Bilo mi je iznenađenje kada sam došla u Knin saznanje da ovdje uopće ne poznaju raštiku niti je ima kupiti na pijaci niti u zelenarama!
Zahvaljujući mojoj dragoj prijateljici Stani J. ja i u Kninu često pravim raštiku. Svi moji ukućani su veliki obožavatelji ove vrste kupusa. Najviše volimo varivo od raštike i naravno - japrak.
Danas sam od Stane dobila veliku količinu raštike tako da smo imali danas za ručak varivo a za subotu ćemo praviti japrak.
Inače, ne mogu a da još jedanput ne spomenem moju Stanu koja samo radi mene sadi raštiku i o njoj brine, a njeni ukućani je uopće ne jedu.
Ovaj put sam ja bila samo pomoćnica u kuhinji a kuhao je moj muž! Zato je i bila posebna!
Za ovo Varivo od raštike (raštana, rašćike, ....) mjere su po želji ili osjećaju.
Otprilike treba:
- 20 - tak listova raštike (većih)
- 6 kom krumpira srednje veličine
- 5 - 6 česmi bijeloga luka
- suhe pancete (ja odredim 1 kom po osobi)
- suha rebrica
- malo soli i svježe mljevenog papra
Prvo je potrebno raštiku očistiti od onog tvrdog dijela po sredini lista, oprati a zatim je staviti u vrelu vodu da se kuha 0k0 5 minuta.
Potom je ocijediti dobro i izrezati na rezance!
U lonac staviti oguljeni krumpir ( u komadu), dodati sve ostale sastojke, zaliti hladnom vodom toliko da sve prelije voda, malo posoliti ali oprezno zbog suhog mesa i pancete i staviti kuhati.
Ja ovo kuham u ekspres loncu da "šišti" oko 35 minuta, ustvari dok se meso ne skuha.
Na kraju, prilikom posluživanja ulijem po 1 žlicu dobrog maslinovog ulja svakomu u tanjur - ono mi dođe kao začin.
Moja prijateljica uvijek stavi i manji komad svježe junetine, meni je izvrsno ali moj muž ne voli tako.
A uz pomoć svoga sina napravila sam i hurmašice!
A uz pomoć svoga sina napravila sam i hurmašice!
"Vratija se Šime" - pomislila sam kada sam ovo počela pisati!
Pravili smo duplu mjeru, dečki su poželjeli domaće kolače!
Raštika je fenomenalna. Ja je jako teško nađem tu u Zagrebu, jer nikad nemam vremena za otići na Dolac ili Kvatrić. Snađem se u jednom malom restorančiću kraj posla, gdje tu i tamo naprave slično varivo. Čim nađem raštiku iskoristiti ću recept... :)
OdgovoriIzbrišiobozavam rastiku, a ti su ju savrseno spremila!!
OdgovoriIzbrišiJako volim raštiku, a godinama je nisam jela. I tu je dosta rijetko nađem na placu! :(
OdgovoriIzbrišiskrušeno priznajem da još nisam jela raštiku :(
OdgovoriIzbrišinisam ni ja jela :(
OdgovoriIzbrišimada iskrena da budem, malo sam googlala da vidim kako izgleda, negde čak za raštiku stoji slika blitve, ali verujem da to nije to?
videh da liči na neki kupus, predpostavljam da je to neka podvrsta...
ali zato bih ove urmašice mogla da smotam dva-tri komada u jednom dahu, u što su dobre :)
hurmasice izgledaju savrseno. ja ih obozavam, ali mi nikako ne uspijevaju dobro.
OdgovoriIzbrišimoja mama nekada pravi sarmu sa rastikom. vrlo fino:)))
Koja slucajnost.1
OdgovoriIzbrišiJutros, na pijaci. vidim zelene lisove koji mi lice na blitvu, a opet, nije blitva! Pitam prodavacicu sta je to, kaze: "rastika"
Rece da je dobra za sarmu i druga jela i ja iz radoznalosti kupih, da probam, posto volim blitvu :)
Nisam je spremala danas-sutra cu,
Ma vec sam i zaboravila na nju, kad naidjoh na ovaj recept.
Hvala! Izgleda dobro. Probacu.:)
ma raštika je super!
OdgovoriIzbrišidomalo je nisam volio, mama i baka prave samo sarmu od raštike, meni nije bila nešto, ali sa fetom je extra!
ja pitam to je ovo a one raktika, to ti je kao vinova loza. a ja gledam. e pa nije. i trebalo je vremena da vidim odakle ta "raštika" dolazi, al ove god ću vidim da je posadim kod dede i bake na viksi.
e, da, od placeva u Zg ima raštike i na Branimircu.
ljilja konjic
OdgovoriIzbrišiupravo ovakav recept od raštike
je pripremala moja majka to je to
Dok nisam otišla na faks raŠĆika je bila na obiteljskom meniju 1-2 puta u 15 dana, mama je uporno tupila kako je zdrava, puna vitamina ( a iz suhog mesa eksplozija vitamina )...Međutim, kao mladoj čorbe i variva raznih vrsta nisu mi bila omiljena hrana, no odlaskom na fakultet to se promijenilo. Za svaki odlazak kući “naručivala“ bi se raŠĆika, nek' je samo “na kašiku“. E, zašto naglašavam raŠĆiku? Zbog toga jer sam iz šćakavskog kraja, a udala se u u kraj gdje se govori raŠTika, i neće mi preko usta nikako, mislim na ŠT, naravno :))))
OdgovoriIzbrišiRecept je isti, i za raštiku i za rašćiku :D
Pozdrav!
ja kažem: zovi me i loncem samo me nemoj razbiti :) nije važno kako se zove samo je važno razumjeti se. meni je zanimljivo kako moja djeca obožavaju raštiku oduvjek. hvala velika
IzbrišiRašćike se zaželio jedan dida stari, pa zamoli nevisticu da užinu svari
OdgovoriIzbrišiMlada žena u tajicam, oči izbečila. Pogledala bisno dida, pa mu govorila;
Što je tebi, nisam luda rašćiku da varim, pa da nokte i frizuru zelenjem pokvarim
Rašćika je još u vrtlu, a u vrtlu rosa, mogla bi mi od maglice skovrljat se kosa
Sve to oprat, sitno rezat, puka bi mi nokat, pa otkuvat, i istiskat- trajalo bi dokad?
Sluša dida sa tronošca pa se postidio,Kad mu baba kuvala je, nije baš vidio.
Unučica diže glavu sa svog kompjutora, žao joj je dida starog pa mu progovara:
Ajde dide glavu gori, što si mi se stica!
evo sad će za minuti sa gljivama pizza!
pozdrav od jedne hercegovačke snahe
pozdrav svima poznatima i onima drugima
OdgovoriIzbrišiThese modern fitness devices are worn about the waist, positioned appropriate
OdgovoriIzbrišiaround the abs and then applying what is recognized as electronic muscle stimulation.
Look at my blog - Http://nepsomultipaiscomunicacao.Ning.com/profile/ChandraVasquez
Not just that, you can indulge in further performs while
OdgovoriIzbrišiwearing this.
Feel free to surf to my web page ... the flex belt review
obozavam rastiku...rijetko ju jedem jer ju je tesko nabaviti..ali sam ja sad dobila sjeme i ako mi netko moze reci..kad je najbolje da ju posijem..sada ili u proljece..bila bih jako zahvalna na odgovoru
OdgovoriIzbrišiU proljeće se sije.u 3. mjesecu. A presađuje vanka početkom 5. mjeseca.
Izbrišihvala na velikoj pomoci :)
IzbrišiI ovaj recept i Japak mi se baš sviđaju. Ima ga novog na pijaci moraću da probam jer sam do sad pravila samo čorbice, i to kao glavno jelo.
OdgovoriIzbrišihttp://filipovabaka.blogspot.com/2012/10/corba-od-rastana.html