Vratija se "Šime", odnosna vratila se Snježa iz Kanade.
Bilo je prekrasno! Već se dugo nisam tako odmorila. Puna sam utisaka.
I, vjerujte mi, ne znam odakle bih počela.
Možda da opet ponovim koliko je to veeeeelika zemlja, široka, zanimljiva, ... A ljudi?
Nisam odavno srela tako susretljive, ljubazne, strpljive i uslužne ljude.
Osim Edmonton obišli smo i Drumheller i njihov čuveni Royal Tyrrell Museum. Fantastično mjesto za sve one keje zanima daleka prošlost našega planeta.
U vrijeme mojega posjeta održavao se i Taste of Edmonton a za ovaj put slike sa jedne "Tržnice", zapravo The Old Strathcona Farmers' Market. Ova, kako sam je ja nazvala, tržnica se održava svake subote, uvijek u zatvorenom prostoru. Sva je roba već izvagana, upakirana, nema vaganja na licu mjesta, svi su proizvodi isključivo s domaćih farmi ili iz "domaće radinosti". Osim robe koja se prodaje tu je obvezno i zabava i hrana.
Ali, alkohola nema! Nikakav alkohol ne možete kupiti (čak ni pivu ni vino) u njihovim Store-ovima, odnosno samoposlugama. On se uvijek prodaje u odvojenim zgradama tzv. Liquor Store-ovima.
A cijene su, za mene, strašne,... jer ja sve njihove cijene množim sa 6 da dobijem u kunama. Pa još moja plaća!? Odoh k vragu!
***
Jedna od zanimljivosti su mi ovi zečevi. Svako večer smo izlazili u šetnju prošetati Dunckan-a, Lidijinog psa (zaljubila sam se u njega) i uvijek bismo u naselju sretali nekoliko zečeva (divljih, naravno) koji se dolaze hraniti tu (ima trave) ali, ni jedan ne završi u loncu što bi kod nas sigurno!Potrebno je:
- 1 tikva oko težine oko 1 kilograma
- 1/2 crvene paprike
- 1 veća rajčica presječena na pola
- 1 veći cesnjak (glavica) očiščenog
- 1 mrkva, narančasta, srednje veličine
- malo soli i maslinovog ulja
- pileći temeljac ili kocka pileće juhe
- tikvu raspoloviti i malo posoliti i popapriti
- podijeliti cesnjake na dva dijela pa u ih staviti u sredinu tikve
- u papriku staviti izrezanu mrkvu
- svo povrće staviti u tepsiju, posoliti, poprskati uljem te peći na oko 250 °C 20 - 25 min ili dok tikva ne omekša
5. žlicom izvaditi meso tikve, sve premjestiti u lonac u kojem ce se kuhati juha, dodati pileci temeljac i stapnim mikserom usitniti (ili u blenderu)
6. kuhati na laganoj vatri jos oko 10 minuta te posluziti
* po zelji dodati malo ljute papricice, kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
Općenito volim kremaste juhe i više volim ovako guste nego bistre, tako da bi ova sa češnjakom, paprikom, maslinovo ulje, tikvice- sigurno bila po mom guštu! Divno! vidi se da si puna dojmova i baš super da si se lijepo provela, znam kakav je to osjećaj!
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da si me se sjetila u dalekom svijetu. Vidim bilo ti je odlično. Cijene voća su stvarno astronomske za naše prilike, ali je zanimljivo vidjeti povrće u raznim bojama koje kod nas ne postoje.
OdgovoriIzbrišiJuhica je super, obožavam krem juhe.
ovo je bilo jedno predivno putovanje!
OdgovoriIzbrišiDobrodosla natrag!!! Drago mi je da ti je bilo lijepo, a Kanada je i meni strana, pa tako uzivam u tvojim impresijama i fotkama, go for it girl!!!
OdgovoriIzbrišiP.S.
Onoga zeca ne bih ni ja pipnula (ako je do ustede, radije bih jela vegeterijanski bez mesa) jer bih se bojala da se ne zarazim.
Baš mi je užitak čitati o Kanadi, da bar i sama jednom otputujem tako daleko :)
OdgovoriIzbrišiDrago mi je ,zaista mi je drago da si otisla i provela odmor sa svojom sestrom...U Kanadi nisam bila(sto ne znaci da necu,samo da me zdravlje posluzi)ali po slikama kao da gledam Australiju.
OdgovoriIzbrišiDosta slicnosti,ma razlike su u gradovima i povijesti njihovog postanka..nacin zivota je isti.
Toplo te pozdravljam i dobro nam dosla nazad!!
Mnogo mi haresva supata ti!A kak obicham takiva pazari sas zelenchuci i plodove!
OdgovoriIzbrišibeshe mi priiatno
Hubava nova sedmica!