30. ruj 2010.

Kolač od lješnjaka i badema



Nedavno sam od svoje sestre dobila ovu prekrasnu kuharicu i u fazi sam isprobavanja recepata iz nje. Kuharica je vrlo zanimljiva, s prekrasnim receptima.
Jedino što zamjeram jesu male količine gotovog produkta - kolača. Meni se ne isplati ništa praviti što će se pojesti za jedan obrok. Kolač mi mora trajati bar dva dana.
Naravno ide i puno čokolade u neke od njih. Recepti su u cups i sl. ali na internetu ima puno mjesta na kojima se to može prevesti u grame.

Eh, ja danas objavljujem recept jednog jednostavnog kolač od lješnjaka i badema dok veliki broj vas objavljuje svoje utiske s NY Cheesecake. Vi u klin ja u ploču:)))
Ni ovaj put se nisam ukuljučila u igricu, prvo radi svoje neorganiziranosti a drugo: ko će mi ga jesti. Ne bi moj Zlatan pojeo sir u slatkoj varijanti (možda ako ne zna), a djeca su u nekim stvarima tatini sinovi ("majmun radi što mjmun vidi") pa sam skontala da ne mora sve proći ni kroz moju ...

Ovaj kolač sam već dva puta pravila što ipak nešto govori. Prvi put sam stavila običnu čokoladu za kuhanje ali sam drugi put stavila onu sa 60% kakaa. Naravno, ja sam recept doradila iz već spomenutog razloga (malo nam je:))).
Dobar je u obje varijante s tim što je malo svjetliji fil u prvoj varijanti.

Evo i recepta za koji je potrebno:
- za kore:
  • 6 kom. jaja
  • 150 g šećera
  • 100 g tostiranih a potom samljevenih lješnjaka
  • 100 g mljevenih badema
  • 60 g oštrog brašna
  • 1/4 kavene žličice (one najmanje) praška za pecivo
  • 50 g listića badema
Za fil je potrebno:
  • 3 dcl vrhnja za šlag
  • 125 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica maslaca
- još šećer u prahu za posipati pri posluživanju

Postupak:
  1. Pripremiti kalup promjera 26 ili 28 cm (u mene je bio 28 cm, samo na dno stavim pek papir kojega malo nauljim a ne mažem ničim okolo)
  2. Mutiti jaja sa šećerom maksimalnom brzinom miksera 8 - 10 minuta dok smjesa ne postane pjenasta pa dodati, žlicom lješnjake i bademe te brašno s p.p. Lagano mješajući ujednačiti smjesu i presuti je u pripremljen kalup.
  3. Po tijestu posuti listiće badema i sve staviti u pećnicu zagrijanu na 190°C, peći oko 25 minuta.
  4. Pečen kolač izvaditi iz pećnice, staviti ga na rešetastu podlogu da se hladi pa nakon 4-5 minuta izvaditi iz kalupa i ostaviti hladiti.
  5. Za fil je potrebno čokoladu iskidati na komadiće i staviti je u prikladnoj posudi iznad pare dok se ne otopi. Kada se čokolada otopila skinuti je s pare, umiješati maslac i ohladiti.
  6. Umutiti šlag, dodati mu ohlađenu čokoladu te dobro izmiješati
  7. Kolač prerezati na dva dijela, premazati pripremljenim filom, sastaviti i ostaviti na hladno.
  8. Može se poslužiti već za sat vremena posipano šećerom u prahu!


Ovo je stvarno jedan jednostavan i lagan kolač kako za napraviti tako i za pojesti!


Broj komentara: 11:

  1. Ni ja ovog puta ne ucestvujem u igrici sa cheesecake-om, ali bih rado dosla na ovaj fini kolac, mljac!;)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Kolač izgleda jako fino.Po svemu ja bi ga nazvala tortom, volim sve sastojke i zvuči mi jako interesantno..
    A cheescake niti ja nisam radila, već na samom početku nisam bila oduševljena izborom i odmah sam i znala da ovaj mjesec ne sudjelujem...
    Pozdrav Snježo....

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo je jedna divna i prefina kalorijska bomba :)))))

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan, tri put odličan kolač, to je za mene pravi kolač kad ima puno badema i lešnjaka, a malo brašna, drago mi je da ćeš nam iz nove kuharice još ponešto napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda odlično i čokoladan je,moze se slobodno nazvati i tortom...:)
    Ja isto u zadnje vreme kada radim nesto čokoladno,uglavnom se trudim da koristim čokoladu sa velikim postotkom kakaa,meni je tada i kolač bolji..:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim ovakve kolače, sve odlični sastojci, lak za napraviti i k tome super izgleda. Znam da je odličan. Ni je nisam radila cheescake, a koliko vidim neću ni taj nesretni Paganini (stalno su neki kolači!). Nadu sam obradila, pa ću fino imati vremena probati ovaj tvoj kolač!
    p.s.
    skoro sam zaboravila, vidim da si obnovila izgled i moram ti reči da ti dobro stoji!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovaj kolač mi je odličan ! Sastojci su super, čim je tu badem meni je super :). I sviđa mi se što ide čokoladni fil. Veselim se daljnjim receptima koje ćeš nam pokazatui iz ove kuharice koju ti je sestra poklonila, vjerujem da je odlična.
    A što sam se nasmijala objašnjenju zašto nisi radila cheesecake..... :):)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo mi se jako sviđa. Obožavam bademe i lješnjake i najdraži su mi kolači od njih. Pošto je ovaj kolač prošao tvoj vrlo strog žiri uopće ne sumnjam koliko je ukusan. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jučer nisam uspjela ostavit komentar. Valjda sada hoću. Jako jako mi se svidja kombinacija i super izgleda kolač!

    OdgovoriIzbriši
  10. Snjezo ovo ti je odlicno! Volim ovakve kolace... ma ustvari, volim sve sto u sebi ima mrvicu lesnika :)

    OdgovoriIzbriši