Mogla bih ovo i drugačije nasloviti.
Npr. kako je ova Rustikalna slana rolada postala Uskršnji vijenac II. Zašto ovo II? Zato jer već imam jedan Uskršnji vijenac.
Naravno i ovaj recept je iz talijanske kuhinje, točnije odavde.
Ali, svodi se na isto kao onaj gore samo što su dodana jaja i malo pojačano tijesti, nekih 10 dag, ne'š ti:)
Već sam pojasnila da moji dečki ne vole ove pogače, odnosno pince, sirnice ili kako ih sve zovu. Najjednostavnije nisu na to navikli i ne vole to. Baš nisu ludi ni za tvrdo kuhanim jajima, ali običaj je običaj pa ja i obojam nekoliko jaja.
Uvijek jaja bojam u "lučini", ali sam ovaj put poželjela probati dobiti plava jaja s obzirom da sam čitala na netu kako se plava boja dobija kuhanjem jaja u crvenom kupusu.
Baš mi se sviđaju, još sam se malo poigrala s cvjetovima ljubičica.
Ali, dosta priče evo recepta:
Za tijesto je potrebno:
- 350 - 400 ml tople vode
- 600 g brašna
- 1 suhi kvasac (7 g)
- 120 g masti
- 1 žličica soli
- mljeveni papar (ja sam ga dosta namljela u brašno)
- 40 g ribanog parmezana
- malo kuhane šunke
- 10 dag zimske salame
- 10 dag sira gaude
- nekoliko listića cheddar sira
- nekih 5 dag dimljenog sira:)
- Sol otopiti u vodi pa sve sastojke pomiješati zajedno (mikserom sa spiralnim nastavcima). Formirati kuglu tijesta i ostaviti je odmarati oko 2 sata.
- Sve sastojke za punjenje izrezati na kockice (stranice oko 1/2 cm)
- Nadošlo tijesto prekuhati te razviti u pravokutnik dimenzija oko 65 x 40 cm (otkinuti samo malo tijesta za trakice)
- Cijelu površinu posuti prvo ribanim parmezanom pa onda sve ostale satojke rasporediti po tijestu. Uviti u roladu (malo stisnuti a ne kao ja ostaviti labavo pa dobijete rupe u roladi:)
- Gotovu roladu premjestiti u kalup za vijenac (vidite kako sam se ja snašla) promjera 26 cm, prekriti je krpom i ostaviti još oko 1 sat na toplom.
- Kada je malo narasla uzeti pripremljena svježa jaja (dobro oprana i posušena) te ih lagano utisnuti u tijesto i fiksirati trakama u križ napravljenim od odvojenog komadića tijesta.
- Pripremljen vijenac premazati ulupanim jajetom i staviti ga u pećnicu zagrijanu na 200°C. Peći ga 45 - 50 minuta.
* Mislim da se punjenje može mijenjati prema stanju zaliha u kući.
* Čitam sada i vidim negdje mi je rolada a negdje vijenac, majko moja mila:)))
Sretan Uskrs svima! Zdravi i veseli bili:)
Draga Snjezo, sve najlepse tebi i tvojima za uskrsnje praznike!:)) Ovaj venac divno izgleda, i spolja i u preseku... i da znas da sam sada u ozbiljnoj dilemi, naime za sutra sam htela da napravim tvoj drugi venac sa brokulom i sunkom (po zadatku;))...ajme, kako sada da se odlucim!;)))
OdgovoriIzbrišiPredivan venac!Srećan Uskrs takodje!!!!
OdgovoriIzbrišiSnježo, sve najbolje tebi i tvojoj porodici - Srećan Uskrs! Venac je predivan, naročito ovaj presek:)))
OdgovoriIzbrišiSavršena pogača za Uskršnji doručak. Sretan Uskrs!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda :)))) Sretan Uskrs!!!
OdgovoriIzbrišiStaću u red za jedno parčence! Predivan! Sretan Uskrs!
OdgovoriIzbrišiSretan Uskrs Snježo!
OdgovoriIzbrišiHrana kao uvijek,savršena!
Divno! Srecan Uskrs i sve najlepse!
OdgovoriIzbrišiPredivan vijenac, draga Snježa sretan ti Uskrs!
OdgovoriIzbrišiSretan Uskrs tebi i tvojoj porodici! Vijenac je baš lijepa dekoracija za uskršnji sto.
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa ovaj vijenac i rado ću ga isprobati . A posebno mi se sviđa dekoracija sa jajima, odlično si ovo napravila !
OdgovoriIzbrišiTebi i tvojima želim Sretan Uskrs i lijepo i veselo provedite blagdanske dane !
Sretan Uskrs tebi i tvojoj porodici!
OdgovoriIzbrišiSretan Uskrs tebi i tvojima.
OdgovoriIzbrišiOvaj vijenac zvuči jako ukusno i rado bi sad pojela jedan komadić. :)
Nego ova plava jaja si obojala crvenim kupusom? Pa odlična je boja, nisam imala pojma da se i plava može postići na prirodan način. Hvala na ovom savjetu i isprobam ga obavezno slijedeće godine. :)
Draga Snježo, tebi i tvojoj porodici želim srećan Uskrs i praznike.
OdgovoriIzbrišiVenčić je odličan i nekako taj krug koji se pravi simbolizuje večnost i divno ga je napraviti.
Veliko hvala draga Snjezo :)
OdgovoriIzbrišiSrecan Uskrs Tebi i tvojima takodje i svakog dobra od Boga zelim!
Vencic je prekrasan a plava kao simbol plavetnila nebeskog uz sunce neka vas uvek obasjava:)
Ziveli!
Vijenac izgleda fantasticno. Obavezno ide u bazu recepatga za sljedecu godinu :-)
OdgovoriIzbriši