ova pogača je "kradljivac ideja"...kako?
e pa evo ovako: kada sam vidjela ovu zoricinu pogaču, premazivanu kajmakom odmah mi je pala na pamet ona vitirenina lisnata pogača koju sam i sama nekoliko puta pravila.... da je premazujem kajmakom? ideja prefina...ali, opet ima i ono jedno tijesto za pogače koje ja tako često pravim a koje je tako podatno da sam odlučila njega ovdje iskoristiti....a pravila sam pogače od toga tijesta bezbroj puta: ovdje, ovdje, ovdje, ovdje,..
i evo ga opet isto tijesto, uz dodatak kajmaka,...mmm dobila sam jednu prefinu pogaču...mmmm
potrebno je:
- 350 ml tople vode
- 600 g brašna
- 1 suhi kvasac (7 g)
- 120 g masti
- 1 žličica soli
- mljeveni papar (mi volimo više)
za premazivanje:
3. uviti ga u rolat, a rolat u smotati u obliku puža, pokriti ga i ostaviti 15-tak minuta odmarati
4. ponovno ga razvući u pravokutnik, premazati kajmakom, uviti u roladu, zamotati u obliku puža...neka odmara 15 minuta....ovo ponoviti još jednom te ga prebaciti u lim za pečenje i neka odmori još 15 minuta
5. premazati ga bjelancom, posuti sjemenka i staviti u pećnicu ugrijanu na 190°C i neka se peče 40-tak minuta
mi joj nismo mogli odoliti: vruća je planula!
* e baš smo....bit ću fina...
- oko 200 g kajmaka
- i još 1 bjelanac, sjmenke po izboru
- sol otopiti u vodi pa sve sastojke pomiješati zajedno (mikserom sa spiralnim nastavcima). Formirati kuglu tijesta i ostaviti je odmarati oko 2 sata.
- uzašlo tijesto razvaljati u pravokutnik te ga premazati trećinom kajmaka:
3. uviti ga u rolat, a rolat u smotati u obliku puža, pokriti ga i ostaviti 15-tak minuta odmarati
4. ponovno ga razvući u pravokutnik, premazati kajmakom, uviti u roladu, zamotati u obliku puža...neka odmara 15 minuta....ovo ponoviti još jednom te ga prebaciti u lim za pečenje i neka odmori još 15 minuta
5. premazati ga bjelancom, posuti sjemenka i staviti u pećnicu ugrijanu na 190°C i neka se peče 40-tak minuta
mi joj nismo mogli odoliti: vruća je planula!
* e baš smo....bit ću fina...
Pogaca izgleda fantasticno! Mogu li u tijesto staviti ulje umjesto masti? U zadnje vrijeme mi malo smeta ukus masti u pecivima i za vanilice sam pocela da mijesam mast i margarin nekako mi samo od masti ne prijaju. Kad se premaze kajmakom prvi put onda se zavije u puza pa se on ponovo tanji i premazuje jos dva puta?
OdgovoriIzbrišiiskreno...ovdje se mast uopće ne osjeti....možda da probaš s maslacom sobne temperature? najbolje od svega mi je konzistencija tijesta...nevjerojatno podatno...
Izbrišitako je, premazeš jednom kajmakom, napraviš roladu pa puž, ostaviš stajati pa opet taj puž samo rastanjiš u pravokutnik i mažeš kajmakom, smotaš pa u puž i još jednom....
iskreno..ja u zadnje vrijeme ne koristim margarin uopće
na kraju krajeva šta smeta probati i s uljem!?
Divna!
OdgovoriIzbrišiBas je posebna, samo sto ne zamirise sa slike!:)))
OdgovoriIzbrišiPrefino izgleda, nisam nikada pokušala to sa kajmakom. Jako zanimljivo izgleda.
OdgovoriIzbrišiWauuuuu, kako je lepa!!!
OdgovoriIzbrišiKako si lepo sve objasnila,jako volim tkve recepte.I sama se tako truidm, pa znam koliko je to posla.Ali rezultat ti je fenomenalan
OdgovoriIzbrišiIzvrsna pogača ! Ova niti kod mene ne bi pričekala da se ohladi , jako mi se sviđa !
OdgovoriIzbrišiMmmmm...ovo je nešto za mene... . Samo jos da dodjem do kajmaka i biće na stolu do vikenda,haha... predivna je... pozdrav...
OdgovoriIzbrišiPredivno, odmah bi ju radila najrađe, pod kajmak se misli ono gusto i žuto? Recimo užički? Kod nas se izraz kajmak koristio za ono što se kupuje kod kumice uz sir.
OdgovoriIzbrišida, dunja....upravo taj kajmak: užički, sjenički, ...počeli su prodavati u našim trgovinama neki đurđevački...nije loš
Izbriši