21. kol 2010.

Kolač od šljiva



Ili kako je jedan Kolač od maka postao Kolač od šljiva.
Imam jedan recept za kolač od maka čije mi se tijesto jako sviđa pa sam ga iskoristila kao podlogu za ovaj kolač!
Šljive su počele i kao nekada uvijek ih imam u kući.
Ne znam kako je to kod drugih ali se sjećam da nikada u životu u Konjicu nismo kupovali šljive, dapače mislim i da ih nije bilo za kupiti u piljarama kako smo mi tada zvali prodavnice voća i povrća. A uvijek smo ih imali i jeli, pravili od njih knedle obvezno, džemove i bestilj!
A bestilj je priča za sebe, jer kada se pravio bestilj cijelo je susjedstvo sudjelovalo, pomagalo mljeti šljive, miješati,...
Kada sam otišla studirati u Mostar jako sam se čudila gledajući ljude koji kupuju šljive. I sjećam se kako sam svojoj mami o tome pričala:))
Mala naivka!
Baš sam neki dan pričala sa našom Sandrom koja je jedno vrijeme živjela u Čitluku a tamo uopće nema za kupiti grožđa jer svak ima vinograd i svoje grožđe pa ga nemaju komu prodavati a ona iako nije imala vinograd uvijek je imala dovoljno grožđa:))
A najviše ih pojedem dok ih berem, tako su mi najdraže! Ove su od moje Zdenke!

Još nisu dovoljno zrele za marmelade ali, ... za kolač ... pa može!
I evo kako ide ovaj kolač:
Potrebno je:
  • šljive
  • 100 g margarina/maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanca
  • 1.25 dcl mlijeka
  • 325 g brašna 2 bjelanca
  • 1/2 raška za pecivo
  1. Umutiti bjelance s nekoliko zrna soli i ostaviti na stranu
  2. Umutiti margarin, dodati mu šećer, vanilin šećer, žumanca i mlijeko žlicu po žlicu
  3. Sve to dobro izmiješati pa dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo te lagano žlicom umiješati izmučene bjelance.
  4. Dobro izmiješano tijesto usuti u podmazan i brašnom posut lim debljine do 1 cm.
  5. Po tijestu složiti polovice šljiva ( ja sam prethodno po tijestu posula jednu šaku mljevenih oraha) i malo ih posuti šećerom (1 šaka) zato što šljive nisu još dobro zrele i slatke
  6. Preko šljiva staviti posip koji napraviti od:
  • 80 g brašna s malo praška za pecivo (oko 1/2 žličice za crnu kavu),
  • 50 g šećera u prahu,
  • 1 žličica cimeta i
  • 1 vanilin šećer pomiješati pa postupno dodavati
  • 50 g rastopljenog i malo ohlađenog maslaca
7. Masu (posip) staviti preko fila i peći oko 40 minuta na 200°C.

Pečen kolač izvaditi i ostaviti na rešetkastoj podlozi dok se ne ohladi!

Sjeći i služiti.

Negdje sam pročitala naslov za zbirku kolača od šljiva: Purpurna rapsodija:)) Sviđa mi se!




17. kol 2010.

Šarena dolma i odmor od odmora





Prođe i moj odmor!!! Ovaj put smo 9 dana proveli svi skupa u Zadru s tim što su dečki već prije nekoliko prekrasnih dana proveli u Dubrovniku kod ujaka:)))
I u Zadru sam koristila svoju divnu rodbinu pa sam odmor provela u stanu Zlatanova nećaka koji inače živi u Italiji. Imali smo na raspolaganju prekrasan, dvosoban uređen stan, sve pet:))
Ali,...
Zašto ali? Pa zato što mislim da i nije pravi odmor kada radiš sve što i radiš doma: pereš, kuhaš, čistiš, kupuješ, ... i još ... moraš ići na plažu:))) I još je ovo dobro kada se sjetim kako mi je bilo kada su djeca bila mala: "morala" sam ići dva puta dnevno na plažu i još teglila svu silu: madrace, suncobran, loptice, kantice, prostirke ... Ajme; kakav je to odmor bio!!!
Hoću li ikada imati mogućnost kao čovjek otići par dana na more, provesti ih u nekom smještaju u kojemu će neko drugi kuhati za mene? Za mene je vjerojatno već kasno ( najavljuju još rezanje plaće, a i skoro će mirovina koja će sigurno biti bijedna) ali to želim svima mlađima od mene: bar jedan kvalitetan godišnji odmor!
A kod kuće: toliko robe za oprati, kuću pospremiti, i sutra već na posao!!!
I baš sam poželila onu kolotečinu: kuća, posao, kuća:))

I prvo što mi je palo na pamet za spremiti kući za ručak je bila ova Šarena dolma ili kako je ja zovem Za svakoga po nešto!
Jer moj Tomislav voli ove smotuljke u listovima raštike (Japrak), Zlatan voli punjenu rajčicu, Nikola papriku (i obvezno pire krumpir) a ja volim punjenu tikvicu. Može se puniti još luk, patlidžan, ...
Za ovu moju dolmu ja sam upotrijebila:
  • 70 dag mljevene junetine
  • 2 kom luka
  • 1,5 kg rajčice
  • 1 tikvicu,
  • nekoliko blanširanih listova raštike
  • 10 kom. manjih paprika
  • 1 šalicu (2 dcl) riže
  • 2 mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar, feferon
  • ulje
Smjesa za punjenje:
Isjeckati luk, mrkvu, dodati sredinu nekoliko rajčica koje će se puniti, isjeckani češnjak, peršin, rižu i meso. Posoliti, popapriti, dodati žlicu ulja i malo (oko 0.5 dcl) vruće vode i sve dobro izmiješati i ostaviti na stranu dok se ne pripreme paprike, tikvice, i ostalo što će se puniti!

Paprike očistiti, isto tako i tikvicu oguliti (ja koristim onu svijetle kore), izrezati na kolutove dužine oko 5-6 cm, očistiti od sjemenki. Pripremiti rajčice: odsjeći im vrh, idubiti ih a to pulpu staviti u smjesu za punjenje!


Puniti sve pripremljeno, slagati u tepsiju, po vrhu posuti još žlicu ulja, te sve zaliti sa ostatkom rajčice koju prethodno oguliti, samljeti (pošto moji vole ljuto ja stavim i jednu svježu ljutu papriku - feferon koju sameljem zajedno s rajčicom), posoliti. Dodati još malo vruće vode da paprike ogreznu. Staviti u vruću pećnicu i kuhati oko sat - sat i pol na temperaturi 210°C. Temperatura treba biti tolika da lagano vrije.
Pred kraj kuhanja po želji razmutiti 1 žlicu brašna u malo vode, dodati 1 žlicu koncentrata rajčice i sve skupa dodati u tepsiju. Neka baci još koji ključ i to je to, što bi rekao naš poznati kuhar!

Služiti samo ili s pire krumpirom!

Vrlo često stavim integralnu rižu u smjesu za punjenje, u zadnje vrijeme stavljam i bulgur, ponekada jedan dio mesa zamjenim sojinim ljuspicama. Uglavnom, žao mi je ne iskoristiti ovo obilje povrća na našoj pijaci!

4. kol 2010.

Tarator



Još nešto jednostavno, osvježavajuće a iz kuharice moje prijateljice Lene Đ.
Recept je iz drugog dijela kuharice "Okusi i mirisi Makedonije" a prenosim ga u cijelosti kako ga je Lena napisala:
Sastojci:
  • 1 l ovčijeg kiselog mlijeka (zamjena: 1/2 l kiselog mlijeka i 1/2 l kiselog vrhnja)
  • 1 veći krastavac
  • 2 - 3 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • malo mljevenih oraha
  • malo ulja
U posudu staviti kiselo mlijeko, dodati mu usitnjeni češnjak, sol, papar, nasjeckane orahe. Dodati malo ulja i promiješati.
Služi se dobro ohlađen kao ljetna juha ili salata (meze).

1. kol 2010.

Polpete od ribe sa šafranom i krumpirom



Svi se dovijamo kako promijeniti nešto u jelovniku kako bi bilo zanimljivije. Ponekada je potrebno neke stvari sakriti da bi naši najmiliji ih ipak pojeli jer računamo da je to za njihovo dobro.
I ovo je jedan način kako sakriti ribu.
Moji nisu baš ljubitelji ribe, pogotovo je ne znaju jesti s kostima.
Evo jednog uspješnog pokušaja za sakriti ribu:

Za pripremu je potrebno:
  • oko 30 dag fileta oslića
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 1.5 dcl mlijeka
  • 2 prstohvata mljevenog šafrana
  • 2 manje glavice bijelog luka (neoguljenoga)
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1 žličica ribane korice limuna
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica vrhnja za kuhanje
  • sol, papar
  • 1-2 žlice maslaca
Postupak ide ovako:
  1. U tavu staviti mlijeko i dodati šafran, kada zavrije dodati ribu, smanjiti vatru pa kuhati oko 10 minuta; izvaditi ribu u zdjelu i lagano je vilicom izgnječiti, vodeći računa o kojoj preostaloj kosti:) a mlijeko ostaviti na stranu;
  2. Krumpir oguliti i izrezati ga na manje komade te staviti kuhati zajedno s neoguljenim bijelim lukom; kuhan krumpir i luk ocijediti te krumpir prebaciti u drugu zdjelu, oguliti i bijeli luk, dodati ga krumpiru i sve zajedno dobro izgnječiti.
  3. Sada u krumpir dodati oko polovice preostalog mlijeka sa šafranom, zatim ribu, brašno, sjeckani peršin, koricu limuna, vrhnje, sol i papar. Dobro izmiješati, praviti polpete te ih na kratko ostaviti u frižider dok pripremite prilog ili salatu.
  4. Rastopiti maslaca u tavi i pržiti polpete sa svake strane oko 3 minuta.

5. Servrati po želji sa salatom ili kakvim umakom na bazi jogurta, vrhnja i trava:))

Vrlo ukusno i zadovoljni smo bili svi:)
Recept je iz jedne kanadske kuharice koju mi je poslala moja sestra, naravno malo prilagođen: