ili skupilo se puno važnih događaja. Od 8. ožujka kada se napunila godina dana kako objavljujem ovaj blog (a i dana žena zar ne?), stotog posta pa do mog rođendana.
Eh , rođendana ...
Na poslu nas troje slavimo rođendan isti dan, pa mi to i obilježimo lijepo s kolegama i kolegicama.
Bilo je i ovaj put prekrasno.
Doma, najljepše u krugu svojih najbližih.
A o godinama ... kada god pomislim koliko mi je godina sjetim se jednog odlomka iz knjige "Muškarac i žena" od Tony Parsons:
Žena
- Između trinaeste i šasnaeste godine žena ti je poput Afrike, djevičanski čisto, neistraženo područje
- Od osamnaest do trideset je kao Azija, egzotična i seksi.
- Od trideset do četrdeset pet kao Amerika potpuno istražena ali velikodušna, daje sve čime raspolaže
- Od četrdesetpet do pedestpet žena ti je kao Europa, pomalo iscrpljena, malčice ruševna, ali i dalje s mnogo zanimljivih atrakcija
- A od pedestpet pa nadalje žena ti je kao Australija, svi znaju da postoji, negdje tamo dolje, no malo je onih koji će se potruditi da je pronađu
Ali, reče meni jedna moja kolegica: Ne broji godine nego živi život!
I tako sam se odlučila napraviti jednu torticu u čast svega gore rečenog. Ovo je ujedno i još jedan recept kao prilog za igricu ajme koliko nas je a koju je pokrenula monsoon a čija je ovomjesečna tema kava/kafa
Torta od kave, čokolade i naranče
Za biskvit je potrebno:
- 100 g čokolade
- 40 g maslaca
- 4 kom. jaja
- 125 g šećera
- 3 žlice hladne jake kave
- 100 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 50 g gustina
- 2 šalice (0.5 l) slatkog vrhnja (vrhnje za šlag)
- 1/4 šalice (6 dag) šećera
- 2 žlice (4 dag) maslaca
- 1/2 čajne žlice instant espreso kave
- 300 g dobre čokolade
- 2 žlice likera od naranče ili soka
- 1/2 šalice marmelade od naranče
Za biskvit:
- U posudi iznad pare rastopiti maslac i čokladu, ostaviti da se malo rashladi
- Pripremiti suhu mješavinu od: brašna, praška za pecivo i gustina
- Umutiti bjelanjke s malo soli
- Mikserom umutiti žumnca, šećer te dodati rashlađenu kavu
- U umućena žumanca umiješati rashlađenu čokoladu te
- Lagano, žlicom umiješati suhe sastojke
- Umiješati snijeg od bjelanjaka
- Istresti u pripremljen sud i peći na 175°C oko 30 minuta (Ja sam pekla u plehu dimenzija 25x30 cm obloženog pek papirom)
- Ohladiti te prerezati na dva dijela tako da se naprave dvije trake
- Na laganoj vatri miješati 1/2 šalice (1,25 dcl) slatkog vrhnja, maslac, šećer i instant kavu pazeći da ne zavrije. Kada se šećer rastopi skinuti s vatre
- Umiješati isjeckanu čokoladu. Miješati sve dok se čokolada ne istopi pa dodati liker ili sok. Sve skupa rashalditi oko pola sata.
- Ostatak vrhnja umutiti mikserom na najvišoj brzini. Dodati rashalđenu čokladu. Pokriti pa ostaviti na pola sata u frižider.
Gotove kore poprskati kavom, donju premazati marmeladom od naranče te nadjevom. Nadjev rasporditi i premazati tortu sa svih strana.
Ah, Zlatan je rekao: dobra je torta!
I moram na kraju reći da sam zahvalna svojoj imenjakinji što je pokrenula ovu igricu i učinila ova naša blogdruženja još zanimljivijim. I ne samo ona, zar ne?
ova torta mi izgleda fenomenalno!!! savrseni sastojci, ma super ulaznica!! sretan ti rodjendan, sve najbolje i sretna godisnjica bloga :)
OdgovoriIzbrišiHELLO, i hvala na posjeti moje kuhinje
OdgovoriIzbrišiI love this ukrasnih čokoladna torta, S vašim dopuštenjem
Ukazao PRIPREME, siguran da je kuhinja,
PETONETS SUSANNA
super torta!!!Cestitam,sve najbolje!:)
OdgovoriIzbrišiPrekrasna torta s fenomenalnim sastojcima! Sretan rodjendan!
OdgovoriIzbrišidivna torta! sretan rodjendan i godišnjica bloga:)
OdgovoriIzbrišiSretan rockas!!!
OdgovoriIzbrišiSretan rođendan. Mislim da je ta usporedba godina i kontinenata bezveze. Evo ja bih rado putovala i po Europi, Americi i Australiji...
OdgovoriIzbrišiSrecan rodjendan... broj je samo broj i nista vise :)
OdgovoriIzbrišiTortica je predivna...
Sretno ti sve što slaviš, glavno da se slavi, a što se tiče one gornje pričice, baš je zgodna, ti si već u Australiji, a ja sam već puno niže, negdje na južnom polu, to pak nitko ne zna gdje je. Ali kad treba nešto fino skuhat, nađu nas.
OdgovoriIzbrišiTorta je predivna,mogu zamisliti ukus!Jako lepo i izgleda!Sve najbolje!
OdgovoriIzbrišiSretan rođendan draga Snježo!
OdgovoriIzbrišiMa znaš što, meni je Australija ful zanimljiva i privlačna i uopće se ne bi bunila da me neko s njom usporedi. :)
Odličan post i odlična torta. ;)
Draga Snježo,
OdgovoriIzbrišiSretan ti rođendan i uživaj u životu. Sve su godine lijepe za ženu koja zna uživati u životu. Ono što si ostvarila je lijepo, a uz obitelj koju imaš sigurno te još mnogo toga lijepog tek očekuje. Nk ti je sa srećom i živjela!
Torta ti je vrlo lijepa, a sastojci su krasni.
Sretan rođendan!
OdgovoriIzbrišiPredivna torta
Sa zakašnjenjem, ali evo mojih malih komentara:
OdgovoriIzbrišiRođendan: pročitaj "Ne daj se Ines". Pročitaj ponovno. Poslušaj. Ponovno pročitaj. Kakva Australija!
Torta: obično radim neponovljivu koja sliči tvojoj: biskvit od naranče i oraha, krema ganache. Kao i ova, za prste polizati.
Sretan rođendan i od mene
OdgovoriIzbrišiTortica ti je divna
Sve što si sama želiš draga, od srca!
OdgovoriIzbrišiTorta djeluje bogato i ukusno!
Što se tiče Evrope, taman ćemo ja i Hrvatska skupa u Evropu! :) I veliš još uvijek nam ostane pokoji adut? Ajd, dobro ;))
prije svega, želim ti sretan rođendan i sve najbolje! torta i izgledom i sastojcima u potpunosti odgovara mom ukusu i vrlo bih rado zagnjurila svoju žlicu u nju :) sjajna je!
OdgovoriIzbrišiSretan rođendan:) Volim slastice s aromom kave i definitivno spremam ovaj recept:)
OdgovoriIzbrišiMalo kasnim, ali ipak želim ti sretan rođendan, puno zdravlja, ljubavi, uspjeha, sreće, snage, strpljenja, novih recepata, veselja i ispunjenje svih želja!!!
OdgovoriIzbrišiHvala vam drage moje na lijepim željama!
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče priče i usporedbe žene s kontinentima samo sam je podijelila s vama samo zato što mi je zanimljiva. Inače, ja se odlično osjećam u svojim godinama i ne bih se mijenjala ni s kim. Samo bih voljela da se neke stvari nisu dogodile ali, na njih nisam mogla utjecati.
Hvala na linku, sretan rođendan, puno uspjeha u životu, hvala na recepti, baš mi je drago da imam i tebe na linku i to recept blog, uau, kako se osjećam bogato s vama i vašim prijateljstvom. Loredana
OdgovoriIzbrišice gâteau est une merveille, j'adore tout ce qui est à base de chocolat
OdgovoriIzbrišibonne soirée
sretan ti rodendan :)) ima jos torte za mene? :D
OdgovoriIzbrišiPredivna !!Sve su ti torte jako dobre,po sastavu,po izgledu,bas domace!!,ova mi je posebno zapela za oko !!:))
OdgovoriIzbrišiZakasnila i sa čestitkama i na slavlje :-( Torta je fanrastična, znam po kombinaciji ukusa!
OdgovoriIzbriši