što se krije u ovim malim simpatičnim zavežljajima?
pravo iznenađenje i za oko i za nepce!
HADŽIJSKI ĆEVAP
još jedno fantastično jelo iz esmine kuhinje. osim što je ukusan, mirisan, ... još je zanimljiv i način serviranja, zavežljajčić od papira za pečenje..
naravno, sastojci se mogu mijenjati, dodavati i drugo povrće....
možete misliti, poslije one njene begove čorbe dođe ovaj ćevap... to je kao šlag na šlag...
a ona vam kuha za prste polizati....
moja sestra i ona kada god se sretnu uvijek pričaju o njihovim uzljevacima/uzlejvačama...
navečer kada bi izašle na korzo, poslije nekog vremena samo bi se pogledale i rekle jedna drugoj: - hoćemo li?
za tren bi se okrenule i krenule njenoj kući, uključle pećnicu i dok se ona grije začas bi esma pripremila uzljevak od krumpira...
sjedile bi uz prozor kuhinjice i pričale, esma bi pripremila salatu od paradajza i gotovu uzljevaču bi iznijele na balkon, jele, pričale, pospremile sve i opet na korzo...
sjećate li se korza? i šetnji po njemu tamo i ovamo?
dobra stara vremena :)
a recept za hadžijski ćevap:
- teletina od buta (po osobi 200 g)
- 2 glavice luka/kapule, sitno narezanog
- 500 g šampinjona
- 1 veća crvena paprika
- jedna vezica peršina
- kajmak
- sol i papar
- maslac
- 2-3 žlice ulja
- meso izrezati na veličinu zalogaja, maslac ugrijati u tavi pa dodati meso i dinstati/pirjati dok ne bude skoro gotovo
- u drugoj tavi na 2-3 žlice ulja izdinstati luk i papriku, kada sve povene dodati narezane šampinjone i dinstati dok tekućina ne ispari
- sastaviti s mesom, sve zajedno još malo pirjati i posoliti, popapriti i dodati nasječeni peršun
- uzeti papir za pečenje, onoliko komada koliko je osoba za objedom. na svaki papir staviti pripremljeno meso, skupa sa saftom/umakom (dva veća suska/zaimače/kaciole), na sve staviti dobru žlicu kajmaka, te papir zavrnuti u jednom smjeru i taj zavežljaj staviti u manju dublju tepsiju.
- Peći 15 minuta na 200°C
- Poslužiti u dubokom tanjuru iz papira
* ako vas put nanese u sarajevo nemojte otići iz sarajeva a ne probati sarajevski hadžijski ćevap!
* mogu se upotrijebiti i druge vrste povrća i mesa (recimo janjetina) za ovo jelo
* za puniti papir dobro je staviti ga u zdjelicu ili šalicu i tek onda puniti ga pripremljenim mesom i umakom
a ovo su moji suveniri iz konjica ovoga puta:
- časopis "mostovi" čiji jedan broj možete naći ovdje, i kako reče njegov urednik mirsad čukle: "mostovi" su namjenjeni svima koji vole konjic i zavičaj svojih predaka, koji žele trajno držati vezu i imati dodira sa ovim najljepšim komadićem planeta"
- knjiga "priče ispod prenja" konjičanke mirjane kapetanović. zapravo zbirka pripovjedka i kratkih priča o ljudima koje sam i sama poznavala da istinski uživam čitajući je
- sir iz mijeha i ovčiji punomasni sir, grickam i uživam u njemu... inače u konjicu je pazarni dan petkom i uvijek nastojim doći petkom upravo radi ovoga sira. ponuda je velika i pravo dobra. teško je izabrati :)
odlicno izgleda,a verujem da je ukusno
OdgovoriIzbrišiOvo ti je sočno i moćno!
OdgovoriIzbrišiĆevap zakon! Obavezno ću ga probati!!! Jel' baš mora biti teletina od buta ili može i neki drugi dio teleta?
OdgovoriIzbrišiSir iz mišine? A šta da ti kažem? Zavidim! :)
A i knjigu bih rado pročitala, imam osjećaj da je zanimljiva.
Kako je ovo dobro i originalno, meni posebno privlačno i po prezentaciji.
OdgovoriIzbrišiImala sam priliku probati ovaj ćevap, ali sigurna sam da ono što sam ja jela nije niti blizu ovome od Esme, baš je prava majstorica u kuhinji, a ovaj čevap je odličan ! Sir iz mijeha sam nekada obožavala, ali dugo ga već nisam niti vidjela niti probala, baš sam se raznježila kada sam ga sada ovdje kod tebe vidjela ! Uživaj u čitanju knjige, lijepo je čitati priče iz tvoga kraja, vjerujem da je jako zanimljiva.
OdgovoriIzbrišiBas su zgodni ti paketici, a meso tako "uskuskano" i pripremljeno ostane divno socno. Divne su uspomene i suveniri iz tvog rodnog kraja, saljem vam pregrst lepih pozdrava tebi i tvojoj gosci!:)))
OdgovoriIzbrišiNikako da stignem ostaviti komentar, a od objave ovog posta razmišljam o tome da ga što prije napravim. Pojma nisam imala da bosanska kuhinja ima i to, strašno mi se sviđa i mora da je baš odlično.
OdgovoriIzbriši