Recept mi se svidio, s neta je. Malo sam ga prilagodila našim potrebama.
I dok sam pripremala ovaj kolač sjetila sam se svojih početaka mučenja kolača i uputa moje mame a koja je bila izvanredna kuharica. Uvijek je pazila kada mutim jaja da mutim mikserom samo u jednom smjeru. Ne daj Bože promijeniti smjer, jer onda će kolač spasti, onda neće narasti, onda, ...
I zanimljivo mi je to, ja i dalje mutim kako je ona rekla, nikada mi nije palo na pamet mutiti u svim smjerovima ... dobro mi je to utuvila u glavu:))
Ima li to ikakve osnove u kuharstvu?
Non stop slušamo vijesti o korupciji, mitu, o tome kako su nas ovi naši pokrali itd...
Nedavno sam pročitala priču na fb o Kočijevoj česmi u Konjicu i gospodinu po kojem ta česma nosi ime.
I stalno mi je u glavi šta bi bilo kada bi se naši i mali i veliki političari i ini koji su bezobrazno omastili brke ponijeli kao grof Koczy (Koči). Uglavnom, čovjek je slučajno postao suučesnik prljave rabote tadašnjeg konjičkog gradonačelnika i kada je to spoznao upucao se. Priču koju sam prepisala od svog sugrađanina Velida Gagule pročitajte ovdje.
Ne mo'š bez politike, bar malo:))
Za ovaj fini kolač je potrebno:
- 5 kom jaja
- 75 g brašna
- 125 g šećera
- 250 g tamne čokolade
- 125 g maslaca
- 1 prstohvat soli
- Čokoladu iskidati na kocke i istopiti je u vatrostalnoj posudi iznad pare
- Istopljenu čokoladu skinuti s vatre pa umiješati maslac izrezan u kocke, miješati dok se maslac ne istopi. Ostaviti da se još malo ohladi.
- Umutiti bjelanjke sa malo soli i ostaviti na stranu
- U drugoj posudi dobro umutiti žumanca sa šećerom
- Dodati već prilično ohlađenu čokoladu s maslacem a zatim brašno (ja koristim ono za kolače)
- Lagano žlicom dodavati bjelanjke pa izmiješati opet polako (rekla bi moja mama).
- Dobijenu smjesu istresti u kalup promjera 23 cm čije je dno obloženo papirom za pečenje kojega treba pomastiti.
- Tortu staviti u pećnicu zagrijanu na 150 - 160° C i peći 50 - 60 minuta.
- Gotov kolač izvaditi poslije par minuta iz kalupa te potpuno ohladiti.
- Poslužiti posuto šećerom u prahu, sa šlagom ili bez šlaga, po volji.
Jako fini kolač.
Znam ostala sam dužna onu čokoladne tortu iz berbe, nisam zaboravila:))
Divna čokoladna poslastica! Njam!
OdgovoriIzbrišiBlago tvojima, samo im pravis neke fine cokoladne kolace...ovo sve divno izgleda!;)))
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda i baš si ga lijepo fotkala. Ja nikako ne uspijevam napraviti lijepu fotku kriške torte, ne znam zašto :( Inače, baš mi se sviđaju sastojci u ovom kolaču... jednostavno a fino :))
OdgovoriIzbrišiPrvo o onom da li mutiti uvijek u jednom pravcu. Ima logike u tome, rekla je moja baka, a kad sam ju pitala zašto, njen odgovor je bio: napuniš kadu s vodom pa digneš čep i voda istječeu odvod, kojim smjerom, uvijek istim, u desno. To je bilo njeno objašnjenje da se miješa u desno a ne obratno, a još manje malo vamo, malo tamo. A ja ipak mislim da su nas time htjele naučiti disciplini i odgovornosti, kad se nečeg primim, da se slušaju upute, ništa ne zapitkuja, a da se posao napravi do savršenstva. I hvala im na tome.
OdgovoriIzbrišiTako je ovaj tvoj kolač doveden do savršenstva. Uvijek se obradujem kad su sastojci jednostavni i ništa posebno, a rezultat vrhunski.
A politika i kradljivci, povrača mi se od njih, ali sve će doći na svoje, kad tad. Bogatstvo je negdje drugdje, a ne u masnim brkovima. Mast poližeš, ili ti ga poližu oni koji su ti pomogli u stjecanju istog. I gotovo. Opet si gol i bos.
Obožavam ovakve vrste kolača tako jednostavno a tako dobro, ma pravo savršenstvo. I mene je mama učila da mutim u jednom smjeru, a nikada je ne pitam zašto. Mislim da to ima svoje zašto a vezano je uz zrak i bujanje sastojaka. Vjerovatno će netko kometentan to moći fino objasniti...
OdgovoriIzbrišifinooo, finnnooo :))))
OdgovoriIzbrišiJOOOJ,baš izgleda finoooo;)
OdgovoriIzbrišiViše si mi dosadna jer stalno moram komentirati isto: super. Kolač s takvim dobrim sastojcima i ne može biti drukčiji. Nema ni jedan kolač do sada koji si radila, a da nije onako baš kako volim. Zato te molim, ne popusti napasti pudinga, margarina, želatine ili šlaga (kao jedine kreme). A što se mućenja u jednom smjeru tiče, pojma nemam, mutim i ovako i onako i većina onoga što kao treba baš tako jednostavno je predrasuda (kvasac se digne i bez žličice šećera, na pr.).
OdgovoriIzbrišibaš sam si i ja kontala ima li neke šanse da svi naši političari završe u zatvoru..:))
OdgovoriIzbrišiali uvijek su mi ipak vedrije teme ovakvi krasni kolači, jednostavnih sastojaka a opet tako efektni..
ne znam za miješanje :)) ja mislim da vrtim u svim smjerovima :)
Looks so chocolate and delicious! I paste the recipe! Have a nice weekend! :)
OdgovoriIzbrišiMoj muž svaki dan kad dođe s posla upali TV govoreći "samo da vidim jesu li strpali Berlusconija u zatvor" :))), ali ništa od toga.
OdgovoriIzbrišiNisam sigurna ima li mućenje uvijek u istom smjeru ikakve veze sa splahnutim kolačem, ali ima puno drugih jednostavnih stvari na koje treba pripaziti da se ne izgubi zrak u tijestu, ne udarati nikad napunjen kalup od stol, ne dodavati naglo brašno i ne miješati ga brzo i snažno, ne ostaviti tijesto da dugo čeka prije nego ga staviš peći itd.
Ovaj kolač je fantastičan, mogu misliti kakav užitak.
Kolač ti je predivan, radila sam puno puta slično, vrlo slično i to je to, jako sočno, extra čokoladno, jedan od mojih najmilijih kolača! :D
OdgovoriIzbrišiIzgleda vrlo moćno,ja obozavam čokoladne kolače torte....i uvek koristim čokoladu sa velikim procentom kakaa..mmm...
OdgovoriIzbrišikolač je odličan
OdgovoriIzbrišia što se mučenja tiče, mislim da strana na koju se vrti nema nikakve veze, mene je to isto mučilo pa sam isprobavala tamo, ovamo, rezultat je uvijek bio isti...
Izgleda divno :)
OdgovoriIzbrišiBtw, i meni su stalno govorili da vrtim u jednom smjeru ( a ja neposlušna, kakva jesam ) vrtim u svim smjerovima i nikada mi kolač nije pao :)
Odličan kolač, pravi čokoladni užitak !
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče mućenja jaja samo u jednom pravcu, to je meni moja baka govorila :) . A za primjer, da ja bolje shvatim, uzimala je samostojeći mikser čija zdjela se također vrti samo u jednom pravcu kada je ostavimo uobičajeno da umuti jaja i šećer. Pa valjda u tome onda ima nešto:)
meravigliosa!!
OdgovoriIzbrišiMeni ovo takodje izgleda primamljivo.
OdgovoriIzbrišiJa uvijek vrtim u istom smjeru, u desno, tak me mama naučila, a nju valjda njezina mama. :) Nisam nikad pitala zašto. Kolač odlično izgleda. Baš takve volim!
OdgovoriIzbrišievo samo da se javim,procitala sam usput i komentare..pa mogu reci i ja uvijek vrtim desno..toliko o tome..a sto se tice Marcipana svi odusevljeni,hvala sto si ga ponovno popularizirala!
OdgovoriIzbrišiHmm, ja se ne držim apsolutno nikakvih pravila kad je miješanje u pitanju. Ako pustim da mikser sam miksa onda se to odvija samo u jednom smijeru ali ako ga ja primim u ruke to je čisti kaos. Bez obzira na to nikad nisam imala problema s rezultatima tako da mislim da smijer miješanja nije presudan. :)
OdgovoriIzbrišiObožavam ovakve kolače i definitvno ovo moram isprobati. :)
Hehehehe, politiku pokušavam izbjeći u postovima u zadnje vrijeme, iako mislim da neću dugo izdržati, jer voda ne da nam je do grla, nego već davno grcamo u govnima. (isprike na izrazu, ali nažalost ne postoji adekvatniji, a da pogodi bit.)
OdgovoriIzbrišiBudući ja štošta u života zavrtim i smutim u svim mogućim i nemogućim smjerovima,kad su kolači u pitanju držim se jednog smjera :)i ne nemam blage veze zašto bi to tako trebalo, a nisam baš sigurna niti da postoji naučna osnova za tu tvrdnju.
A kad je kolač u pitanju ..... I'm in heaven! :)