27. srp 2012.

Lidijina Salsa, gost kuhar i pozdrav iz Kanade

E, recite mi molim vas koja se to da ne kazem budala javlja s receptom s odmora:)?
Ja, nego ko bi drugo.
Rekla sam da ce mi sljedeci gost kuhar biti moja sestra Lidija.
I evo ovo je jedan od njenih recepata.
I to mi je nekako normalno, nas dvije uzivamo ovdje a atmosfera je prava nasa: obiteljska.
Stignemo mi dosta jer ona je carica za volanom a bez auta bi bilo zaista tesko ili bolje reci drugacije.
A Edmonton je zbilja predivan grad, organiziran do daske, izuzetno uredan i cist. Ljudi ima kao i svugdje ali ono sto je meni posebno je sto su svi koji rade s ljudima izuzetno ljubazni i uvijek s osmijehom i nekim dragim bezazlenim komentarom, pozdravom, ...

Jedna od znamenitosti Edmontona su i ove Piramide:


Art Gallery of Alberta:


Simbol provincije Alberta kojoj je Edmonton glavni grad je divlja ruza koja nije ni slicna nasoj divljoj ruzi - sipku/sipurku od cijeg ploda mi pravimo pekmeze i cajeve. Ova je kao i ona nasa jako mirisljava od cijih se latica prave slatka, suse se i pravi ona ruzina vodica.


A sve je nekako u sluzbi covjeka: meni je nekako neobicno da se u fontanama kupaju (mame dodju sa djecom, skinu ih na klupama) a zimi te iste fontane sluze za klizanje:) neobicno, opusteno, ...


- puno je prekrasnih parkova, urednih, cistih sve prilagodjeno djeci maloj i velikoj sa obicno dva igralista za bejzbol i isto tako za nogomet a da ne pricam o necemu sto bi meni i vjerujem mnogim mamama i djecici dobro doslo: Water Sprey Park

Naravno da bih mogla jos toga puno ispricati. A ima vremena, ispricat cu, valjda necu zaboraviti:)
Prvo sto sam uocila kada sam izasla iz aerodromske zgrade bilo je da auta nemaju sprijeda registracijsku tablicu, samo straga. Zar to nije pametno i ekonomicno?

Naravno bila sam u posjetu jednoj trznici koja je u zatvorenom prostoru i odrzava se samo subotom. Hm, kao u Kninu:):):)
Bit ce jos slicica a sada evo ova Salsa. Iznenadila me je svojom svjezinom i svim drugim. Sigurno cu je i ja praviti kada dodjem. Nama je odlicno prijala s ovim rostiljanim pilecim batacima. Uz put, svaka kuca i koliko sam ja mogla primjetiti i svaki balkon ima veliki plinski rostilj.
Moja Lidija je ovu salsu pravila od ovih sastojaka:
  • po 1 papriku svih boja: crvena, zelena, narancasta, zuta
  • 3 kom mlada luka skupa s perima
  • 1 manji krastavac
  • 3 cesnja bijeloga luka
  • 1 casa cherry rajcica
  • 1 casa mladog graska, malo prokuhanog
  • 1 casa graha iz konzerve, ispran i ocijedjen
  • 1 feferon
  • persin, vlasac, menta, bosiljak, origano, sve sitno nasjeckano
  • izgratana kora 1 limuna
  • sok od 1 limuna
  • 2 zlice maslinovog ulja ili po ukusu
  • sol, papar
  1. Sve sastojke sitno nasjckati, dodati na sitno nasjeckano zacinsko bilje, dobro izmijesati, popapriti, posuti, rendanom korom limuna, posoliti i zaciniti limunovim sokom i maslinovim uljem.
  2. Osim ovih sastojaka moze dodati kuhani kukuruz, avokado, mlada mohuna i druge vrste graha. Svak sebi moze naci idealnu kombinaciju:)
Kada imate ovoliko boja i oku je drago.


Ovo je tek mali dio ili bolje reci crtice iz Kanade. Bila sam nestrpljiva ovo podijeliti. Volim dijeliti svoju srecu s drugima jer ja mislim da je sreca veca sto se vise dijeli.
Puuuno vas pozdravljam i pisemo se opet, uskoro. Moj odmor se polako blizi kraju, za osam dana sam doma a dotle skupljam utiske.



6. srp 2012.

Sok od kunice/stolisnika/hajdučice


Od kako sam odlučila napisati ovaj post samo mi je na umu ona pjesmica: Kad se male ruke slože....
Eh, samo što ovo više nisu male ruke nego ruke koje su se naradile,..
Hm, o čemu je riječ?
Pa, ovako: Recept za ovaj sok je od Anke, napravila ga je Zdenka a ja ga evo ovdje objavljujem i promoviram. A guštamo svi.
Inače je Zdenka zadužena za "tekuća" pitanja. Ona se uskoro priprema otvoriti i svoju, odnosno njihovu obiteljsku Kušaonu vina. Bit će to Kušaona vina OPG Bandalo.
Kada to bude naravno da ću poslikati i objaviti post. Do tada ona priprema svoje fenomenalne rakije: osim loze ima tu još travarice, rogačice, orahovice, šeria... za sada bere i suši trave:) ali, ima svega i rakija i vina!!!
I na prvom mjestu njihov fenomenalni Debit!
Napravi Zdenka i kupinovog vina, bilo je tu i vina od šipka (šipurka, divlje ruže), ... i stvarno je prva što se tiče "tekućih pitanja". Sada je u velikom poslu, završni poslovi u vinogradu, oko višanja, kajsija, ...

Dok sam bila u izbjeglištvu pravila sam i ja sokove od ljekovitog bilja: od kadulje i mente. Ovaj sok od kadulje je bio prekrasan nježne lila boje. Djeca su ga pila i voljeli su te sokove. Bila su to druga vremena, djeca su bila mala i pila sokove.
Sada su djeca narasla i piju neke druge sokove - fermentirane:) milicu im mamicu:)

Ovaj sok je prekrasan ukoliko volite reske sokove, ima okus tonika ili schwepes - a, pomalo gorak i kiseo a i dovoljno sladak.
Za početak vam treba kunica (stolisnik, hajdučica, ranjenik, ... ):

Znači, potrebno je:
  • 50 - 70 cvjetova kunice
  • 3 - 4 l vode
  • 4 - 5 kg šećera
  • 1 - 2 kg limuna (neprskan ili dobro opran)
  1. cjetove kunice je potrebno dobro otresti od buba pa u cijedilu oprati tušem
  2. prebaciti u lonac pa ostaviti par sati da se moči (može i preko noći)
  3. Sve skupa prokuhati 15 - tak minuta i opet ostaviti nekoliko sati poklopljeno (može 1 do 8 sati)
  4. Procijediti dodati šećer i zakuhati, skidati pjenu svo vrijeme te dodati limun izrezan na ploške
  5. Zagrijvati da ne ključa i miješati da limun pusti sok. Umjesto limuna se može dodati i 3 - 4 male vrećice limuntosa)
  6. Procijediti u sterilne staklene vruće boce i propisno zatvoriti

* Sok odnosno sirup se pije razrijeđen s vodom, vrućom vodom, mineralnom vodom a boja mu bude žućkasta i može dugo stajati bez bojazni da će se pokvariti!

* Na isti način se može praviti sok i od cvjetova kadulje, cvjetova maslačka, gornjih vrhova mente ili murtele,...
* Ovaj sirup pomiješan s vrućom vodom piti kao čaj
* S mineralnom vodom dobijete pravi osvježavajući napitak

Za sada toliko od mene! Sve vas lijepo pozdravljam a ja se polako spremam za daleki put: Idem svojoj sestri u daleku Kanadu. Jako sam uzbuđena, sretna, ... puno je pomiješanih osjećaja. Ne znam se ni izraziti.
Pišemo se kada se vratim!!!
Pusa svima!!!