Stranice

29. pro 2014.

elza torta, gošća na blogu


desilo nam se ono što se desilo...razasuti smo po cijelome svijetu..ali, živjela tehnologija! živio facebook! jer, zahvaljujući tehnologiji, zahvaljujući društvenim mrežama ja sam u kontaktu sa svim dragim ljudima s kojima sam nakada dijelila divne trenutke, s kojima sam udisala isti zrak, s kojima sam živjela, s kojima sam dijelila dobro i zlo, s kojima sam odrastala ...i tako se ja skoro svaku večer družim s njima, s mojim dragim konjičanima, s kolegama s fakulteta ili studentskog doma...podrška smo jedni drugima, dijelimo i sada sve što tako možemo podijeliti: slike, fotke, viceve, priče (dobila sam tako još neobjavljenu knjigu naše Mice "iza ogledala" koju sam ostavila za čitanje za vrijeme praznika), dijelimo glazbu: imamo nekoliko dobrih muzičkih urednika: neprikosnoveni  Meca, a za njim odmah Beba, moja kuma Bora,...za fotografiju su zaduženi Pana i Nora ....tu su svi moji prijatelji, poznanici, bivše radne kolege,... rasuti širom svijeta...a ima nas od južne afrike do sjevera norveške i od amerike i kanade pa sve do australije...
ne zaboravljam i našu blogersku zajednicu koja mi je obogatila život .....
ne razumijem ljude koji zaziru od tehnologije i od društvenih mreža...razumijem samo kada je riječ o pretjerivanju...sve je dobro samo treba imati mjeru.....opet se ja vraćam mjeri :)
i tako prije par dana pošto sam ja objavila u prijedlozima za božić svoju bomba tortu piše meni moja Dinka Edina Pandža:



"Snježo, čitam tvoje recepte,gledam slike i divim ti se .Volim žene, prvo dmomaćice, majke, supruge, a sve ostalo je sporedno ako to nismo, bar ja mislim. E sad gledam tvoju bomba tortu i kontam, koliko šećera staviš kad špinuješ,osim onih 6 kašika, meni ne ide baš ša'm od ruke, pa izbjegavam tu vrstu kolača da mi odstoje koji dan. Usput, i meni je ona, sa Vasinom naj, ali nakon ove. Šaljem ti recept, sinoć sam je pravila, ona mi je vrh, nije visoka, ali je odlična, dobila sam recept u u Metkoviću: Elza torta".

poznajemo se dugo dugo, išla je s mojom lidijom u školu, često su se družile i intenzivno...imamo dosta sličnosti što se tiče kuhanja jer i ona je kao i ja...evo šta mi piše: "ja sam uglavnom za stare kolače-ništa vjetrovi ovaj ili onaj: petrogradski, žerbo, šape ,loptice od smokava i abesinac, to su moji, nakon svih isprobanih.često sad napravim humus,(znaš opno hebrejsko jelo od slanutka, to ti preporučujem toplo) moji ga vole i držim u frižideru kao namaz, samo Tomo negoduje, kaže daj ti meni čvaraka :)" ...a, tomo je muž :)






sviđa mi se i njena teorija o bogatstvu: "prvo dobra djeca, odgojeni, skolovani... drugo putovanja, sve ostalo je nebitno..."

i nije mi puno trebalo....čim je nikola najavio svoj dolazak napravila sam je za njegovu dobrodošlicu...torta je fenomenalna...baš vrh vrhova...isto tako bomba...baš prava bomba ili kako kaže moj sin: bolesno dobra :)
recept:
  • 10 bjelanaca
  • prstohvat soli
  • 250 g šećera u prahu
  • 170 g mljevenih oraha
  • 170 g sito sjeckanih oraha
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 1/2  žličice praška za pecivo
  • 100 g čokolade, nasjeckane
  • arancini napravljeni od kora dvije neprskane naranče*, isjeckene na sitne kocke
za kremu:
  • 250 g maslaca
  • 10 žumanaca
  • 250 g šećera u prahu
  • sjemenke iz mahune jedne vanilije ili 3-4 vanilin šećera
  1. izmiješato obje vrste pripremljenih oraha, brašno, prašak za pecivo, čokoladu i narančinu koru i ostaviti sa strane
  2. za koru umutiti dobro bjelanca s malo soli, dodajući postepeno šećer...kada su dobro umućeni umiješati žlicom pripremljenu suhu smjesu..
  3. veliki lim obložiti papirom za pečenje (33 x 30 cm) i sipati smjesu za koru, poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 200°C 30 minuta, nakon toga smanjiti temperaturu na 150°C i peći još 5 minuta
  4. gotovu koru prebacite na rešetkastu podlogu, izvaditi iz lima, skinuti papir za pečenje i ohladiti
  5. u međuvremenu dok se kora peče napraviti fil: u metalnu ili staklenu zdjelu sastaviti žumanca, šećer i sjemenke vamilije ili vanilin šećer...mutiti minuticu s mikserom pa sve prebaciti iznad posude u kojoj vrije voda...dalje mješati žlicom dok se smjesa ne zgusne (oko 15 minuta)
  6. u drugoj zdjeli pjenasto umutiti maslac pa mu dodati dobro ohlađene žumance...sjediniti i filovati tortu
  7. ohlađenu koru izrezati u tri trake pa je filovati pripremljenim filom između traka, okolo i odozgo...sasvim je dovoljno je posuti s malo mljevenih oraha..ja sam je dodatno prelila čokoladnom glazurom po laninom receptu: 100 g čokolade i 3 žlice ulja rastopiti na vatri...prilično ohladiti pa preliti po pripremljenoj torti..





* torta nas je sviju oduševila: jaka je, ne ostavlja vas ravnodušnim, a tek ona narančina kora u torti?! to je baš točka na i
* za arancine: izrežite koricu od 2 naranče na sitne kocke (cca 0.5 x 0.5 cm), skuhajte 3 žlice šećera s 1 žlicom vode, vrlo brzo postane sirupasto, ubacite pripremljene korice, promiješajte nekoliko puta...prebacite na papir za pečenje neka se ohladi...
* dinka arancine pravi bez ove 1 žlice vode...po volji vam...
* hvala dinki na ovom izvrsnom receptu...družit ćemo se mi na blogu još a i kada dođem u konjic :)

i da zaključimo ovu godinu s ovom ukusnom tortom....
bila je kakva je bila...neka ova koja nam dolazi bude dobra, neka bude najbolja...želim vam sve ono što i sami sebi želite: sreću, zdravlje, ljubavi, para, putovanja,....
SRETNA VAM NOVA 2015. godina


Broj komentara: 16:

  1. Torta je divna! Meni je i ova godina bila odlicna jer je moja mala porodica dobila jos jednog clana tako da sumnjam da moze biti bolja ali u svakom slucaju radujem se svemu sto dolazi. Ova filozofija prvo djeca, pa putovanja mi se veoma svidja jer i ja mislim da je najvaznije da svi budemo zdravi, da su djeca dobro i da se provodimo zajedno. Nije neophodno da putujemo negdje daleko mozemo ici i na neki izlet u okolini ali je vazno da smo zajedno i provod je zagarantovan.
    Puno pozdrava i puno srece u 2015. godini!

    OdgovoriIzbriši
  2. Njam! Ovo stvarno izgleda super sočno i kremasto. Baš kolač kakvog ja volim.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala velika Mersade...ja uzivam u tvojim fitkama...

      Izbriši
  3. Kako je lepo biti u kontaktu sa nama dragim ljudima.Ja sam mnogo rano otišla i sa osobama, sa kojima sam održavala kontakt, više ih nema, tako da mi jako nedostaju, ali šta ćeš, i to je deo života. Torta je divna .....
    Tebi i tvojima neka je srećna i radosna Nova 2015 godina!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta je divna! Taman me uhvatila neka slatka kriza i sad bih jednu kriškicu rado smazala.
    Želim ti sve najbolje u 2015. godini, ponajviše zdravlja i ljubavi, sve drugo je manje bitno

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravim je da se nadje na Novogodisnjoj trpezi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saljem ti tople pozdrave...sretna vam nova godina <:o) )-| -8

      Izbriši
  6. Podrzavam stav svakoga ko je za "starinske" kolace pune ukusa. Svidja mi se ono "nista vetrovi ovi oni..." Otac moje koleginice je kolace koji se prave sa pudingom i keksom nazvao Kolac lenje domacice. Cesto ga citiram... Zato sve pohvale za ovu divotu od torte!! Srecne praznike.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. znači: ima nas još :)
      hvala velika...svako dobro vam želim!

      Izbriši
  7. Krasno gostovanje za kraj godine i odlična torta, baš za novogodišnji stol !
    Draga Snježo, tebi i tvojima želim Sretnu Novu Godinu i svako dobro, želim ti prije svega zdravlje, radosti i veselja !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, draga moja branka...i tebi, dragom I. i tvojim curama svako dobro u novoj godini...neka vas prati sreća..

      Izbriši
  8. Draga Snjezo, torta je predivna i posebno hvala tvojoj gosci na divnom receptu... sve najlepse u Novoj godni, neka bude uspesna i srecna!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti, mila...i tebi svako dobro u novoj godini...

      Izbriši