29. sij 2011.

Vedranin čokoladni kolač




Ne znam kako kod drugih ali u mene kolači često nose ime po onome od koga sam recept dobila ili kod koga sam ga prvi put probala.
A, često mi se desi da počnem praviti jedan kolač pa kada se dobro presaberem ispadne potpuno drugi, jer naravno uvijek mi nešto fali.
Čokolade za kuhanje uvijek kupujem, ali kada je se moj Nikola dočepa brzo je nestane, naravno ja ne znam da ju je on pojeo:)
Orahe, lješnjake, bademe popapam ja i tako nikada nisam sigurna šta će ispasti. Nije meni ni trgovina daleko ali, jednostavno mi se nekada ne da izaći iz kuće!

Mislim da je ovaj kolač varijacija na temu Bečkih čokoladnih kocki (sve se nešto vrti oko Beča u zadnje vrijeme:), samo moram reći da je jako ukusan, sočan i čokoladan!
Slike nisu nešto, bilo je previše svjetla ali je kolač dobar, pravo dobar. Već je nestao!


Potrebno je:

Za biskvit:
  • 8 kom jaja, odvojeno žumanci i bjelanci
  • 200 g šećera
  • 250 g omekšalog margarina
  • 20 dag omekšale čokolade za kuhanje
  • 1 (13 g) prašak za pecivo
  • 4 žlice brašna (oštrog ili onog za kolače)
Za preljev:
  • 2 žlice ruma
  • 2 dcl hladnog mlijeka
Za fil:
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • 200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
  1. Umutiti bjelanca s prstohvatom soli i ostaviti na stranu
  2. U drugoj posudi umutiti margarin sa šećerom, pa dodavati žumanca. Kada je dobro umućeno dodati omekšalu čokoladu (omekšati je u toploj pećnici, na pari ili mikrovalnoj, kako ko zna)
  3. Umiješati drvenom žlicom brašno pomiješano s praškom za pecivo i umućena bjelanca
  4. Kolač istresti u veliki lim od pećnice (33x30 cm), prethodno pomašćen i posut brašnom)
  5. Peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta. Kolač će narasti a kada se izvadi sve se vrati, bez brige!
  6. Pečen kolač odmah posuti preljevom od pomiješanog hladnog mlijeka i ruma.
  7. Za fil treba u odgovarajućoj posudi zagrijavati na laganoj vatri vrhnje i čokoladu. Miješati i kuhati dok se ne sjedini. Paziti da ne prokuha. Ohladiti oko 10 minuta pa preliti preko kolača ( ja sam stavila jednu čokolade od 125 g od 60% kakaa i 75 g obične za kuhanje)
  8. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi a potom ga staviti u haldnjak da se dobro stegne (ili kao ja na balkon jer je u mene hladnije na balkonu nego u mom da ne kažem kakvom hladnjaku)

25. sij 2011.

Domaća garganelli pasta ili kako se ja snalazim

Već se dugo spremam napraviti ovu pastu.
Odugovlačila sam misleći da ću se nekako snaći i doći do macchinette pa s pomoću nje lakše razviti ovo tijesto. Ali, nisam ja te sreće:)) A nekada sam je imala...
I za prošle kuvarijacije sam predlagala ovaj recept, ali nije prošao. Mislila sam da bih se tako lakše natjerala napraviti ih.
Ali, evo me, natjerala sam se i moram priznati provela sam jedno lijepo poslijepodne igrajući se.

Baš kao nekada kada sam se igrala sa svojim lutkicama. Mogla sam se igrati s njima dan i noć, kupati ih, češljati, šiti im, plesti, kukičati, vezti,... Eeee, drage moje u moje vrijeme u mome Konjicu je bilo kupiti lutkica samo na pijaci i to bez odjeće pa se ti snađi.

I svašta mi pada na pamet pisati od djetinjstva pa do jučerašnjeg, kako rekoše neki novinari-lešinari, incidenta ili masovne tučnjave u našoj srednoj školi. Da se razumijemo ja radim u toj školi i ako je neko mjerodavan onda sam i ja.
Ali, novinari za mene jadnici, su naručeni napisati kako je u školi izbio incident na nacionalnoj osnovi, cijela škola a naročito učenici su se cijeli dan smijali, čudom čudili, citirali vijesti iz svih izvora, TV kuća i novina i sve su tako različite da se pitam gdje je tu odgovornost za pogrešno inerpretiranje događaja. Pitam se jesu li i sebi ponekada smiješni?
Na njihovu žalost moram im reći da je nevjerojatno ali da u našoj školi takvih incidenata nije bilo ni među učenicima kao ni među profesorima. Pa moj radni kolega je bio ravnatelj škole u vrijeme Krajine!
Rat je prošao, želi li neko od njih još rata?
I molim vas velikog čuda pobili se učenici! Pa kada bolje razmislite dečki su se uvijek tukli a u zadnje vrijeme i cure su im uz bok!
I ne volim pisati o nekim stvarima. Za moj pojam uljudbeno društvo ima neke tabu teme a to su: politika, vjera i novac. Ali, vas tamo neki izbace i iz cipela a kamo li neće i iz uljudbe!!

Oprostite ali nisam mogla ovo prešutiti, pun mi je kufer tih nazovi novinara slugančića:)


Idem sada na ljepše teme: klopa - ima li išta ljepše, bezbolnije, svima blisko,...?

Pravila sam ih po gore spomenutom receptu:
  • 4 kom jaja XL veličine
  • 400 g oštrog brašna tip 400
  • 100 g ribanog parmezana
  • malo ribanog muškatnog oraščića
  1. U receptu piše da se radi na radnoj površini ali da mi ne bi izbila "lava iz vulkana" ja sam to sve skupa zamjesila u zdjeli i tek onda prebacila na radnu plohu.

2. Tijesto mijesiti oko 10 minuta i pri tome ga gnječiti dlanom o radnu plohu. Tako pripremljeno tijesto zamotati u plastičnu foliju i ostaviti oko pola sata da se odmori. U receptu piše u hladnjaku ali ja sam ga ostavila na sobnoj temp. kao što radim kada mijesim pitu!?

3. Odmoreno tijesto razvaljati kako ko zna, meni je za to poslužila oklagija (kolagija što kaže moj Zlatan) ali, lakše bi bilo na macchinetti. Razvaljati što se može tanje:)

4. Izrezati ga na kvadratiće dimenzija 5x5 cm. Šta mislite kako sam to ja radila? Trokutom:)


5. Svaki kvadratić valjati s jednog kuta u drugi preko nekog štapića i nečega što će davati oblik navoja. Za to služe "češljevi" ili možda bi isto tako dobro poslužila daščica za njoke. Pošto nemam ništa od toga ja sam se poslužila vilicom (viljuškom:)) Jesam uživala, ne mogu vam pričati, a da štapić mi je bila olovka. Mogla je poslužiti i pleteća igla, recimo ali ne znam gdje su mi!


6. I, na na na naaaaa, gotovo!!

A sada si pustite mašti na volju i pravite umake po želji!

Ja sam na malo maslaca propržila sitno sjeckanu kuhanu šunku, dodala vrhnje za kuhanje, ubacila kuhane garganelle i pri posluživanju dodala još ribanog parmezana.

E, sada još nešto!
Moja mama je često radila domaću tjesteninu i bila je majstorica, gleda ona mene odozgo:)) ako bi joj tijesto bilo pretvrdo govorila je da se doda pola ljuske od jajeta vode:)
Od ostataka, onih koji nisu bili baš pravi kvadratići dobije se fina pasta za juhu, samo je izrezati sitno i osušiti.
Kod kuhanja paste treba biti puuuuno vode tako da voda ne prestane vriti kada se u nju ubaci pasta. Ove garganelle probati koji put da se vidi jesu li dobro kuhani (potebno je nešto oko 5 minuta što ovisi o vrsti brašna)
Znam da će ovo čitati moji Davor, Rosana, Dinko i Sandra te Danko i Frida koji ili žive u Italiji ili su u stalnoj vezi s dotičnima iz Italije. Nemojte mi se smijati, molim vas! Ljubim vas sviju!




23. sij 2011.

Bačka štrudla by Mihaela



Skrušeno piznajem da sam se jako razlijenila. Ne znam koji mi je..
Ili je ova jaka prehlada koja me umara, ili se moram poslije ovih silnih praznika ponovno uhodati, ili mi je ponestalo mota, ...
Ne znam, ali moram kuhati i kuham svaki dan. Opet je zahladnilo i ne znam šta mi je gore ona južina ili ova hladnoća:), ipak, kada bolje razmislim bolje je kada je malo hladno .
Ova dva mjeseca u igrici FBI rukavice, a koju je osmislila i pokrenula mamajac s bloga Cooks and Bakes u istrazi je blog La casa de vainilla, mlade blogerice Mihaele.

Dosta sam stvari izdvojila i isprinatala u namjeri za pripremiti. Što napravim odmah objavljujem jer znajući sebe neću ja to poslije naći:)) smotana kakva jesam!

Za ovaj put sam pripremila Bačku štrudlu.
Sama se sebi smijem umjesto da kažem Bačka štrudla ja je stalno zovem Bečka štrudla:).

Ne znam kako vi ostali ali ja imam puno dvojbi dok nešto izaberem. Moram paziti ako je nešto ovako "tjestasto" da i za ručak slučajno ne uletim sa tijestom jer to nekima u mojoj kući ne odgovara, moram voditi računa da nema sastojaka koji neki ne jedu, npr, u zadnje vrijeme mome mužu smeta čokolada ili bar on misli da mu smeta, dečki baš nisu ludi za šlagom a ni tata im, ne vole mak, ...
Ustvari, nekada mi dođe da ih pošaljem sviju ... u peršun:)


Ali, ova štrudla je baš dobra, naravno jednu sam pravila s orasima za taticu:)) a drugu s čokoladom i malo oraha. Odlična je!
Zanimljiva mi je i zbog sastojaka za tijesto: nema šećera, nema jaja, ... I još nešto kada ja odaberem nešto praviti uvijek mi još nešto nedostaje... ovaj put je to bio svježi kavasac. Zamijenila sam ga sa instant suhim kvascem.

A najveći mi je problem bio izrezati je:)) Kora je prekrasno hrskava i tvrda, lako se lomi a ja nemam noža da valja u kući.
Kupiću si skalpel:) za rezanje kolača, to sam pokupila kao izvrstan savjet na jednom blogu!

16. sij 2011.

Pogača od ruža


Kada sam vidjela ovu pogaču na Coolinarici znala sam da je moram napraviti. Recept je postavila NYANA a uz to je dala i odličan tutorial sa sličicama. Imala sam nekih nedoumica i zamolila sam za pojašnjenje.
Bože 'prosti uvijek se javi još neko koga niko ništa ne pita a smeta mu onaj ko pita:))

Imala sam dosta slučajeva gdje me ljudi nisu razumjeli i naravno da sam to popravila.
Nemamo svi istu predodžbu o kuhanju. Ako je za mene puding iz vanilije onaj prašak iz vrećice za neke je to onaj gotovi puding u čaši. Tako je, vjerovali ili ne! Zato i nastojim napisati recept tako da ga svi razumiju sa svim potrebnim podacima. Iako mi to uvijek ne uspjeva, moram priznati:))

Nisam ništa mijenjala od recepta samo sam umjesto maka koristila lan jer neki od mojih dečki ne vole mak:)) A i nisam ga imala u kući pa se ja poslužim onim šta imam!
Ako ne čitate komentare onda samo moram reći da su ove kuglice (u mene) s lanom promjera oko 3 cm.
I još nešto, ja sam je pekla u kalupu za torte promjera 23 cm.


Pogača je vrlo ukusna i dok ja ovo pišem ona polako nestaje u trbusima mojih milih:))


U zadnje vrijeme u mene se često ruši firefox a kada sam pokušala preko Crome ovo uraditi neće selektirati slike da ga ...


14. sij 2011.

Nagrade






Počelo je s nagaradama. Ove tri nagrade sam dobila od blogerice Marine s bloga marimilocakedesigne.se kojoj se zahvaljujem, naravno!

Pravilo je:
  1. Zahvaliti se i naznačiti link onomu od koga je priznanje
  2. Napisati 7 stvari o sebi koje želiš
  3. Poslati priznanje blogovima koje volite, ukupno 15
  4. Kontaktirati te blogove i naznačiti im da su nagrađeni

Baš mi je nešto teško pisati o sebi, i to 7 stvar, ne'š ti:)
Ma čini mi se svi nekako isto pišemo i dođe mi da malo promijenim ono u smislu, obitelj, djeca, prijatelji, kuhanje, itd. pa to se podrazumjeva:)))

A šta bih ja posebno rekla o sebi, .... ništa naročito! Ja sam jedno prosječno stvorenje, malo deblja nego što bih trebala biti, učim ponovno hodati bez šepanja, volim čitati ali sve manje čitam, suze mi oči (suze liju plave oči:)), imam i malo poduži jezik, lako planem kada mi izvuku živac posebno moj mužić, nekada sam voljela putovati a sada mi je mrsko, malo sam zaboravljivija nego što bih trebala biti, kada želim nešto promijeniti onda mijenjam frizuru, ...

Sve vas posebno volim i ove nagrade namjenjujem svima vama!

I zato vas lijepo molim preuzmite ove nagradice!

I još nešto, danas mi je poseban dan, od naše Dunje sam dobila prekrasan dar:))
Već krasi zid naše blagovaone! Hvala Dunja! Pusa!


7. sij 2011.

Juha od poriluka i ječma

Pogled u rano jutro s mojega balkona. Kada je hladno kao ovo jutro na slici onda odlično pašu ovakva jela.
Nedavno sam slušala jedan razgovor mladih žena koje se hvale: jedna da nije ništa skuhala već 6 mjeseci a druga da nikada ne kuha, i slično a sve su majke sa jednim, dva djeteta.
Kuda ide ovaj svijet? Ko je ovdje lud? One ili ja? Ja kuham svaki dan, rijetko se zalomi da ništa ne skuham.
Sezona je poriluka pa je on redovno na našem stolu.
Ja sam ga naučila jesti još iz djetinjstva. Kada god ga jedem sjetim se kako ga je mama moje prijateljice Fikrete r. teta Zineta pripremala. I sada mi miriše:) A spremala ga je sa suhim mesom (suha govedina ili bravetina) a onda bi na kraju dodala rižu. A riža bi bila: svako zrno posebno, ništa skašeno, raskuhano... savršeno - mirisi iz mladosti:).
Zlatan nije ranije jeo poriluk a naučio se uz mene, naravno i djeca, jedući ga ovako pripremljenog.

I kada smo neki dan gledali Anu kako priprema poriluk sa ječmom komentar moga Zlatana je da je to prvo nešto jestivo što je skuhala:))
Zato sam prvom prilikom (trebalo je doći do celera listaša, nema u Kninu) napravila ovo jelo.
I mogu vam reći - izvrsno pogotovo za hladne zimske dane.


Ja sam ga ovako pravila (možda mi se mjere razlikuju malo ali, sve je to tu negdje li - la:))
Potrebno je:
  • 3-4 poriluka
  • oko 10 dag pancete isjeckane na sitno
  • 3-4 celera listaša
  • čašu od 2 dcl ječma
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 ljuta papričica
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 - 3 dcl pasirane rajčice
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • oko 1 l nekog temeljca (ja sam koristila vodu, ne'š ti:)
  • maslinovo ulje, mljeveni papar, sol, listovi peršina i celera
  • reducirani balzamični ocat za poslužiti
  1. Na malo maslinova ulja ugrijati bijeli luk izrezan na listiće, sitno isjeckane stabljike celera i pancetu
  2. Dodati dobro oprani i sitno nasjeckani poriluk (do onog svijetlo zelenog dijela, ja volim i onaj zeleni dio ali ovaj put ga nisam stavljala)
  3. Usuti ječam, malo izmiješati, propržiti, umrviti ljutu papričicu pa zaliti vinom
  4. Umiješati koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu, posoliti, popapriti pa zaliti temeljcem!? Ja sam stavljala vodu, zato onaj upitnik a stavila sam toliko da prekrije sve malo više od 1cm:))
  5. Kuhati oko 40 minuta te umiješati pregršt nasjeckanog lišća peršina i celera.
  6. Poslužiti sa reduciranim balzamičnim octom

I još jedan Zlatanov komentar - kakva je ovo juha, pa to je čorba:)))

Napomena:
- Stvarno vrlo ukusno i okrepljujuće jelo
- Ja sam ječam potopila u hladnu vodu na 2 sata ranije a zatim dobro isprala i procijedila.
- Nikada nemam nikakvog temeljca i mislim da se može zamijeniti s vodom prokuhanom sa nekom kockom, povrtnom ili mesnom
- Moglo bi se dodati i malo suhog mesa ili kobasa:))
- Kada sam zadnji put kupovala poriluk moj piljar kaže da je to jedina biljka koja se ničim ne tretira, razlog više za konzumiranje iste

2. sij 2011.

Top 10 postova iz 2010. godine

Evo, prošla je i ova 2010.
Sve bude pa prođe tako i ova 2010. godina. Vrijeme je za završni račun:))

Ako ste nešto propustili donosim 10 najzanimljivijih postova (recepata) iz prošle godine. Princip odabira je bio vaši komentari.
To su 10 "najboljih" (postova) recepata po broju komentara u silaznom redosiljedu. Doduše, neki su postovi, čitaj recepti, vjerojatno dobili više komentara zahvaljujući nekim prigodama kao npr. rođendani, godišnjica braka i sl.
Ali, što je tu je i ovako to izgleda:

1. Slagani kolač

2. Ljubini keksići ustvari moja nova igračka


3. Čokoladna truffles torta

4. Moja rođendanska torta :)))

5. Fini kolač od čokolade

6. Sacher torta


7. Pita - video:))

8. Uskrsni vijenac

9. Hrskavo pečena piletina

10. Vijenac od jaja, brokule i šunke

Na kraju, što reći!
Bilo mi je zadovoljstvo, uživala sam. Zahvalna sam na vašim posjetama, čitanju, lijepim riječima, hrabrenju, pohvalama, nagradama, čestitkama, druženju,..... A, koliko sam tek naučila!
Ma, hvala vam na svemu i ne znate koliko ste mi uljepšali ovu prošlu godinu.