29. ožu 2011.

FBI rukavice - kod Vere

Ova dva mjeseca se družimo s Verom s bloga Astal - Kuhinja moje ravnice. Riječ je opet o igrici i druženju u sklopu FBI rukavica koje je pokrenula Maja s bloga Cooks and Bakes.
Vera piše dva bloga, ovaj i Delicious for Kids i na tome joj skidam kapu kada pored svih obveza stigne i pisati dva zanimljiva bloga. Meni osobno ova vojvođanska kuhinja je je vrlo bliska, a što god napravim ovi moji popapaju.
Za ovaj put sam odabrala ova dva jela koja sam radila točno po receptu.

Nanini kajmak "savijci"

Prekrasno pecivo rađeno po receptu bez ikakava odstupanja. Naravno da ovdje nema za kupiti kajmaka!
Njega sam napravila po ovome receptu i odlično se uklopio u ovo pecivo!
Uh, što je bilo dobro!

Pletenica sa sirom

Još jedna ukusna večera u mome domu. Svi su bili zadovoljni i naravno, zar to trebam i reći, ja sam pravila slanu verziju!
Ko je vidio Bosance odnosno Hercegovce da jedu pošećerenu sirnicu:)

Za sada toliko!
U ovom mjesecu nisam učestvovala u drugim igricama jer mi se jednostavno nije dalo. Težak je ovo mjesec bio i hvala Bogu da se približavamo kraju. Sada okrećemo novu stranicu!

19. ožu 2011.

Pastrva s krumpirom

Ja strašno volim ribu ali, ...
Odgojena sam pored Neretve a i Trešanice koja je isto u moje vrijeme bila bogata ribom.
Mama je vrlo često spremala ribu a uglavnom smo tu ribu dobijali od prijatelja ribara. Bila bi to pastrva ili klijen koji je pun kostiju ali to nama ništa nije smetalo a i mama bi to izvrsno pripremila.
U Neretvi je nekada bilo puno divlje pastrve a najčuvenija je bila glavatica, po njoj je i Glavatčevo, mjestašce nedaleko Konjica uz Neretvu dobilo i ime. Sada me to asocira kako se ta riba darivala obično doktorima i td. Kako su nekada bili skromni!!!
U Kninu neposredno uz izvor rijeke Krke nalazi se ribogojiište u kojem se između ostalog uzgaja i pastrva.

Već sam rekla da jako volim ribu što ne mogu reći i za moje ukućane.
Što se ribe tiče mrzim je čistiti i mrzim je pržiti zbog prskanja pa se dovijam svakako.
Nisu Dalmoši ludi što je peku na gradelama:)
U početku mog kuhanja naučila sam pripremati ovo punjenje za pastrvu iz Vegetine 2. knjige "100 Vegeta specijaliteta"

Pa ovako vam to nekako ide!
Potrebno je:

  • 4 pastrve
  • oko 1 dcl maslinova ulja
  • 4 dag maslaca
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 manja vezica peršina
  • 1 žlica Vegete Natur
  • sol, linmunov sok,
  • oko 8 kom. krumpira srednje veličine (ja to "kontam" 2 po osobi)
  1. Pastrve očistiti, oprati i osušiti. (Rekla je meni jedna prijateljica jednu krpu računaj uprljati samo za osušiti ribu:) Potom malo posoliti i poprskati limunom
  2. Omekšanom maslacu dodati nasjeckane češnjak i peršin, po žlicu maslinova ulja i limunova soka te Vegetu pa sve dobro izmiješati. U svaku pastrvu staviti dio pripremljene mješavine a izvana ih premazati uljem.
  3. Očišćeni kumpir izrezati na ploške veličine oko 1 cm pa staviti u posoljenu vodu da prokuha. Čim prokuha ocijediti ga, prebaciti u zdjelu te ga popapriti i zaliti sa malo maslinova ulja, dobro promiješati.

4. Ja sam aluminijsku foliju namazala uljem, složila krumpir a na krumpir stavljala pripremljenu ribu i još malo limuna, zamotala foliju te sve skupa u tepsiju i na pečenje u pećnicu. Pećnicu sam zagrijala na 210°C i pekla sam 20 minuta zakolpljeno. Zatim sam malo foliju rastvorila i nastvaila peći još 15 - tak minuta.

Bilo je odlično, nije ništa prskalo:)




Ovo se sve može posebno peći i u pećnici, naravno i u tavi ako vam ne smeta prskanje i poslije pranje šporeta. Možda bi bolje bilo da sam sve skupa pekla u pek papiru jer se krumpir malo zaljepio!
Puno je mogućnosti!!
Ja sam samo htjela jednim metkom ubiti dva zeca:) i riba i prilog.

12. ožu 2011.

Carbonada na flamanski

Ili Carbonade alla fiamminga

I opet sam nešto predlagala za prošle kuvarijacije ali nije prošlo. Pretpostavljam da nije prošao zato što je većina blogerica mlada, a mladi vole slatkiše:)
Zato sam odlučila sama napraviti ovo jelo.
Samo znam da je ovo flamansko jelo, pretpostavljam po imenu da je to težečko odnosno rudarsko jelo.
Dok nisam došla u Knin uopće nisam znala da su ovdje u blizini postojali rudnici uglja koji su zatvoreni i da je veliki broj ljudi otišao u Belgiju raditi, rudariti. Neki su naravno i ostali tamo.
Težak je to posao, vrlo težak i opasan.

Kako se u mene stvari poklope i kada ne treba to je čudo jedno!
Na Dan žena navršilo se točno 2 godine kako sam počela pisati ovaj blog. Tri dana poslije bio je i moj rođendan. Primakla sam se 60 toj godini, još samo dvije godine .... ne mogu vjerovati!!!! Kako vrijeme prolazi! Za mene je ovo najdepresivniji mjesec, zašto je tako mogla bih naglabati do sutra. Ali, rođendan je prošao i evo me kao nova, ništa se nije promijenilo, dan kao i svaki drugi dan.

I u to ime ova gozba, bilo je i slatkiša a o tome na kraju!
Recept za ovo jelo je odavde. A potrebno je:
  • 2 žlice vinskog octa
  • 3-4 lista lovora
  • 330 ml tamnog piva
  • 20 g maslaca
  • oko 800 g junetine (u mene je bilo malo više junetine od buta)
  • 500 g luka srebrenca (kapule)
  • 30 g brašna
  • maslinovo ulje
  • 100 g pancete
  • 2 kriške (4 manje) kruha za tost
  • 2 žlice senfa
  • 3 grančice timijana
  • 1 žlica smeđeg šećera
A evo kako se to priprema:
  1. Rastopiti maslaca i na njemu prepržiti nasjeckanu pancetu. Kada je gotova izvaditi je i ostaviti na stranu a na toj istoj masnoći izdinstati na rebarca nasjeckanu kapulu. Poklopiti i na tihoj vatri dinstati dok luk ne povene. Na kraju mu dodati žlicu smeđeg šećera da se karamelizira. I luk izvaditi u cjediljku i iscjediti ga dobro od manoće koju treba sačuvati.
  2. Meso izrezati na komadiće veličine 3-4 cm. Pomiješati brašno sa paprom i solju. Izrezano meso uvaljati u pripremljeno brašno pa ga staviti pržiti u tavu na malo ulja. Meso dodavati po malo u nekoliko navrata a dodati i onu masnoću iscjeđenu iz kapule.
  3. Poprženo meso vaditi iz tave i ostavljati na stranu pa kada je sve gotovo u tavu dodati ocat pa pivo, dobro sastrugati sve što je prionulo za tavu:) kada zavrije dodati timijan i lovor.
  4. Uključiti pećnicu na 160°C. U dublju tepsiju stavit polovicu pripremljene kapule, zatim polovicu mesa, po tome sav iti olovicu prepržene pancete pa sve ponoviti. Uliti tekućinu iz tave. Tostu isjeći koru pa ga premazati senfom. Položiti taj tost sa namazanom stranom prema dolje na meso. Prekriti sve aluminijskom folijom i peći u zagrijanoj pećnici oko 2 sata.

Kada je moj Zlatan pomazao tanjur onda je sigurno dobro!!!
Jedino što bih promijenila ili bolje reći dodala ovom jelu je ljuta paprika. Mi svi volimo jako ljuto i vjerujem da bi bilo još ukusnije s njom.

Naravno da sam uz ovo poslužila prilog u mene ne ide drugačije.
A za rođendan se našao i ovaj fini kremasti kolač od ricotte.


Naravno, kada spremam nešto svašta mi pada na pamet pisati:
  • Tamno belgijsko pivo??? ima šta ima... u Kninu ima za kupiti samo jedna vrsta tamnog piva!?
  • U receptu piše da se koristi goveđi odrezak ili meso divlje svinje?! Oklen iz PM što bi rekla moja p. mama?
  • A tek u kolaču Meyer limun i Bergamot naranče?! Pa, naše trgovine još nisu stigle dotle, bar ne u Kninu da pišu i sortu voća na deklaraciji?!
I još nešto! Ovo me se jako dojmilo:

6. ožu 2011.

Kolač od ricotte i badema

Ponekada lutajući Lidlom kupim ovu ricottu kada je na akciji i onda se mislim šta od nje spremiti.
Nisam imala namjeru ništa naročito praviti budući smo se jučer ubijali kiflicama.
Htjela sam nešto jednostavno, progooglala i na ovom forumu sam našla ovaj jednostavni kolač.
U originalnom receptu piše da se koriste orasi ali ja nisam imala oraha u kući a u mene je tako: ima šta ima. Tako da su bademi ovdje zamjenili orahe. Isto tako imala sam domaćeg neprskanog limuna pa sam njega upotrijebila umjesto naranče.
I inače se uvijek nekako snalazim s onime što imam.
Ovo vam je pravi kolač za MM. Još da su bili orasi to bi bio pun pogodak za njega. Jede on sa velikim užitkoma ali, ... orasi ... to je njegov odabir!

Evo kako sam ga ja pravila.
Potrebno je:
  • 30 dag brašna
  • 25 dag ricotte
  • 3 kom. jaja
  • 20 dag + 1 žlica šećera
  • 8 dag sitno sjeckanih badema
  • 10 dag maslaca
  • ribana korica 1 limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli
  1. Izmiješati brašno, sol i prašak za pecivo te prosijeti sve skupa
  2. Pjenasto mikserom umutiti maslac pa mu dodati šećer i vanilin šećer. Nastaviti mutiti i dodavati još jedno po jedno jaje, zatim ricottu .
  3. Umiješati pripremljeno brašno i na kraju dodati ribanu limunovu koricu i polovicu sitno sjeckanih badema (ove sam još bolje isjeckala nego one koje ću sipati po kolaču). Sve raditi mikserom na najmanjoj brzini
  4. Pripremiti kalup za pečenje (ja sam koristila kalup promjera 28 cm, samo sam na dno stavila papir za pečenje a stranice ne mažem ničim), presuti kolač u njega, poravnati ga i po njemu posuti onu 1 žlicu šećera i ostatak badema
  5. Kolač staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C i peći 1 sat. Pečen potpuno ohladiti u kalupu i tek ga onda izvaditi i poslužiti.

Kolač je stvarno jednostavan za pripremiti, miriše ko duša, što od limunove korice što od vanilije, dobro je razabran, lijepo ide uz šalicu čaja, kakaa ili bijele kave:)
Zna moj Zlaja šta valja:)