kod mene je uvijek bio šipurak, šipurike,...a šipak je, da se razumijemo, nar... ali, kada kupujem marmeladu na njoj piše šipak...i ajde ti budi pametan...ili nauči ili ostani izgubljen u prijevodu...sada znam, naučila sam ....
a sada kažu da nije ni marmelada nego džem :) po europski :)
a ovdje nek bude pekmez....ne znam te definicije a nije me ni briga...ipak je meni važniji sadržaj nego forma... i mene zovu svakako a meni ne smeta: zovi me i loncem samo me nemoj razbiti....
ovaj pekmez su uvijek pravile i mama i zaova, i bilo je domaćeg pekmeza uvijek u kući...najbolji kažu moji dečki... a ne mogu a ne sjetiti se 30.10.1991. godine kada je mama doživjela moždani udar, a sve pripremila za praviti pekmez od šipka. šipak omekšao, lijepo sazreo... ko će praviti pekmez? ja nisam nikada pravila a s njom tako teško bolesnom, s dvoje male djece, s poslom od 7 do 15 ni ne pada mi na pamet...i zna se ko će: teta kata, mamina prijateljica...napravila predivan pekmez, prste polizati i sada se sjećam boje, okusa i mirisa.....
i nema više mame, nema zaove a i teta kata je stara, onemoćala i daleko, u neumu...
stoga, draga moja S, zasuči rukave i napravi pekmez od šipurika jer osim što dečki vole za doručak s maslacem treba nam i za kolače jer blagdani se bliže.....
i evo ga, uz savjete i svaku drugu pomoć mojih prijateljica anke i zdenke...
dojam: čisti užitak i brati i praviti, za mene je to bila prava zabava..napravila sam dvije ture...još jedna količina šipka čeka da omekša i onda opet se igram :)
1. šipurike treba ostaviti neko vrijeme u toploj prostoriji raspoređene po tepsiji ili sl da malo omekšaju pa ih očistiti od "čubice" i drškice: (desno je omekšani i očišćeni šipurak)
2. očišćeni šipurak staviti u lonac i dodati vodu (1,5 kg šipurka i 3 l vode)...tijekom kuhanja gnječiti gnječilicom za krumpir i dodavati vrele vode (oko 1l) jer upija vodu..kuhati oko 15 minuta...
3. neophodno je snabdjeti se dobrom pasirkom za pasiranje i cijedilom za cijeđenje (živjela anka)....
4. kuhani šipurak zaimačom/suskom dodavati u pasirku, pasirati i po potrebi dodavati svaki put po malo vruće vode (mala šalica za kavu) jer je lakše pasirati
5. propasiranu masu prebaciti u cijedilo i uz pomoć male zaimače cijediti (probala sam i žlicom ali, daleko je lakše i brže ovako) i opet ako je pregusto dodati malo vruće vode....
6. Otpad od pasiranja i cijeđenja (baciti, a može se ovaj od pasiranja i osušiti pa koristiti za čaj)
7. procijeđenu masu ( kod mene je bilo 3.5 l) prebaciti u teću/šerpu/ranjiku za kuhanje, dodati šećer (na ovu količinu dodati 1.5 do 2 kg)*, dobro izmiješati i staviti kuhati** ...za vrijeme kuhanja skidati pjenu, miješati i kuhati do željene gustoće**...kuhala sam oko 1 sat i 45 minuta..
8. gotov, vruć pekmez stavljati u sterilizirane**** tegle, napuniti do vrha i odmah zatvarati...
* u prvoj turi sam stavila 2 kg šećera i dobila sam odličan pekmez, djeci idealan...ali mm misli da bi za kolače bolje bilo da je malo kiseliji...zato sam u drugoj turi stavila 1,5 kg šećera...dobar je i jedan i drugi...bez greške...
** vrlo je važno staviti šećer prije kuhanja jer ako se kuha bez šećera onda će vam zagoriti
*** ima više načina provjere je li kuhan ili koliko je dovoljno: nasuti žlicu pekmeza na hladan tanjurić, pa ćete vidjeti je li vam dovoljno...ili, izvaditi špatulu kojom miješate, preći prstom po njoj i ako ostane brazda od prsta znači da je gotov :)
**** na linku imate savjet za sterilizaciju tegli
* ovaj šipurak je ubran u okolici oklaja, jedna mala šetnja po lijepoj promini, razgovor i tri para ruku za tren oka su ubrala dovoljno za ovu turu kuhanja..
* šipurka ima još za ubrati a na kninskoj pijaci nije ni skup, svega 10 kn za 1 kg...
* od ove količine mi je izašlo oko 6 manjih tegli (od 450 ml) i ova jedna za slikanje :)
* a ovako je bilo poslije šetnje:
Oduševljena! Teško ove godine, ali iduće obećajem da ću po tvom receptu! Podsjeti me, ako zaboravim! :)
OdgovoriIzbrišisvaka cast! ko god se nakani da radi pekmez od sipka nece pozaliti, najbolji je! =)
OdgovoriIzbrišiKad sam bila na Zlatiboru tamo zene na pijaci prodaju u flasama "tecnu" masu za djem od sipka.Znaci sve ono do kuhanja vec je u flasi.A onda samo stavis u serpu i kuhas da se zgusne u djem, uz dodatak secera po ukusu.Moja cestita,ali zaista cestita Milena, radna drugarica,koja zivi u Kragujevcu kaze da vec godinama tako pravi djem.Cista kuhinja, djem fantastican.Ove godine isto tako prodaju vrednice i pripremljeni tecni osnov za djem od cjedjenih jabuka, onaj starinski.Ja i moj suprug imamo namjeru ici do godine u Loznicki kraj i praviti zimnicu..i kiselinu i ajvar i djemove.Bas nam se eto to radi.Ovdje mozemo kupiti djemove iz citavog svijeta, ali mi hocemo sami da uzivamo da pravimo.Mi to uglavnom i podijelimo dragim ljudima, mladima, koji nemaju vremena za to.Nas glavni cejf je sve to praviti.A skromno, sve nam ide od ruke,jer smo dva majstora zajedno :)
OdgovoriIzbrišiKako ti je divna kuhinja!!!
OdgovoriIzbrišiKoliko sam marmelada, džemova i pekmeza do sada napravila, a ovaj od šipka kako ga zovemo ili ispravno šipurka nisam. Sve kao komplicirano je i ne ispati se, a uopće nije komplicirano i kako vidim i čitam i više se nego isplati. I izgleda toliko dobro da čim prije idem na plac potražiti šipurke i napraviti barem malo ovog pekmeza. Miriše mi do ovdje, a okus mogu samo zamisliti. Pozdrav tebi i tvojim prijateljicama, najljepše je nakon šetnje zajedno uživati uz šalicu kave ili čaja.
OdgovoriIzbrišiPrirodni domaći džem od šipurka spreman prema tradicionalnoj recepturi!
OdgovoriIzbrišiZa više informacija posetite našu web prezentaciju http://sipurak.6te.net/Dzem_od_sipurka.html ili nas pozovite na broj telefona: 011/40-60-890