Inače, u mom se kraju od tikve pravi samo uzljevak, uštipci, pita i ćušpajz. U Kninu sam naučila pripremati je na lešo (skuhanu i samo prelivenu mslinovim uljem i paprom). Ovaj put sam po receptu svoje sestre napravila i juhu!
Jedan dio tikve sam izrezala na kocke, prelila vodom toliko da ogrezne, stavila sam malo maslinova ulja i kuhala dok tikva nije omekšala.
Gotovu juhu sam usitnila štapnim mikserom (možda bi bilo bolje blenderom), vratila sam je ponovno na vatru i prokuhala, dodala sam stavila 3 komada Zdenke sira, malo vrhnja za kuhanje. Još ju je potrebno dobro posoliti i popapriti.
Oduševila nas je sviju, mislim da je ova "Zdenka" dala neku posebnu notu!
Pita tikvenjača
Jedan moj pokojni rođak je studirao i živio u Zagrebu. Obožavao je pitu tikvenjaču. Ali, u Zagrebu se pravi "Bućnica" - sa sirom što naš mentalni sklop baš ne prihvaća.
Nitko mu nije znao napraviti našu tikvenjaču pa je on zasukao rukave i napravio je.
Tako je nekako ostalo i u mojoj glavi: ovo što ja i mi ostale Bosanke pravimo je tikvenjača ili tikvara a ovo u kombinaciji sa sirom, jajima itd. neka bude bućnica.
Kore se prave kao i za sve ostale pite. A za nadjev od tikve je potrebno:
- 1 tikva
Zarolati ili izrezati kore po želji i slagati na podmazanu tepsiju. Još pomastiti po površini i peći u dobro zagrijanoj pećnici (oko 220 °C) dok ne porumeni.
Mmmmmmmmm izgleda stvarno ukusno!!!
OdgovoriIzbrišikako fino izgleda!!!! odlicna pita!!
OdgovoriIzbrišiSve je divno spremljeno.Svaka čast!
OdgovoriIzbrišiJa sam luda za juhama, a od tikvi su mi među najdražima! ;)
OdgovoriIzbrišiI ova pita izgleda jako privlačno, o još nisam probala. :)
Volim tikve i/ili buče od juhe pa do pite. Baš sam neki dan ponovo radila pitu. I ostalo mi još tikve pa sam je upotrijebila u umaku za puretinu. Prekrasno.
OdgovoriIzbrišiobožavam jesen baš zbog ovakvih poslastica... nisam još probala pitu, ali nadam se da ću ove godine uspjeti :) a dodatak zdenke u juhu mi je pun pogodak :)
OdgovoriIzbrišiNema veze sa juhicom, samo da se jos jednom zahvalim zxa FENOMENALAN recept za hurmasice, upravo samo ih pojela:))) Ma savrsene su, mekane, a ne raspadaju se, upijaju ravnomjerno agdu, a nisu gnjecave...najbolji recept ever!
OdgovoriIzbriši#melrose: Drago mi je da ti se sviđa ovaj recept za hurmašice. U mojoj kući se pravi već, mogu reći više od 30 godina i ne mijenjamo ga.
OdgovoriIzbriši#Hvala i svim ostalim curama na komentarima
Veliki pozdrav svima iz sunčanog Knina
Pozdrav Snjeza,
OdgovoriIzbrišisuper lijepa i ukusna savijača od bundeve si gemach. Veliki kompliment.
Srdačan pozdrav, Jacob
Nisam baš ljubitelj tikve, ali slanu pitu s korama ne bih odbila:)
OdgovoriIzbrišiMoji živi vole da jedu - pokojnici su prestali!
OdgovoriIzbriši