sljedeći put sam je pravila sa što više luka, znajući da je on svakako neće ni probati a mi smo se lijepo najeli:))

Recept ide otprilike ovako:
Potrebno je:
Za focacciu:
  • 350 ml vode
  • 500 g brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 5 g soli
  • 1 žličica šećera
Za posip:
  • 500 g ljubičastog luka
  • maslnovo ulje
  • 300 g tune iz konzerve (ocijeđene) ili manje po volji
  • soli

  1. Rastvoriti kvasac u malo tople vode zajedno s jednom žličicom šećera i pričekati da se formira pjena
  2. U ostaloj vodi rastvoriti sol te u zdjelu u kojoj se nalazi brašno dodati ulje, zapjenjeni kvasac i vodu i formirati tijesto.
  3. Tijesto izraditi da postane elastično i ostaviti ga na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen
  4. Sada tijesto premjestiti u nauljenu tepsiju i lagano rukama ga rastanjiti na debljinu oko 1 cm, nauljiti ga i s gornje strane i ostaviti oko pola sata na toplome.
  5. U međuvremenu luk izrezati na rebarca i stavit ga u tavu s nekoliko žlica maslinova ulja, posoliti ga i dinstati ga na laganoj vatri sve dok ne povene.
  6. Rasporediti luk po focacci a po njemu iscjeđenu i iskomadanu tunu
  7. Peći u pećnici zagrijanoj na 220°C 30-tak minuta
  8. Ohalditi i služiti.
U mene se baš i nema kada ohladiti a jedva sam je stigla i uslikati. Zato se na originalu lijepo vidi kako to izgleda:))


I još moram reći da sam se čak odvažila i prošli put sam je pravila s dodatkom crnog brašna tip 1600 i bila je još ukusnija.
I što reče moja prijateljica bolje ti je od svake pizze jer bar nema puno masnoće:)))
Ali, ima onih koji i ne podnose luk, nažalost!
Isto tako mislim za one koji ponekada traže nešto posno da je ovo dobar izbor!

15. srp 2010.

Kajsije (antići) i Kolač s džemom od kajsija




Ili kod Barišića u kajsijama:


Kajsije su moje omiljeno voće.
Kao dijete sam ih uvijek bila željna. U Konjicu sam živjela u zgradi koja je imala 12 stanova u dva ulaza. Ispred zgrade je rasla između ostaloga i jedna kajsija koja nikada nije dočekala da joj plodovi sazriju, mi djeca smo ih pojeli još dok su bile zelene.
Imali smo običaj ići u "krađu" kajsija. Molim lijepo to je bilo jako davno, nije bilo ni kupiti voća. Sjećam se dobro Veledovih kajsija, zvali smo ih po čovjeku, pravome gospodinu čije su one bile i koji ih je naravno čuvao od nas malih napasnika. Postojale su još u mom sjećanju kajsije u Prohića bašti. Uh, kako su bile dobre, kako su mirisale i kako sam ih bila željna, uh...

Naši kumovi u Suhom dolu su isto tako imali nekoliko svojih kajsija, pa kada bi po mami poslali te kajsije to je bio praznik...

A sada, u Kninu isto ima istih takvih kajsija, odnosno marelica, ili ovih sitnih kao na ovoj fotografiji koje moja Anka zove "antići" ili "armeline"a ona ih nesebično dijeli sa mnom i naravno pošto one ne mogu dugo stajati moram napraviti džem do kajsija. Prekrasan, takve krasne arome i okusa, prosto moram ga upotrijebiti i u nekom kolaču.

One starinske velike kajsije ovdje zovu barakokule!

Nekoliko prekrasnih sličica kajsija (antića, armelina,):


Na ovoj kajsiji je Barišić (Ankin muž) ali se slabo vidi a ona je ispod kajsije:

E ovdje se Barišić vidi:

Pogledajte ih, ko ih ne bi poželio:


i konačno kolač:


Koji ide ovako:

Za tijesto je potrebno::
  • 150 g maslaca
  • 3 žumanca
  • oko 1 dcl mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 10 g svježeg kvasca
  • 300 g brašna
Za fil je potrebno:
  • džem od kajsija
  • 150 g mljevenih oraha
  • 150 g šećera (ja sam stavila 120 g)
Za šaum :
  • 3 bjelanca i
  • 120 g šećera
Postupak ide ovako:
  1. Otopiti kvasac u mlakom mlijeku zajedno sa žličicom šećera
  2. Umutiti maslac sa žumancima, dodati oko trećine brašna zatim usuti kvasac i zamijesiti sa ostatkom brašna.
  3. Dobijeno tijesto podijeliti na tri dijela, razvaljati te prebaciti u podmazani pleh. (Ja sam koristila tortipleh promjera 28 cm).
  4. Kore redati u pleh i svaku obilno premazati džemom od kajsija pa posuti polovicom mješavine oraha i šećera
  5. Treću koru ne premazivati, samo malo izbosti vilicom, peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta
  6. Izvaditi, premazati sa još džema od kajsija pa preliti umućenim bjelancima sa šećerom (šaumom)
  7. Vratiti još malo u pećnicu na oko 10 - 15 minuta.



Pošto nemam nikakav manji lim ovako je ispala kao torta:)))
Pravila sam slično tijesto bez dijeljenja u kore, samo jedna kora, džem i šaum ali mojima je to bilo "light" pa je ovo ispao pun pogodak:)))

Nagrade


Mrzim ljeto:))))
Oprostite mi dragi moji što ove nagrade tek sada postavljam na svoj blog s nadom da ću ih uspjeti podijeliti dalje.
Neke sam tako davno dobila kao npr. od kreativke Loredane pa me i sram što ih tek sada postavljam.
Nisam ih zaboravila, dapače, počašćena sam ali bilo je previše posla a sada ove vrućine koje me ubijaju, ali doslovno ubijaju...
Teško sjedam za kompjutor i od njega mi je vruće... Klima mi je više pokvarena nego što dobro radi a niko je ne zna popraviti... a za novu treba....
Nije da ne kuham, kuham ali ponekada me zamjeni muž, ... objavljivat ću kada malo živnem:)))

I tako i ja nagrađujem sve moje drage blogerice koje me prate i ovim nagaradama širimo naše prijateljstvo i ljubav prema istinskome druženju, prema stvarima koje nas spajaju,..

Evo ovako:


Ovu nagradu sam dobila od Loredane i Branke-byB kojima se zahvaljujem i ispričavam što je tek sada postavljam i dijelim ovako:

  1. Delicious for kids
  2. Iz moje kuhinjice
  3. Ebba's cuisine
  4. Voće i povrće
  5. Achtung Baby
  6. Moje grne
  7. Foodforthought
  8. Gastro fusion
  9. Shangri la food
  10. Hobbychic
Nemojte mi se čuditi što je ova nagrada dva puta na popisu, ne bih ja to znala sve ponovno razdvojiti. Neka bude ovako:))))

Sljedeća nagrada:

Dobila sam je od: Jovane, Mihaele i Taše kojima se od srca zahvaljujem i naravno opet ispričavam što je tek sada proslijeđujem. Ovu nagradu dodjeljujem:

  1. Dvi ribe dav kumpira
  2. Cooketa
  3. Laka kuharica
  4. Jubistacha
  5. La cuisine creative
  6. In T&T kitchen
  7. Pirun i ožica
  8. Recepti iz moje bilježnice
  9. In search for inspiration
  10. Astal-kuhinja moje ravnice
Ovo je ogroman posao:)))), vrlo rado bih sve ove nagrade dodijelila svima vama koji uživate u ovom i ovakvom druženju, kuhanju, lijepim stvarima...

Drage(i) moji, preuzmite i proslijedite svoje nagrade...
Sve vas grlim!

4. srp 2010.

Sacher (Sacherova) torta i nekoliko rođendana

Ovaj mjesec je pun rođendana meni dragih ljudi.

Danas (4.7.) je rođendan mojoj rodici Dijani. Dijana živi u Francuskoj pa pošto znam da i ona voli pogledati ovaj moj blog želim joj ovim putem sretan rođendan.
A sutra (5.7.) je rođendan mojoj sestri Lidiji i ona je preko bijela svijeta ali uvijek sa mnom.
Sretan ti rođendan draga moja Lidija!
Rođendan je i mojoj kumi i prijateljici Bori (11.7.) koja je sada u Beogradu i naravno i njoj želim sretan rođendan a isti dan ima rođendan moja bivša susjetka i školska prijateljica Nada a sada je u Sloveniji.
Što smo se razbježali po svijetu:)))
Eh, mislila sam skinuti neki videić za Happy birthday ali izbor je tako veliki da sam odustala:)))
Ima toga još...

Imam nekoliko recepata za ovu tortu prepisanih iz kojekakvih časopisa. Sve se svodi na gotovo isto. Ali, ovdje mi je zanimljiv način na koji je napisan (i zove se Sacherova torta) i mislim da sam ga prepisala iz nekih novina ni sama ne znam kada.
Ne treba puno sastojaka za napraviti je, obično sve imamo kod kuće.
Naravno važni su i dobri sastojci (trebala sam staviti kvalitetniju čokoladu:)))

Potrebno je:
Za tijesto:
  • 15 dag čokolade
  • 15 dag maslaca
  • 15 dag šećera
  • 6 kom jaja
  • 15 dag brašna
Za čokoladni preljev:
  • 7 dag čokolade
  • 5 dag šećera
  • 3 žlice vode
  • 5 dag maslaca i kap ulja
I još je potrebno:
  • nekoliko žlica marmelade od kajsija (marelica)
Izrada ide ovako:
  1. Otopiti čokoladu sa žličicom vode na tihoj vatri
  2. Istući snijeg od 6 bjelanjaka i ostaviti na stranu
  3. Pjenasto umutiti maslac sa šećerom pa dodati jedno po jedno svih 6 žumanaca i na kraju otopljenu čokladu
  4. U ovu smjesu sada oprezno drvenom žlicom umiješati brašno i istučeni snijeg od bjelanaca
  5. Tijesto izliti u pomašćen i pobrašnjen pleh (promjera 23 cm) pa ga peći na laganoj vatri (180 - 200°C) oko 35 minuta (moja mama je ove oblike za tortu zvala "tortipleh":)))
  6. Pečeno sasvim ohladiti pa jednom prerezati
  7. Zagrijati dok se ne razrijedi nekoliko žlica marmelade od marelica pa premazati prerezanu koru i čitavu tortu izvana i ostaviti malo prosušiti
  8. Za čokoladni preljev rastopiti čokoladu sa šećerom i vodom. Kada nestanu sve grudice dodati maslac i kap ulja i sjediniti u glatku i sjajnu glazuru.
  9. Skinuti s vatre i miješati je dok se malo ne rashladi pa dok je još topla preliti preko torte


Najbolja je kad prenoći a služi se s tučenim slatkim vrhnjem.
Iskreno, mojim dečkima koji uopće ne vole šlag je bila dobra i bez njega a nisam je uspjela sačuvati do sutra pa smo je načeli nakon nekoliko sati:)))