Još jedna jednostavna čokoladna torta koja se u originalu zove Francuska čookladna torta.
Ako je sve kod francuza tako jednostavno onda skidam kapu.
Nisam uvijek raspoložena praviti komplicirane kolače pa mi ovakvi recepti dobro dođu.
Sigurna sam da i među vama koji pratite moj blog ima ovakvih kao i ja i zato ovaj recept.
A recept je iz " CHOCOLATE 500 best-ever recipes " koju sam već spominjala ovdje.
- 150 g šećera
- 275 g čokolade (ja sam koristila čokoladu s 60 % kakaa)
- 175 g maslaca
- 2 žličice vanila ekstrakta
- 5 jaja, odvojeno žumanca i bjelanca
- 40 g brašna
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipiti
- pripremiti kalup promjera 23 cm (podmazati samo dno, staviti papir za pečenje, ne mazati stranice)
- odvojiti 3 žlice šećera od ukupne količine i ostaviti na stranu. u lonac debljeg dna staviti ostatak šećera, maslac i iskidanu čokoladu i grijati na laganoj vatri miješajući dok se sve ne otopi.
- kada se sve otopilo skinuti s vatre, umiješati ekstrakt vanilije i ohladiti
- u ohlađenu mješavinu dodavati jedno po jedno žumance miksajući iza svakog. na kraju umiješati žlicom brašno.
- umutiti bjelanca s dodatkom soli. kada se malo umute dodati one preostale tri žlice šećera i dobro ih umutiti.
- umiješati trećinu bjelanaca u čokoladnu mješavinu, dobro je umiješati laganim potezima špatule. zatim umiješati i ostatak bjelanaca.
- sve prebaciti u pripremljen kalup, poravnati i peći 35 - 45 minuta na 160°C.
- pečenu tortu prebaciti na rešetkastu podlogu, zatim odvojiti stranice i ostaviti hladiti
- ohlađenu prebaciti na tanjur (šta bi gori sad je doli:), posuti šećerom u prahu i poslužiti
* dok se hladila njena gornja površina je popucala što smo mi uredno popapali a tortu sam okrenula tako da je dno postalo gornja površina torte
* može se poslužiti sa tučenim vrhnjem ili nekim "fruit coulis" (e, kako ovo pametno prevesti?)
Super:) bas volim takve torte ;)
OdgovoriIzbrišiSuper torta..samo da nema kalorija:) Najgore kod mene sto vecinom ja pojedem slatkise koje napravim.Mog muza " moras" podsjecati da imamo i kolace ili tako sto u kuci.Blago njemu.Zato covjek vaze 75 kila, toliko imao i kad se ozenio.Ma fenomen!!!Ocito nas dvije dobro razlicite majke rodile.I sinovi su nam podijeljeni.Jedan ko maneken sa 39 godina, mladji je poguzija na svoju mamu, samo kontrolise se pa i on manekenski izgleda.
OdgovoriIzbrišiImam jedno pitanje, zasto podmazujes kalup-tepsiju ili sto vec ako stavljas i papir za pecenje??Ja koristim samo papir i tepsije mi skoro ciste poslije, nista se ne zalijepi.Pozz
podmazujem da se zalijepi papir! nisam ni ja tako radila ali, gledajući neke kuhare na tv počela sam i ja isto raditi.
IzbrišiPrava bogata čokoladna torta. Za specijalne prilike ;)
OdgovoriIzbrišiUh,kako ja volim ovakve torte,savršeno izgleda.
OdgovoriIzbrišiJela sam ju-odlična i jednostavna :) Radim slične muffine pa kad su mi napravili ovu tortu baš sam se začudila koliko imaju sličan okus :D I da, divna je :D
OdgovoriIzbrišiEto, ja sam ti prva koja voli ovakve kolače jer su, uz to što se brzo prave, odlični. Pravi sastojci, pravi okusi. Bilježim!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda.
OdgovoriIzbrišiObožavam ovakve čokoladne torte, a moj suprug ih ne voli jer mu je taj čokoladni okus preintenzivan. Dekoracija je jednostavna, a jako efektna. Sviđa mi se!
OdgovoriIzbrišiTrès delicieux!:))) eto mene cim je nesto od cokolade, i svidja mi se kad napravis tu dekoraciju sa trakicama.:)))
OdgovoriIzbrišiPredivna torta, svidja mi se kako si je ukrasila.
OdgovoriIzbrišiOvo je jedna čokoladna divotica (njami :D), i dekoracija mi se jako dopada!!
OdgovoriIzbrišiPrekrasna je, obožavam ovakve vrste torti!
OdgovoriIzbrišiVeć mi blloger dva put odbio komentar, "papigu mu poljubim".
OdgovoriIzbrišiDivna tortica. Ja volim i komplicirane kolače i torte, no koji put se nema vremena, a i uzalud komplicirano ako je krajnji rezultat osrednji, jel tak.
Koliko god bila jednostavna ova torta je bogata odličnim sastojcima , a time joj i okus mora biti odličan ! Volim ovakve čokoladne slastice, super si je napravila i sviđa mi se dekoracija !
OdgovoriIzbrišiUuuu, odlično izgleda, moram probati! koju čokoladu je najbolje koristiti?
OdgovoriIzbrišija koristim uvijek onu od 60% kakaa
Izbriši