28. stu 2011.

Kolač od ricotte sa šafranom

Baš mi se sviđa ova lijepa žuta boja koju daje šafran a koji je opet kao zadatak u "ajme koliko nas je" zadala Dilajla.
Igru je osmislila bivša blogerica Snježana koju sada možemo pratiti na Coolinariki.
Mislila sam se i mislila što pripremiti ovoga puta, rižot s piletinom u koji i inače stavljam šafran ili nešto drugo. Kada tako puno razmišljam ja se izgubim.
Inače jako volim žutu boju. Podsjeća me i na moje prvo auto Golfa 1 kupljenog davno 1984. godine u sarajevskom TAS -u. Imala sam mogućnost izbora: žuti ili bijeli, ja sam izabrala žutog. Ubrzo sam se počela zabavljati sa mojim Zlatanom koji je isto tako imao žutog Golfa 1. Meni je neko ili nešto ukralo sjećanje, puno sam stvari zaboravila ali se sjećam koliko je koštao taj Golf: 5111 dolara (američkih naravno) tvornička cijena. Kada usporedim to sa sadašnjim cijenama mislim da su otišle u nebo!!!

A šta reći o ovome kolaču: sliči Plum cake-u ali je ovdje maslac zamijenjen ricottom pa je i malo laganiji, a i peče se u kalupu za plum cake. Jednostavan za napraviti a i brzo se pojede!
Potrebno je:
  • 200 g brašna (glatko)
  • 200 g šećera
  • 200 g sira ricotta
  • 3 jaja
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 vrećica šafrana
  • ribana kora 1 naranče
  • ribana kora 1 limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli
  • maslac i brašno za podmazivanje kalupa
  • šećer u prahu za posipanje gotovog kolača

Postupak:

  1. Kalup podmazati s malo maslaca i posuti ga brašnom
  2. Šafran potopiti u mlijeku, prosijati brašno zajedno s praškom za pecivo
  3. U zdjelu staviti rikotu sa šećerom i vanilin šećerom pa je dobro izmiješati žlicom ili špatulom. Postepeno dodavati žumnca, izmiješati pa onda dodati prosijano brašno s praškom za pecivo, ribanu koru limuna i naranče, šafran s mlijekom.
  4. Umutiti bjelanca sa malo soli pa ih pažljivo umiješati u prpremljeno tijesto
  5. Izliti u kalup, poravnati i lagano žlicom proći po sredini utiskujući tijesto prema rubovima
  6. Staviti ga u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći ga 40 minuta (svako zna svoju pećnicu najbolje)
Za ovaj krug bih još podsjetila na jedan davno objavljeni recept sa šafranom a to su ovi krasni Polpeti od ribe sa šafranom i krumpirom

Eto, uživali smo malo u žutom, ja se sjećam da smo kao djeca pjevali rugalicu: Svaki ruto voli žuto:):)
Hm, što su godine .... stalno se nečega sjećamo i dobro je dok se sjećamo:)

26. stu 2011.

Naš (bosanski) lonac iz expres lonca

Zašto Naš lonac?
Zato jer ga ovako pravim i nisam baš sigurna šta je: lonac ili kalja! Uglavnom to je jelo s dosta povrća i ne baš puno mesa kao kod pravog Bosanskog lonca.
Ja ga naravno, pravim u ekspres loncu. Inače, u mojoj kuhinji se ekspres lonac dosta koristi.
Postoji milion recepata za ovo jelo i svaki put kada ga skuhate je drugačije, što ovisi o sastojcima, vrsti mesa koje stavite, vrsti kupusa što je vrlo vrlo važno i td.
Kada sam ga prvi put napravila, sve sam radila onako kako treba ali kupus je bio neki tvrd, s debelim korijenom, ja kažem rogat, pa je naravno i lonac ispao da Bog sačuva:( .
Ne možete ni zmisliti kako sam se tada osjećala! Tužno, jadno, ...
Dok sam živjela u studenskom domu imala sam jednu prijateljicu sa istog faksa koja je studirala s bratom, oboje su živjeli u domu. Ona je često znala pripremiti Lonac ali bez mesa:) Nije se imalo! Živjelo se od vrlo male stipendije. Ali, ona je Lonac pravila s konzervom đuveča i još malo krumpira, ... vjerujte bio joj je za prste polizati, pogotovo oni čeni bijelog luka kuhani u ljuski:).
Ovo su sastojci koji idu u moj lonac, gotovo sve je na slici osim mesa, mahuna, začina, vina i pasirane rajčice.
Znači za ovakav lonac je potrebno:
  • 2 glavice luka (kapule) srednje veličine
  • 2 glavice češnjaka
  • po 1 veća crvena i zelena paparika ili kao u mene ovaj put po dvije manje paprike
  • 1 ljuta papričica (ko voli)
  • 2 mrkve, korijen i list peršuna
  • 3-4 krumpira
  • glavica kupusa (neka bude ona kompaktnija, s manjim korijenom da vam ne bude kao meni:)
  • 3 dcl crnog vina (može i bijelo)
  • 1/2 l pasirane rajčice
  • oko 75 dag mesa (junetina, teletina, ovi moji ne vole janjetinu pa je ja ne stavljam)
  • sol, papar u zrnu
  • ulje (ako meso nije masno dobro bi bilo staviti 1 žlicu masti jer nešto mora slomiti kupus:)
  • 20 dag mahuna (ovaj put iz zamrzivača)
  1. Svo povrće prvo očistiti (glupost mi je ovo pisati, ali...)
  2. Kapulu, češnjak, mrkvu, peršin, paprike isjeckati (ovaj put sam to učinila u sjeckalici:)
  3. U lonac staviti malo ulja pa po njemu oko trećine isjeckanog povrća
  4. Kupus razrezati na osmine pa polovicu složiti po sjeckanom povrću, posoliti
  5. Sada na kupus složiti meso izrezano na primjerene komade, posoliti i posuti sa jednom žlicom ovrća.
  6. Na meso složiti mahune pa krumpir kojega treba izrezati na ploške debljine oko 1.5 cm i malo mrkve izrezane na deblje kolutiće, posoliti i dodati još malo sjeckanog povrća (toliko da za kraj ostane oko 2 - 3 žlice)
  7. Složiti ostatak kupusa, tako da se prekrije cijela površina lonca, posoliti i posuti ostatak povrća
  8. Sve sada zaliti vinom, pasiranom rajčicom i hladnom vodom da tekućina pokrije zadnji sloj. Dodati još nekoliko zrna papra i kima, malo ulja i eventualno žlicu masti, te staviti na vatru da zakuha
  9. Kada počne vriti, poklopiti lonac i nakon što počne šištati smanjiti malo vatru i kuhati 35 minuta. (na skali od 1 do 9 ja kuham na 6; kada sam imala stari špaher kuhala sam na 2 a na plinu na nekoj sredini)

10. Sačekati da se ohladi, da spadne sigurnosni ventil, otvoriti lonac i poslužiti vodeći računa kada se vadi da svak dobije sveg povrća i mesa.

* Razumijem da se mnogi boje kuhati u ekspres loncu. Vjerujte da je i mene bilo strah iako je moja mama uvijek kuhala u njemu. Ali, ja bih lonac stavila kuhati, smanjila vatru, pogledala na sat, zatvorila kuhinju i u drugoj sobi čekala da završi. Ko ga šiša!!!
* Već dugo kuham u njemu i nemam uopće loše iskustvo!
* U ovaj lonac ide puno raznoga povrća i meso pa kada se to sve zbroji ispane pun lonac (moj je od 6 litara)
* Moja bi mama rekla da kupus nešto mora slomiti a najbolje za to je ili masno meso ili malo masti:) R.I.P. mama!!! Volim te!

22. stu 2011.

Torta od oraha i čokolade by monsoon


Vjerojatno ste primjetili da sam se malo ulijenila. Nema me ni u komentarima onoliko koliko bih željela a nisam nešto raspoložena ni za nove izazove. Ne znam zašto ali, jednostavno mi tako došlo!!! Šta ću!
Nisam ni posebno raspoložena iako je vrijeme ovih dana bar ovdje u Kninu bilo prelijepo! Pogledajte ovu biljku u punom cvatu, jadne biljke i one su zbunjene:

Dobih jedan e-mail u kojemu između ostaloga piše i ovo:
"Prihvatiti promjenu kao izazov i priliku za rast je čast mudrih, čast onih koji poštuju prirodne zakone i imaju veliko povjerenje. Oni održavaju vitalnu energiju brižno pazeći čime hrane tijelo i um. Snažni su na fizičkoj i mentalnoj razini pa im svaka promjena služi za daljnji osobni napredak, koji se odražava na cjelokupni napredak.

Dragi ljudi, kako bi lakše prolazili kroz sve promjene i kako bi živjeli puninu života u svim uvjetima, održavajte vitalnu energiju. Dobro pripazite čime hranite vaše tijelo i vaš um. Dom naše duše nije zavrijedio da bude odlagalište smeća.
"

U potrazi za nekim novim receptom naišla sam na ovu divnu tortu. Trebalo mi je nešto novo što će zadovoljiti moje dečke! Svaka čast svakome ali, zadovoljiti mm je najteže na svijetu. Isuse Bože što je težak!!!
Ali, ova torta je prošla!
Recept sam našla na Coolinariki a napisala ga je monsoon, bivša blogerica i pokretačica jedne od blogerskih igara. I danas mi je jako žao što se povukla iz ovih voda. Ali sreća, ima je na Coolinariki:)

Ja sam pravila samo polovicu smjese i dobila sam odličnu tortu koja je zadovoljila u svakom pogledu i količinski a pogotovo po okusima. Samo sam malu izmjenu, bolje reći dopunu napravila: premazala sam kore s malo marmelade od kajsija i ona je bila pravi pogodak. Evo kako sam je radila:
Potrebno je:
Smjesa za biskvit:
  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade
  • 180 g mljevenih oraha
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 1.5 žlica oštrog brašna
  • pola žlice škrobnog brašna (gustina)
  • 1 žličica praška za pecivo

Krema:

  • 5 žutanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 80 ml jake crne kave (napravila sam ness-kaffe)
  • 135 g čokolade (imala sam čokoladu od 54% kakaa pa sam nju stavila)
  • 150 g omekšalog maslaca

Ganache:

  • 100 g čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag

Još:

  • marmelada od kajsija

Postupak:
  1. Otopiti čokoladu na pari. Umutiti žumanjke, šećer i vanilin šećer u pjenastu masu pa im dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu.
  2. Prosijati obje vrste brašna i prašak za pecivo tri puta (zašto toliko ne znam ali poslušala sam preporuku iz recepta:) pa izmješati s orasima
  3. Istući bjelanjke uz dodatak malo soli u čvrst snijeg
  4. Smjesu brašna i istučene bjelanjke dodavati od tri puta u smjesu žumanjaka i čokolade i izmiješati sve oprezno ali polako tako da ostane što više zraka.
  5. Smjesu izliti u pripremljen kalup promjera 23 cm i peći u pećnici zagrijanoj na 190° oko 45 minuta
  6. Kada se torta potpuno ohladi izrezati je u tri dijela. Svaki dio prvo premazati s oko 3 žlice marmelade* a zatim kremom. Istom kremom premazati i okolo i odozgo.
  7. Za kremu samo malo umutiti žumanca sa šećerom pa smjesu prebaciti iznad lonca s ključalom vodom, dodati kavu i čokoladu i miješati dok smjesa ne postane gušća (oko 10 - 15 minuta). Ohladiti kremu pa je pomiješati sa pjenasto umućenim maslacom
  8. Gotovu tortu preliti ganachem kojeg se pravi tako što se vrhnje ugrije skoro do vrenja pa prelije preko usitnjene čokolade. Sve izmiješati u jednoličnu smjesu, malo ohladiti pa preliti preko torte.

* U receptu ne piše da se premazuje marmeladom. Kore su stvarno sočne ali je meni ova nakisela marmelada bila pun pogodak

** kreme ima dovoljno pa možda i nije potreban ovaj ganache, po želji

*** Ja sam pokušala i ukrasiti je od ostatka kreme ali, ne ide to meni:) ispalo mi je kao ptičija "kakica"

Prekrasna torta, a ja kažem kada je nešto dobro: puna usta!!!


10. stu 2011.

Orzoto s kremom od tikve

VezaMoram zbog svojih prijatelja pojasniti što je to orzo: geršl (tako se zove u mom kraju) ili ječam (kao što kažu ovdje gdje sada živim).
Kako nazvati ovo jelo nego ovako kako je to u originalu? Rižoto a nije jer se pravi od ječma (geršla, orza)!? Bilo bi nakaradno!!!
Jesen je i vrijeme je za ovakva jela koja vam griju i dušu:)
A šta mi još grije dušu osim ovakve klope?
Osim onih osnovnih stvari: djeca, posao, dom,... volim pročitati nešto dobro itd.
Prilagodiš se uvjetima u kojima živiš. Osim dobrog romana volim i viceve. A ne znam ih pričati:) Uopće!Jednostavno, ima ljudi koji ne znaju pričati viceve gdje i ja spadam. Sjetim se moje prijateljice koju je jednom prilikom došao red da i ona ispriča vic a to je otprilike izgledalo ovako:

Doš'o Mujo i ....
Kako se zove onaj što se vazda s njim druži?

Na fb sam neki dan dobila dobar vic:
Kako se kunu ljudi na Balkanu?

- Oni koji imaju plaću 200 eura: "Hljeba mi !"
- Oni koji imaju plaću 500 eura: Svega mi !"
- Oni koji imaju plaću 1500 eura: "Poštenja mi !"
- Političari: "NE MAKO SE S OVOG MJESTA...!!!!

Za ovaj orzoto sam upotrijebila:
  • 40 dag očišćene tikve (pojma nemam koja je to vrsta)
  • 2 malene glavice luka ili jedna srednja
  • 4 češnja bijelog luka
  • 150 g ječma (geršla, orza)
  • maslac, maslinovo ulje
  • ribani parmezan
  • povrtna juha (napraviti od svježeg povrća ili od kocke?)
  • malo cimeta (po želji)
  • sol i mljeveni bijeli papar
  1. Skuhati juhu od povrća ili kocke? iskreno ja uvijek u zamrzivaču imam uvjetno rečeno svoju mješavinu mljevenog povrća koje zamrznem pa otkidam po potrebi)
  2. U jednoj posudi rastopiti maslac, dodati pola količine isjeckanih luka i češnjaka pa na to dodati na kockice isječenu tikvu. Polako dinstati zalijevajući juhom od povrća. Pri kraju dodati prstohvat cimeta.
  3. U drugoj posudi na maslinovo ulje dodati ostatak luka i češnjaka, malo posoliti pa kada luk postane staklast dodati ječam. Kratko (minuticu) ga popržiti pa dodavati pomalo povrtnu juhu dok se ječam ne skuha (oko 25 minuta).
  4. Štapnim mikserom usitniti tikvu, dodati malo juhe u kojoj se kuhala pa sve umiješati u već kuhani ječam. Dodati žlicu, dvije ribanog parmezana, dobro izmiješati pa tek onda popapriti i ako bude potrebno posoliti.

* Ovo je bilo pravo iznenađenje za mene (i ne samo za mene:), tako kremasto, ukusno a ječam se lijepo osjeti.
* Količine se mogu mijenjati prema stanju smočnice.
* Poslužiti po želji još neki komad mesa, kobasice, ...
* Naravno da je recept s neta uz moje dodaj - oduzmi:)
* Što se tiče povrtne juhe mješavinu ili uvjetno rečno svoju " Vegetu" pravim tako što sameljem: crvenu rog papriku, korabicu, mrkvu, korijen i list celera i peršina, ... sve to izmiješano zamrznem i koristim dok mi ne nestane:)

7. stu 2011.

Osvrt na prošle FBI rukavice i Pogačice



U prošlom krugu FBI rukavica istraživan je moj blog!!!

Uživala sam čitajući vaše postove dok ste istraživali moj blog. Bilo je tu i suza, šta ću kada mi je suza blizu g..... rekla bi moja draga mama.
Ma, nisam ja od puno riječi ali moram reći nekoliko stvari!
Oh Bože, evo stade mi pamet:) Šta reći?
Priznajem, dobro ste me prokužili. Čak i ovako virtualno, ne poznavajući me uživo! Koliko je samo bilo prekrasnih riječi?! Bila sam tako ponosna! Digli ste mi "repinu", opet jedan stari bosanski izraz!

Hvala vam svima, koji ste učestvovali kuhajući po mojim receptima, hvala svima koji ste se uključili komentarima, čitanjem, posjetom blogu, ...
Naročito hvala jer sam ja u svojoj kuhinji ziherašica, radim stvari za koje znam da će proći kod mojih mušketira kako ih Branka lijepo nazva. Nisam od nekih eksperimenata:) pa možda i nije bilo neki izazov!
Hvala još jednom na svemu!
I još nešto: Ako ikada budem mijenjala ime bloga nazvat ću ga Nostalgična kuharica. O Selma, Selma, .... ne pjevam onu čuvenu pjesmu nego zazivam našu Selmu.


Ovoga puta sam pripremila ove Pogačice koji su jedan jednostavan a lijepi zimski kolač. Upravo prija uz ove kratke dane, uz šalicu finog čaja ili kave a ja vam obožavam kavu s medom. Čak su i u kafićima već navikli da tražim med uz kavu!
Kolačići, što duže stoje to su finiji!
Za kolač je potrebno:
  • 225 g brašna (glatkoga)
  • 225 g kukuruznog brašna
  • 180 g hladnoga maslaca izrezanog u kockice
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli (2 prstohvata, otprilike)
  • 100 g šećera (ja sam stavila smeđi)
  • ribana korica i sok od 1 limuna
  • 100 g suvica (grožđica, brusnica, ...)
  • 2 jaja
Postupak:
  1. Pomiješati brašna i sve suhe sastojke osim suvica pa utrljati maslac u to.
  2. Dodati žlicom umućena jaja pomiješana sa sokom od limuna i suvicama i sve sjediniti u smjesu. Ne mijesiti puno, najbolje bi bilo imati kuhinjski robot, ali ...
  3. Podijeliti na 4 dijela, razvaljati na debljinu oko 0,5 cm i vaditi različite oblike.
  4. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-20 minuta
  5. Pečene pogačice posuti šećerom u prahu.
I ovaj recept je s neta ali, kako sam ga ja davno spremila više ni ne znam odakle je!

***
Ovih dana sam kratko boravila u Konjicu i očarana prirodom i bojama jeseni moram i ovdje staviti koju sličicu:

Ovo je jedan lijepi pogled na dio Konjica s Musale! A Musala je dio grada na kojemu se nalaze sva naša groblja! Na žalost, tu najviše poznatih imam! Godine stižu!

Na povratku u Knin, kada se spuštamo iz B. Grahova u Knin. Priroda je čarobna!

Hvala što ste i danas ovdje:)

2. stu 2011.

Kruh - pletenica sa sirom i majčinom dušicom


Ovo je trebao biti post u okviru naše igrice Ajme koliko nas je.
Temu je zadala Katarina. I baš mi je drago što je mačina dušica bila tema jer me natjerala da se malo poigram s njom. A ima prekrasno ime:) Majčina dušica.

Nisam stigla objaviti na vrijeme jer sam morala putovati u Konjic obići svoje grobove. Dok budem mogla ići ću na taj dan, a kada ne budem mogla valjda će se naći neko i zapaliti mojim najmilijima svijeću!

Kruh-pletenica sa sirom i majčinom dušicom


Za ovaj kruhić je potrebno:
  • 500 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 200 ml toploga mlijeka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
Za punjenje koristiti što koga volja a ja sam koristila:
  • majčinu dušicu
  • sir cheddar u listićima
  • ovčiji sir iz salamure (vlašički ili travnički sir, proizveden u Kninu, hahaha)
  • mljevenu crvenu papriku (alevu papriku)
  • gauda sir
Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • žličica ulja
  • sjemenke sezama, lana, maka, tikve, ....
  1. Pravi se tako što se svi sastojci sjedine u kompaktnu masu. Kada se formira kugla potrebno ju je dobro namjesiti a ja to radim mikserom sa spiralnim nastavcima.
  2. Gotovo tijesto pokriti i ostaviti na toplom oko sat vremna
  3. Nadošlo podijeliti na tri dijela, svaki razvaljati u elipsasti oblik i filovati po želji:
jednu sam filovala majčinom dušicom i ovčijim sirom u drugu sam stavila osim majčine dušice i cheddar sir a u teću sam stvaila samo crvenu papriku i malo gaude ali zaboravih uslikati:)

Svaku elipsu uviti u čvrstu roladu te ih splesti u pletenicu. Prebaciti u lim i ostaviti da naraste do ruba lima. Tek ih sada premazati umućenim jajetom s malo ulja i posuti sjemenkama po želji.
Peći 35 - 40 minuta na temp od 200°C.

Originl recept je odavde! Ja sam samo dodala one dvije žlice vrhnja jer mi je tijesto bilo pretvrdo što opet ovisi od brašna:)
Ohladiti i uživajte!