Prvi put kada sam ih ugledala svidjeli su mi se. Nisam ni znala da se tako prave.
Na blogu Slano i slatko vidjela sam ovaj jednostavan recept i pokušala sam ih napraviti.
Ovo je rezultat. Mogu samo reći da sam se lijepo zabavljala.
Nemam male djece i baš ne kitim bor niti jelku za Božić ali, nešto ćemo okititi a biće i za darove mojim prijateljicama za njihovu unučad.
Recept:
Neki su manje a neki više uspjeli, neke su moji sinovi pojeli (vrlo su i ukusni).
Neke sličice su lijepe a ovu sam uslikala za vrijeme snježne mećave u Kninu (moj Zlatan kaže "kijamet") pa i nije mogla ispasti bolja.
Ali, važno je bilo i zabilježiti - kijamet:)))
Recept je stvarno jednostavan, doduše zaboravila sam staviti ono malo praška za pecivo, svejedno su lijepo narasli!
Da sam samo malo sačekala pa vidjela one Saneline na štapiću još bih više voljela. Drugom prilikom!
Hvala za prekrasno provedeno poslijepodne!
Na blogu Slano i slatko vidjela sam ovaj jednostavan recept i pokušala sam ih napraviti.
Ovo je rezultat. Mogu samo reći da sam se lijepo zabavljala.
Nemam male djece i baš ne kitim bor niti jelku za Božić ali, nešto ćemo okititi a biće i za darove mojim prijateljicama za njihovu unučad.
Recept:
- 20 dag brašna
- na vrh noža praška za pecivo
- 10 dag maslaca
- 5 dag šećera
- 1 jaje
- obični tvrdi bomboni npr. 505 s crtom
- Umijesite glatko tijesto (možda će vam trebati i žlica mlijeka, zavisno od veličine jaja), zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak barem na pola sata.
- U međuvremenu usitnite bombone. Najprije ih rasporedite po bojama, svaku boju zasebno stavite u vrećicu i nekoliko puta udarite batom za meso.
- Brašnom pospite radnu plohu te razvaljajte tijesto. Pomoću modlica s rupom izrežite kekse ili koristite veću čašu pa iz kruga tijesta modlicom izrežite željeni oblik. Ako želite čačkalicom napravite rupicu kroz koju ćete provući trakicu za vezanje.
- Kekse slažite na lim obložen papirom za pečenje. Rupe ispunite mrvicama bombona.
- Lim stavite u pećnicu koja je zagrijanan na 180°C i pecite desetak minuta.
- Izvadite iz pećnice, papir s keksima sklonite s lima za pečenje i pustite da se keksi potpuno ohlade i tek onda ih skinite s papira.
- za vlažna vremena bombone mrviti prije pravljenja keksića....i držati ih na hladnijem mjestu..
Neki su manje a neki više uspjeli, neke su moji sinovi pojeli (vrlo su i ukusni).
Neke sličice su lijepe a ovu sam uslikala za vrijeme snježne mećave u Kninu (moj Zlatan kaže "kijamet") pa i nije mogla ispasti bolja.
Ali, važno je bilo i zabilježiti - kijamet:)))
Recept je stvarno jednostavan, doduše zaboravila sam staviti ono malo praška za pecivo, svejedno su lijepo narasli!
Da sam samo malo sačekala pa vidjela one Saneline na štapiću još bih više voljela. Drugom prilikom!
Hvala za prekrasno provedeno poslijepodne!
Jako su simpatični ovi keksići, i zabavno ih je raditi.
OdgovoriIzbrišiNaročito su ti lijepi što je svaki druge boje.
jako si ih lijepo napravila!
OdgovoriIzbrišiSlatki su!
OdgovoriIzbrišiVidim i ti si se dala u avanturu izrade "staklenjaka". Baš su ti lijepi
OdgovoriIzbrišiZahvaljujem se na linkovima (tu i Coolinarici)
bit će jako lijepa jelka s ovim homemade ukrasićima :) ispali su odlično!
OdgovoriIzbrišiHtela sam ih i ja raditi ali sam ih nakraju izbrisala sa spiska.Slazem se sa tobom da su nenini recept za testo odlični.Jako lepo izgledaju!
OdgovoriIzbrišiDivno izgledaju Snježo! Baš su me oduševili, zapravo oduševljavaju me već neko vrijeme ali nekako nemam volje i sama se upustiti u njihovu izradu.
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđaju ove fotke keksa na prozoru. Iako keksi nisu baš u fokusu ideja za kompoziciju je jako originalna. :)
Stvarno su ti krasno ispali!
OdgovoriIzbrišii tvoja izvedba dobro izgleda, ja se tek spremam da ih pravim:)
OdgovoriIzbrišiLepi su, baš su mi jako lepi ovi keksići. Odavno ih gledam na raznim mestima, ali ne smem da se usudim da probam, sve imam osećaj da neće da mi uspe.
OdgovoriIzbrišiSuper su slike keksića i kijameta (i ja tako kažem) i ideja za "jestivi" bor je jako dobra - jedini je problem da bor bio gol dok veliš "keks"! A tek prepirke oko toga tko je pojeo ili nije ukras?! Baš lijepo.
OdgovoriIzbrišiMeni su keksici jako interesantni,pogotovun sto su cak i neki "tradicionalni"kolacici u Australji,svi pekare ih prave,pred Bozic!!Ja sam ih pravila prosle godine,ali mi se secer vec drugi dan poceo topiti i onda su bili ljepljivi,cak ni cokoladne ukrase ne stavljam jer su temperature dosta visoke.Ma, puno toga je drugacije nego Bozic mog djetinjstva !!
OdgovoriIzbriši