Kada sam tek došla u Knin to me zbunjivalo. Trebalo mi je vremena da shvatim da je Miljacka jedan od slapova na rijeci Krki.
Krka na svom prilično kratkom toku ima 7 prekrasnih slapova, sve jedan ljepši od drugog. Znam da svi znate za čuvene Slapove Krke, možda neki znaju i za Roški slap ali za ostale, koji su i slabo dostupni malo ljudi zna.
Ovo mi je drugi put da idem na Miljacku koja se nalazi nekih 15 - ak km od Knina, na kojoj se nalazi Hidrolektrana napravljena još davne 1906. godine. ..
Ali nisam tu radi geografije nego zbog ove jednostavne i ukusne pite.
U Lidl-u ima za kupiti svježe lisnato tijesto s papirom za pečenje. Ovaj put sam iskoristila to tijesto i napravila od njega stvarno vrlo jednostavnu i ukusnu pitu.
Potrebno je:
- jedno pakiranje svježeg lisnatog tijesta (275 g)
- 2 jabuke
- 5 dag grožđica
- 2 žlice prošeka
- 1 žlica brašna
- 1/2 čajne žlice cimeta
- 3 žlice šećera
- strugana korica 1 limuna
- (ja sam dodala i šaku oraha, moram ja nešto grickati)
- oko 3 dag maslaca
- voda i šećer za posuti
- Grožđice potopiti u prošek
- Jabuke očistiti, oguliti i isjeći na kockice pa im dodati brašno, ribanu limunovu koricu, cimet, šećer i na kraju grožđice
- Tijesto razvući i po srediniti na otprilike oko 1/3 površine razvući mješavinu jod jabuka, pa po njoj nasjeckati maslac
- Prekriti jabuke tijestom s obje strane tako da samo malo jedna strana tijesta prelazi preko druge strane. Premazati malo vodom i posuti s jednom žlicom šećera
- Peći u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 20 - 25 minuta ili dok ne dobije zlatno žutu boju
- Ostaviti 20 - 25 minuta hladiti pa služiti
Sve divno i krasno, pita je ukusna ali me nervira ovo tijesto što se ovako mrvi kada se reže!
Akumulacija jezero Brljan iz koje Hidroelektrana Miljacka dobija vodu
Hidroelektrana Miljacka (negdje se zove i Manojlovac) nedaleko odavde je i slap Manojlovac. On je prekrasan naročito u vrijeme kiša!
Slapovi Miljacka (teško ih je bilo uslikati zbog bujne vegetacije)