choc-hazelnut meringue cake
kada sam je ugledala na stranicama fb znala sam da ću je napraviti...
pun je net ovakvih torti što možete vidjeto ako samo ukucate ovaj naziv u google...
i onda se samo treba odlučiti koju napraviti....
moji sinovi obožavaju ovakve torte a ja volim njima ugađati...kada su obojica doma onda mi je kuća puna i ja sam zadovoljna i sretna.....
vidjela sam raznih varijacija na ovu tortu: neki je prelijevaju s nutelom otopljenom u vrhnju za šlag, što je meni kruh preko pogače...ili postoji varijacija da se u meringu stavljaju isjeckani ljašnjaci, s dodatkom aroma ruma, vanilije,...
ja sam se držala ovoga recepta.... i to je izgledalo ovako.
za ovu tortu je potrebno
- 125 g maslaca, izrezanog
- 100 g tamne čokolade (60 % kakaa), nakidane na komadiće
- 2 jaja, samo malo umućena
- 100 g šećera (stavila smeđi)
- 75 g brašna za kolače
- 55 g mljevenih lješnjaka
- 2 žlice kakaa
za meringu:
- 3 bjelanca
- 155 g šećera
- 100 g tamne čokolade, istopljene
- pripremiti kalup (kod mene promjera 23 cm), obložiti dno papirom, pomastiti ga
- maslac i čokoladu rastopiti u zdjeli iznad pare, miješati svo vrijeme i na kraju ostaviti na stranu da se malo ohladi...desetak minuta
- umiješati jaja u čokladnu mješavinu, dodati šećer, mješavinu brašna, lješnjaka i kakaa. sve skupa izmiješati i izliti u pripremljeni kalup..peći u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 30 minuta
- dok se kolač peče pripremiti meringu: umutiti bjelance te im polagano dodavati jednu po jednu žlicu šećera....na kraju umiješati istopljenu čokoladu..
- izvaditi tortu iz pećnice, pojačati pećnicu na 200°C, po torti rasporediti pripremljenu meringu te je vratiti u pećnicu i peći dok se meringa ne ispeče* u tortu ohladiti bar sat vremena, nožem proći okolo i osloboditi je kalupa....
- poslužiti
* pekla sam kolač s meringom deset minuta kao što piše u originalu ali, samo se uhvatila korica po vrhu a unutra previše mekana....zato sam je vratila u pećnicu i produžila pečenje na još 15 minuta...tu treba biti majstor i znati što hoćeš
* gotovo svi recepti imaju preljev od nutelle ili sl ugrijane sa vrhnjem ali, meni je to stvarno izgledalo previše....i ovako je bila predobra
* u nekim receptima se u tortu dodaje rum, negdje vanilija,...imala sam namjeru dodati i ja ali, zaboravila sam....godine..jbg..
Evo ja nikad čula nikad videla da se u šam dodaje čokolada, mislim na ovaj šam koji se peče preko torte. Taj šam zna tokom sledećeg dana d apušta šećernu vodicu što je ovde i poželjno jer sve ide u testo. Slike su lepe!
OdgovoriIzbrišiJao Snjezo, opasno mi podrivaš dijetu. :) Oblizujem se na ovu poslednju sliku već minut. :) Zaista mnogo lepa torta.
OdgovoriIzbrišikrasna torta :) bas po mom ukusu :)
OdgovoriIzbrišiMislim da je ovo ljubav na prvi zalogaj.:))))
OdgovoriIzbrišiOvo je bas, ali bas savrsena torta!!!
OdgovoriIzbriši