8. pro 2014.

starogradske kiflice



baš i nisam nešto od kuhanja ovih dana....
zato me nema ni u blogerskim igricama niti objavljujem nešto novoga...
svela se knjiga samo na nas dvoje starih: na mene i mm koji je opet priča za sebe što se tiče hrane...
a kada djeca dođu onda kao da dobijem krila...razletim se po gradu kupujući, po tržnici, mesnicama i onda nastavljam po kuhinji kuhajući i ugađajući svojoj djeci...i koliko god ugađam njima toliko to i na mene djeluje ....čini me nekako ispunjenijom..više zbog djece nego zbog kuhanja...treba se navići da djeca idu svojim putem...djeci treba dati krila :)




i desilo se da je tomo bio doma i naravno da sam se ja razletila...prvo što sam mu napravila su ove kiflice..stvarno su izuzetne...naravno, kako ja ne pratim ništa na coolinariki nisam ih primjetila ali, zato je tu naša zorica i kada sam ih ugledala jednostavno sam morala to učiniti....napraviti ih...pogledala sam svu galeriju prekrasnih slika od svih koji su ih pravili na coolinariki i ostala sam paf...a tek ova prekrasna slika!!! pokušala sam i ja napraviti sličnu ali, nije joj ni do gležanja....bar sam probala :)
a kiflice?!
napravila sam do sada puno kiflica, neke sam objavila neke i nisam ...ali, ako je moj tomislav rekao: najbolje do sada :) sve vam je jasno....
ako sam nešto mijenjala nije to zato što mi se htjelo nego što uvijek prilagođavam svojim dečkima...mm voli samo orahe i onda mi je normalno da pravim s orasima..ne voli nutellu nego pekmez pa sam morala staviti za njega u punjenje pekmez...osim kada ne sluša :) tada pravim sve što ne voli :) :) :)
ovako je to išlo kod mene...
za tijesto:
  • 300 g prosijanog brašna
  • 200 g hladnog maslaca, isjeći ga na kockice
  • 200 g svježeg sira (kod mene je neki polumasni svježi sir)
  • prstohvat soli
za punjenje s kakao namazom:
  • 75 g nutelle lidlova: nuss-nougat-creme s komadićima lješnjaka)
  • 2 žlice mljevenih lješnjaka (prethodno proprečenih i oguljenih)
za punjenje s pekmezom:
  • 2 žlice pekmeza od šipurika
  • 2-4 žlice mljevenih oraha (što ovisi koliko je pekmez gust, smjesa treba biti dobro gusta)
posip za tijesto:
  • 150 g mljevenih oraha
  • 75 g smeđeg šećera
  • 75 g običnog kristal šećera
  • 5 g cimeta
  1. u zdjelu staviti brašno, sol i maslac pa ga utrljati u brašno..dobit će se mrvičasta smjesa...dodati sir te sve skupa umijesiti u glatko tijesto...dobiveno tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela, svaki ponaosob umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti ih u frižider na sat vremena (ili preko noći)
  2. pripremiti smjesu za posip: izmiješati sve sastojke i podijeliti na 4 jednaka dijela
  3. isto tako pripremiti smjese za punjenje: smjesu sa nutellom pripremiti tako što se nutella ili krem namaz vrlo malo zagrije i u nju se umiješaju mljeveni lješnjaci...i tako u toplom stanju ona mora biti prilično čvrsta što će spriječiti curenje za vrijeme pečenja.....za drugu smjesu izmiješati sastojke i po potrebi dodati još oraha ili pekmeza ako je prečvrsta smjesa
  4. izvaditi zamotano tijesto, malo smjese za posip staviti ispod tijesta (kao što posipate brašno), razvaljati ga i posipati po cijeloj površini, okretati ga, tanjiti ga i svo vrijeme posipati s pripremljenom četvrtinom posipa dok se ne utroši sav posip..
  5. rastanjeno tijesto podijeliti na 12 dijelova (prvo na 4 pa svaku četvrtinu na još 3 dijela), malo zarezati svaku trokutić i na svaki staviti malo smjese za punjenje...zamotajte kiflicu...stavite ih na lim obložen papirom za pečenje....ponovite postupak s ostaklim tijestom..ja sam dvije kugle tijesta radila s kakao krem namazom a dvije s mješavinom pekmeza i mljevenih oraha..
  6.  peći ih u pećnici zagrijanoj na 175°C 20 tak minuta ili dok ne počnu žutiti...




  kiflice su dobre svježe ali, ako preostanu i dan poslije bit ćete oduševljeni...






























* vjerojatno će vam biti još jasnije ako pročitate obadva linka koja sam stavila na početku posta
* baš smo navalili ovih dana s ovim kiflicama!!!! ali, one ovo zaslužuju...vjerujte mi...
* zahvaljujem zorici, unikatici, .....na ovom prekrasnom receptu...i stalno mi je u glavi kako su prije žene čuvale svoje recepte, kako su bile uskogrudne u odnosu na ove današnje... je li to zahvaljujući novim tehnologijama? ne znam...ali, volim što se sve promijenilo bar u ovome...

4 komentara:

  1. Snježana, da samo znaš koliko se radujem da sam uspela da te "nagovorim" da ih napraviš....kiflice su zaista fantastične a kako je tek kuća mirisala dok su se pekle. Ni moj muž ne voli nutelu ali je kiflice jeo...probaću ih i ja sa orasima. Odlične su ti kiflice i drago mi je da si ih isprobala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno izgledaju!
    Točno znam na što misliš kad kažeš da nemaš volje za ništa. Moji su razlozi, doduše bili drugačiji, ali ama baš ništa mi se u tom periodu nije ni kuhalo ni peklo ni jelo. Nadam se da ćeš se čim prije priviknuti na novonastalu situaciju ili da će ti barem dečki češće dolaziti u posjet i na finu maminu kuhinju

    OdgovoriIzbriši
  3. Kiflice su za pet plus, nama su se isto veoma svidele... meni je isto vece zadovoljstvo spremati za nekoga, kad sam sam kuci onda bas i nemam inspiracije.:))

    OdgovoriIzbriši