Ne znam kako kod drugih ali u mene kolači često nose ime po onome od koga sam recept dobila ili kod koga sam ga prvi put probala.
A, često mi se desi da počnem praviti jedan kolač pa kada se dobro presaberem ispadne potpuno drugi, jer naravno uvijek mi nešto fali.
Čokolade za kuhanje uvijek kupujem, ali kada je se moj Nikola dočepa brzo je nestane, naravno ja ne znam da ju je on pojeo:)
Orahe, lješnjake, bademe popapam ja i tako nikada nisam sigurna šta će ispasti. Nije meni ni trgovina daleko ali, jednostavno mi se nekada ne da izaći iz kuće!
Mislim da je ovaj kolač varijacija na temu Bečkih čokoladnih kocki (sve se nešto vrti oko Beča u zadnje vrijeme:), samo moram reći da je jako ukusan, sočan i čokoladan!
Slike nisu nešto, bilo je previše svjetla ali je kolač dobar, pravo dobar. Već je nestao!
Potrebno je:
Za biskvit:
- 8 kom jaja, odvojeno žumanci i bjelanci
- 200 g šećera
- 250 g omekšalog margarina
- 20 dag omekšale čokolade za kuhanje
- 1 (13 g) prašak za pecivo
- 4 žlice brašna (oštrog ili onog za kolače)
- 2 žlice ruma
- 2 dcl hladnog mlijeka
- 0,5 l vrhnja za šlag
- 200 g čokolade za kuhanje
- Umutiti bjelanca s prstohvatom soli i ostaviti na stranu
- U drugoj posudi umutiti margarin sa šećerom, pa dodavati žumanca. Kada je dobro umućeno dodati omekšalu čokoladu (omekšati je u toploj pećnici, na pari ili mikrovalnoj, kako ko zna)
- Umiješati drvenom žlicom brašno pomiješano s praškom za pecivo i umućena bjelanca
- Kolač istresti u veliki lim od pećnice (33x30 cm), prethodno pomašćen i posut brašnom)
- Peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C 20 minuta. Kolač će narasti a kada se izvadi sve se vrati, bez brige!
- Pečen kolač odmah posuti preljevom od pomiješanog hladnog mlijeka i ruma.
- Za fil treba u odgovarajućoj posudi zagrijavati na laganoj vatri vrhnje i čokoladu. Miješati i kuhati dok se ne sjedini. Paziti da ne prokuha. Ohladiti oko 10 minuta pa preliti preko kolača ( ja sam stavila jednu čokolade od 125 g od 60% kakaa i 75 g obične za kuhanje)
- Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi a potom ga staviti u haldnjak da se dobro stegne (ili kao ja na balkon jer je u mene hladnije na balkonu nego u mom da ne kažem kakvom hladnjaku)