Ja se gubim s ovoliko Tamara među food blogerima:) a vi?
Uglavnom Tamara je mlada djevojka, vrlo dinamična i vrijedna. Stiže puno, na čemu joj zavidim. Uvijek ima nešto novo, drugačije, puna je ideja, novih zanimljivih projekata....
Njeni postovi su zanimljivi, s dobrim receptima i fotkama kao i vrlo dobri gastro vodiči!
E, što ti je mladost! Uvijek ima nešto novo, drugačije, puna ideja, novih projekata
Imamo i nešto zajedničko: pijemo kavu s medom, zar ne Tamara?
Trebala mi je torta. Slavljenik je Nikola i poželio je drugačiju tortu za svoj rođendan. Poslije puno surfanja, mozganja i sl. došli smo na ideju da je ovo izvrsna torta za ovu priliku. I nismo pogriješili.
Tako sam jednim udarcem ubila dva zeca: uključila sam se u istragu jednog zanimljivog bloga i napravila dobru tortu za svoga sina!
I čak sam je ukrasila:) hihihi ... Ne mogu je se nagledati!
Recept je copy-paste da ne biste morali linkati, a što sam promijenila piše pod *.
Kora:
- 12 bjelanjaka + prstohvat soli
- 12 žlica šećera
- 24 žlice mljevenih oraha
- 3 žlice krušnih mrvica
- 3 žlice brašna
- malo limunove korice
- plus narančin sok za poprskati kore
- 12 žutanjaka
- 1 žličica arome vanilije
- 12 žlica šećera
- 3 žlice gustina (ili brašna)
- 250 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- 100 g lješnjaka
- 100 g čokolade
- lješnjaci/orasi
- čokolada
- maslac
2. Omekšali maslac dobro pjenasto izmiksajte. Čokoladu otopite na pari. Lješnjake prepržite, oljuštite, polovicu fino sameljite, a polovicu nasjeckajte. Ohlađenu kremu razradite mikserom pa sjedinite sa umućenim maslacem. Dodajte otopljenu čokoladu i lješnjake.
3. Za koru: bjelanjke čvrsto izmiksajte s prstohvatom soli pa postepeno umiksajte šećer. Zatim ručno umiješajte prosijano brašno, krušne mrvice, mljevene orahe i limunovu koricu. Veliki pleh za pečenje (moj je bio cca 35 x 40 cm)* obložite papirom za pečenje, lagano namastite i sami papir. Rasporedite smjesu za koru u pleh i pecite 10-ak min. na 160-dok** se rubovi kore ne počnu odvajati od papira. Izvadite i pustite da se ohladi, uzdužno prerežite na tri dijela.
4. Slaganje: na pladanj za posluživanje položite prvu koru, poprskajte ju svježe iscijeđenim narančinim sokom. Premažite trećinom kreme. Na to položite drugu koru, ponovo narančin sok i dio kreme. Zatim treću koru, ponovo narančin sok i premažite ju skupa sa stranicama torte ostatkom kreme.
5. Ukrasiti po želji. Ja sam se ovoga puta potrudila i ukrasila stranice mljevenim orasima, po vrhu sam posula usitnjene lješnjake i još ukrasila s malo tučenog slatkog vrhnja:)
* Moj lim je nešto manji (38x30 cm) a ima i neko udubljenje na sredini, ništa nije smetalo!
** U mene se ništa ne bi ispeklo za 10 minuta. Ja sam pekla na 170°C oko 25 minuta
*** Torta je izvrsnim prošla i kod najvećeg kritičara mm:) a najvažnije - slavljenik je bio prezadovoljan!
I ne mogu a da se ne prisjetim svoje drage majke i nekih crtica kada bi ona pekla tortu! Ako bismo slučajno prokomentirali tortu kako je velika: - Au kolika je!!!
Ne bismo ni završili ona bi požurila i dobacila: Au ti g.vn. pod nosom:) - samo da joj "ne ureknemo" tortu!!!
Mi bismo to namjerno radili jer nam je ta brzina i veselost kojom bi nam ona to rekla pričanjavali veliku zabavu!
Snježo, a naslov .... :)?? Događa se.
OdgovoriIzbrišiI ja sam već odabrala Tamarine recepte za napraviti, nadam se da ću i stići odraditi. Sviđa mi se ova torta, uf!
Hihihi:) jesam prolupala!!! Hvala ti, mila!
Izbrišisuper je...
OdgovoriIzbrišiJa sam jedna od rijetkih koja se ne gubi među tolikim Tamarama lol
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda super i baš sam se htjela osvrnuti na dekoraciju, jer si mi nedavno napisala da ne voliš dekorirati, a baš si ju lijepo ukrasila
Naravno, kada si ti jedna od:)
IzbrišiTrudila sam se pravo dekorirati, zadovoljna sam. Jest da su mi sve različite veličine ali,... ovo mi je stvarno prvi put u životu!
Odlican izbor i predivna torta i lijepo dekorisana. Slazem se Tamarin blog je prepun dobrih recepata, a i odlican je fotograf.
OdgovoriIzbrišiSuper post.
Ti si bas bila brza, preobra je. Sad se i ja nesto predomisljam da je pravim..
OdgovoriIzbrišiDivan izbor. Baš si je lepo napravila a bogami i dekorisala. Ja ne vidim da je nešto manje a nešto veće. :)
OdgovoriIzbrišiObozavam ovu tortu, a ti si je zaista perfektno napravila i dekorisala:)
OdgovoriIzbrišiBas volim procitati tvoje postove. Lijepo izgleda torta :) Na nasem blogu smo ugostili tri Tamare pa da se ne pogubimo u komunikaciji, decko i ja smo ih nazvali: Tamarica, Tamara Presnac i Tamara Ave :)
OdgovoriIzbrišiHvala, hvala lijepa!
Izbrišihvala ti na lijepim riječima, i hvala što si ovu tortu isprobala. stvarno je prekrasna u tvojoj izvedbi! I sama obožavam ovaj receptu-u originalu od meni drage tavuco-i kad sam ga prvi put isprobala stvarno smo se svi pitali zašto ju nisam ranije napravila :)
OdgovoriIzbrišiHvala još jednom!
Bilo nam je zadovoljstvo!
IzbrišiTortica je bas prava, pa di ces lepse od lesnika i cokolade, a jos si je i fino ukrasila... nije ni cudo sto se slavljeniku dopala, sve najlepse za rodjendan!:))
OdgovoriIzbrišiHvala cure! I u moje i slavljenikovo ime!
OdgovoriIzbrišiSuper ti je ispalo!!! :)
OdgovoriIzbrišiSrecan rodjendan Nikoli sa velikim kasnjenjem. :) Divno si ukrasila torticu, nemoj posle da kazes da to tebi ne ide. ;)
OdgovoriIzbrišiTamarin recept je drugaciji od onog koji imam za tortu pod istim Imenom, ali je sve jedno odlican i ti si je super napravila.
tortica je zasigurno jako fina, prekrasno si je napravila, kako i ja spadam u skupinu onih koji ne barataju s dekoracijama, uvijek se divim lijepo dekoriranim tortama i kolačima, divno si to napravila
OdgovoriIzbrišiOdličan odabir. Torta savršeno izgleda.
OdgovoriIzbriši