Lena i njen muž Damir su imali dobar običaj paprike peći i očistiti u prirodi s djecom skupa. Tako bi spojili ugodno s korisnim a poslije bi doma završili i pravili njene čuvene ljutice, ajvare, pinđure, majoneze, ... paprika bi mirisala u zgradi a ne samo u stubištu. Po mirisu ste je lako mogli naći:)))
Jednom prilikom (prije oko 30 godina) je došavši kod mene i moje mame kući napisala svojom rukom u moj rokovnik za recepte neke svoje receptiće s primjedbom: " Kada bude gotovo donese se Leni da proba" i još uvijek čuvam taj original:
A ja sam ovoga puta pravila tu njenu ljuticu s tim što sam ja radila samo pola mjere jer ja nemam suda u kojemu bi toliko toga stalo. Moja najveća "ranjika" je od 6 litara:)))
I radila sam je ovako:
LJUTICA
3 kg paprika crvenih roga ispeći u pećnici ili kako vam odgovara. Pečene paprike dobro zatvoriti u papirnu ili najlon vreću i poslije nekog vremena ih oguliti, očistiti od sjemenki i ostaviti sa strane.
Sada u posudu staviti
- 2 kg oguljenih i nasjeckanih rajčica, dodati
- nekoliko feferona (ja sam stavila 6 komada ali je ljuto, ljuto,...) koje isto treba nasjeckati. Dodati još
- 3 dcl ulja i
- 2 dcl octa
- 3 žlice šećera
- 1 žlica soli (oprezno)
- 1 glavicu češnjaka sitno nasjeckanog kao i
- 1 vezicu nasjeckanog peršina
Na kraju dodati očišćene i nasjeckane paprike. Kuhati još 20 minuta i ohalditi pa služiti ili vruće stavljati u ugrijane tegle, odmah zatvoriti i čuvati za duge zimske večeri.
Da bi se skratilo vrijeme kuhanja, može se rajčica kuhati u široj posudi pa će se brže ukuhati.
Čak ni ove mjere nisu obvezujuće.
Uglavnom treba iskoristiti još malo rajčice čija sezona je na izmaku. A Ebba je lijepo napisala njena dobra svojstva.
Ja sam ovo podijelila u dva dana, jedan dan sam završila sve sa paprikama ocijedila ih, isjeckala i ostavila u frižider. Dragi dan sam radila dio s rajčicom i završni dio. Tako se nisam nimalo umorila i s guštom sam sve završila:)))
Izgleda jakoo ukusno!
OdgovoriIzbrišiBravo i hvala na receptu.
Lp.
A sta bi onda bio pindzur? Sada sam totalno zbunjena, ali moram reci da ti je ljutica odlicna!
OdgovoriIzbriši@melrose: u pinđur ide i patlidžan, bar u mene tako piše!
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da si ovo objavila, i meni nije baš jasna razlika, a ovo ću svakako napravit dok još ima paradajza. Jako mi se sviđa, mora da je okus fenomenalan.
OdgovoriIzbrišiVolim jako sve te pikantne umake, ajvare, pinđure, a od domaćeg nema boljeg, ne može niti usporediti s kupovnim..Izgleda jako slasno i ukusno, fotke otvaraju apetit! Odličan recept, uf..još samo da imam i više vremena!!
OdgovoriIzbrišiEllerinize sağlık. çok leziz ve iştah açıcı görüntüsü var.
OdgovoriIzbrišiSaygılar.
Dobro kažeš da treba iskoristiti rajčice dok ih još ima i svakako treba i isprobati ovu ljuticu. Jako dobro i fino izgleda.
OdgovoriIzbrišiUvijek mi je drago vidjeti ovako rukom ispisane recepte, pa još sa ovim osobnim napomenama. Puno je takvih lijepih vrijednosti u rokovnicima i tekicama i lijepo je da ih sačuvamo.
Nisam jeo,tako nesto do sada ali vejurej da za zimu je vrlo korisno, probacu. Pozdrav.
OdgovoriIzbrišiOvo izgleda fantasticno! Ja obozavam nase umake poput ljutice, ajvara i pindjura. Velika je steta sto ove godine nisam spremio ajvar kao do sada, al' ima jos paradajiza i patlidzana, pa ko zna. Ovaj tvoj post me sad bacio i planiranje da i ja napravim nesto za predstojece zimske dane.
OdgovoriIzbrišiPozdrav i svaka cast na postu
Posve mi je svejedno kako se zove, izgleda super i baš bih si malo namazala na kruh.
OdgovoriIzbrišiJa je zovem ljutenica. E, Snježo, sjajno ti je ispala. Makedonci imaju stvarno dobre recepte. Mi nismo ljubitelji ljutog, ali ko voli ovo je prava poslastica, i ne može se ovakva kupiti u radnjama. Odlično. 5+
OdgovoriIzbrišiu što je ovo dobro.. obožavam ljuto.. a kombinacija paprika, paradajza i feferona.. ma kud ćeš bolje
OdgovoriIzbrišiIzgleda vrlo ukusno.Meni se umaci tipa ajvar jako svidjaju,bilo da su ljuti ili sladji,to je meni omiljena zimnica!
OdgovoriIzbriširadila sam razne verzije svačeg s paradajzom, ovo nisam radila a zvuči mi stvarno dobro
OdgovoriIzbrišiOvo zbilja zvuči i izgleda savršeno.
OdgovoriIzbrišiObožavam rog papriku i pikantne umake ali nikad sama ništa takvo ne radim. Ne znam zašto, valjda stvar navike, no mislim da je vrijeme za stvaranje nekih novih navika. :) :)
Bit će mi drago ako mi se pridružiš u jednoj igrici na mom blogu. Pozdrav.
OdgovoriIzbrišiKao mamina ljutica! :)))
OdgovoriIzbrišiOvima iz Bosne je jako teško dokazati šta je ljut(en)ica, a šta ajvar. :))))
I ja sam je planirala praviti i ostaviti je za zimu. Nekad kupim paradajz ranije (kad je na izmaku), pa ga zamrznem i sačekam da cijena crvenih paprika za ajvar padne, pa onda kuham ljutenicu. Štednja u recesiji :))))
Ja radim ajvar i u godinama kad sam posebno raspoložena pinđur, a ljutica mi se čini vrlo slična pinđuru, tako da znam da mora biti odlična, a tako i izgleda! :)
OdgovoriIzbriši