24. lis 2010.

Leća i špinat i nekoliko sličica s moga uspona na Dinaru




Veliki broj mojih konjičana rasutih po svijetu zna za ovo moje bloganje. Sa većinom sam se spojila preko facebooka i zato kažem živio fb:)
Tako je i moja prijateljica i kuma Branka ( sada živi na Floridi) s kojom se često čujem i vidim preko Skypa jednoga dana meni preporučila ovaj recept. Iskoristila sam priliku i već kada je naša Tanja sa Bloga U džaku brašna zadala temu: grah, bob, leća a u okviru igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula Monsoon.

Recept se vidi iz priloženog linka a ja sam ga spremila ovako:
- potrebno je:
  • 1-2 žlice ulja
  • 2 glavice luka
  • 3 čašnja češnjaka
  • 1/2 šalice leće
  • 2 šalice vode
  • oko 25 dag špinata
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • papar i još
  • 2 češnja češnjaka pred kraj kuhanja
  1. Na malo ulja izdinstati sitno sjeckani luka te dodati češnjak
  2. Dodati leću (koju sam ja malo duže močila u hladnoj vodi i isprala), dodati vodu te na laganoj vatri kuhati dok leća ne bude kuhana ( receptu piše 35 minuta, meni je trebalo malo više) , dodati još vode ako treba
  3. Dodati špinat, kumin, sol i kuhati još 10 tak minuta.
  4. Pri kraju kuhanja popapriti sa svježe mljevenim paprom i daodati još v češnja sitno sjeckanog češnjaka
Za mene je ovo iznenađujući zanimljivo i ukusno jelo. Nikada mi nije palo na pamet pomiješati leću, koju često pravim ali klasično, sa špinatom. Branka mi je rekla da je još bolje s onom narančastom lećom koju ja nisam uspjela nabaviti.
Dobro je začinjena i vrlo ukusna. E, sada zbog ove veće količine kumina, ako imate problema s probavom u šetnju:)))
E, kada je o šetnji riječ ne mogu da ne podijelim s vama svoje utiske o mojoj subotnjoj (23,10.) šetnji na planinu Dinaru.
Nisam se uspjela popet na njviši vrh Sinjal, (visina je 1831 m)). Odustala sam nekih stotinjak metara ispod jer sam se bojala povratka. Taj dio puta je jako stjenovit a bilo je i klizavo. Ja invalid kakav jesam, nisam smila izazivati sudbinu.

Pogled s Velikog samara, tamo negdje u daljini se vidi čak i Velebit.

U prvom dijelu dana bila je loša vidljivost, negdje dolje nazire se Knin a "tamo daleko" i more.


Šuma na velikoj visini, zanimljivih grana!


Ko bi mogao odoljeti ovoj ljepoti. Ja sam se zaljubila:)

A, tek ova šuma obojana u najljepše boje jeseni,

Pogled na prekrasni Badanj


Brezovac, 1050 m, prekrasna šuma!

Još malo šume, pogled u nebo!

Zasluženi ručak na povratku: grah!

I ja na kraju puta, pored Planinarskog doma Brezovac. Sretna i zadovoljna i ako ne izgledam baš tako!
Štapovi za nordijsko hodanje su mi puno, puno pomogli.


Broj komentara: 12:

  1. Svaka čast na planinarenju. Uvek se divim planinskim šetačima i oni mi kažu da čovek jednostavno jeste ili nije za to, i da čak to nema veze sa težinom i građom. Neki jako vitki i sportski tipovi ne mogu da izdrže, a neko za koga ko i nije sportski tip bi možda super prošao. Divne slike i ručak pun vitamina! Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako ne volim kuhani špinat, u obzir dolazi samo leća bez špinata. Volim!
    Čitam ja tvoj post i odjednom pročitam da se nisi uspjela popeti na vrh Sinaja. Pa si mnislim, pa gledam naslov, pa kad' si već bila u Izraelu i kako ti je bilo, i......????!!Skužim onda da sma jednostavno krivo pročitala (nešto intenzivno mislim na svoj boravak u Jeruzalemu prije dvije godine, pa valjda zato). Uglavnom, post ti je vrlo uzbudljiv, naročito ako se krivo čita, he, he.

    OdgovoriIzbriši
  3. ajme baš ti hvala ne receptu, probati ću sa cvenom lećom, sigurno je jako fino, čovjek se divno osjeća nakon ovakve jedne juhe.. :)))
    prekrasne fotografije i svaka čast na planinarenju.. tako dečko i ja znamo ići, ali sad je zahladilo pa nismo u mogućnosti (ja čekam sad da još zahladi pa da odem u Delnice na klizanje :))). Nordijski štapovi i hodanje s njima - milina! :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja špinat najviše volim svježi, sirovi na salatu, ali mislim da bi mi se ova kombinacija svidjela.
    Ali zavidim ti na izletu i svaka ti čast, obzirom na invaliditet. Fotografije su prekrasne, mora da je doista bio poseban doživljaj.
    I, ako smijem, obzirom na zadnju fotografiju, ne bih ja tebi dala toliko godina koliko si ih ti nama prijavila! A ne! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Priroda na fotkama je prelepa i zaista zaista prelepa a vala i klopa je super :), svaka čast za sve...

    OdgovoriIzbriši
  6. To je u stvari lešada, barem sam si ja to tako protumačila i jako mi se sviđa, naročito špinat, koji se samo ogrezne u vreloj juhi s lećom. Odlično, lagano a okrepljujuće. Slikice prirode prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepo :)
    Rado bih ti pravila drustvo i u divnoj klopici i u pohodu na planinske vrhove :*

    Sve najbolje ti zelim!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno, i ja bih rado malo u prirodu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja sam probala sa graskom(umjeso spinata)i svidjelo mi se ,a servirala sam ga preko couscous.

    OdgovoriIzbriši
  10. Super su ti slike sa Dinare, a ovaj spinat sa lecom sam bas htjela praviti (zove se palak dal), nesto me uhvatila indijska kuhinja u zadnje vrijeme:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasan izlet na Dinaru, baš si ma ga lijepo prenjela , slike su divne i vidi se da vam je bilo lijepo. I svaka ti čast, uspela si se na super visinu, za tih stotinjak metara do vrha uvijek ima vremena i neki drugi put.
    Recept za leću sa špinatom mi je baš zanimljiv, koliko volim leću toliko volim i špinat i za mene bi ovo sigurno bila super kombinacija. Imam doma i crvenu/narančastu leću i baš ću ovo isprobati !

    OdgovoriIzbriši
  12. I špinat i leću volim ali posebno su me oduševile fotke s Dinare. :)

    OdgovoriIzbriši