Vidim svi se polako pripremaju za Božić. Ja još ne....
Nekako Božić za mene više nije ono što je bio. Iako sam sama sebi rekla neću biti tužna za Božić, iako se trudim radovati se prazniku uvijek me u ovo doba obuzme neka ne smijem reći tuga ni melankolija ali sjeta svakako.
Raniji Božići su bili za mene puno sadržajniji, bogatiji, svud oko mene su bili naši: roditelji, braća, sestre, rodbina, prijatelji, .... a sada smo nas četvero sami ovdje i to je to. Ima nas svugdje od Sjevera prema jugu od istoka prema zapadu Zemlje a puno ih je i s anđelima.
Jedva čekam da moji dečki osnuju svoje obitelji pa da mi se poveća obitelj da nas bude više:)
Božić se u nas drugačije slavio, baš se slavio, po kućama se družilo, pjevalo, veselilo.
Ovako, kako se sada slavi, mi je nekako previše zatvoreno, previše patvoreno, samo se misli na darove, što će se kuhati, spremati,....
U mojoj kući se za Božić obavezno spremaju:
Bomba torta i
Bojini kolači za nas najbolji i to obavezno dupla mjera Bojinih kolača. I sasvim dosta, ako bude još nešto dobro je:)
Ne smijem ih još pravit jer ih ne mogu sakriti, koliko god ih krila dečki ih pronađu.
A, potrebno nam je nešto slatko!
Pošto ja volim grickati a neki dan sam dobila mail od
Giallo Zafferano sa
ovim receptom znala sam da ću ga spremiti.
I nisam pogriješila, jako mi se sviđa.
Nemojte misliti da ja znam nešto talijanski ali recepte nekako uspijem shvatiti:))
Potrebno je:
- 40 g maslaca
- 400 g brašna
- 2 jaja
- 3 žumanca
- malo soli
- 4 g praška za pecivo (nemam preciznu vagu pa sam stavila onu najmanju žličicu za kavu)
- 190 g badema
- 280 g šećera (može se i malo smanjti)
Postupak:
- Bademe tostirati u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 3- 4 minuta
- Umutiti jaja sa solju i šećerom
- Dodati rastopljeni i malo rashlađeni maslac te umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo
- Prebaciti na pobrašnjenu podlogu i umiješati ohlađene tostirane bademe
- Sve podijeliti na dva, eventualno tri dijela, oblikovati kao kobasicu, premazati s malo jajeta (ja sam prmazivala bjelanjkom) i staviti na pleh obložen papirom za pečenje
- Peći oko 20-25 minuta na 190°C (ja sam morala povećati temperaturu na 200°C još 5 minuta)
- Izvaditi iz pećnice, ohladiti par minuta te izrezati dijagonalno i vratiti na pleh.
- Peći još 15 minuta na 170°C
Al' ću se nagrickati i to ne samo ja:))