21. kol 2010.

Kolač od šljiva



Ili kako je jedan Kolač od maka postao Kolač od šljiva.
Imam jedan recept za kolač od maka čije mi se tijesto jako sviđa pa sam ga iskoristila kao podlogu za ovaj kolač!
Šljive su počele i kao nekada uvijek ih imam u kući.
Ne znam kako je to kod drugih ali se sjećam da nikada u životu u Konjicu nismo kupovali šljive, dapače mislim i da ih nije bilo za kupiti u piljarama kako smo mi tada zvali prodavnice voća i povrća. A uvijek smo ih imali i jeli, pravili od njih knedle obvezno, džemove i bestilj!
A bestilj je priča za sebe, jer kada se pravio bestilj cijelo je susjedstvo sudjelovalo, pomagalo mljeti šljive, miješati,...
Kada sam otišla studirati u Mostar jako sam se čudila gledajući ljude koji kupuju šljive. I sjećam se kako sam svojoj mami o tome pričala:))
Mala naivka!
Baš sam neki dan pričala sa našom Sandrom koja je jedno vrijeme živjela u Čitluku a tamo uopće nema za kupiti grožđa jer svak ima vinograd i svoje grožđe pa ga nemaju komu prodavati a ona iako nije imala vinograd uvijek je imala dovoljno grožđa:))
A najviše ih pojedem dok ih berem, tako su mi najdraže! Ove su od moje Zdenke!

Još nisu dovoljno zrele za marmelade ali, ... za kolač ... pa može!
I evo kako ide ovaj kolač:
Potrebno je:
  • šljive
  • 100 g margarina/maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanca
  • 1.25 dcl mlijeka
  • 325 g brašna 2 bjelanca
  • 1/2 raška za pecivo
  1. Umutiti bjelance s nekoliko zrna soli i ostaviti na stranu
  2. Umutiti margarin, dodati mu šećer, vanilin šećer, žumanca i mlijeko žlicu po žlicu
  3. Sve to dobro izmiješati pa dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo te lagano žlicom umiješati izmučene bjelance.
  4. Dobro izmiješano tijesto usuti u podmazan i brašnom posut lim debljine do 1 cm.
  5. Po tijestu složiti polovice šljiva ( ja sam prethodno po tijestu posula jednu šaku mljevenih oraha) i malo ih posuti šećerom (1 šaka) zato što šljive nisu još dobro zrele i slatke
  6. Preko šljiva staviti posip koji napraviti od:
  • 80 g brašna s malo praška za pecivo (oko 1/2 žličice za crnu kavu),
  • 50 g šećera u prahu,
  • 1 žličica cimeta i
  • 1 vanilin šećer pomiješati pa postupno dodavati
  • 50 g rastopljenog i malo ohlađenog maslaca
7. Masu (posip) staviti preko fila i peći oko 40 minuta na 200°C.

Pečen kolač izvaditi i ostaviti na rešetkastoj podlozi dok se ne ohladi!

Sjeći i služiti.

Negdje sam pročitala naslov za zbirku kolača od šljiva: Purpurna rapsodija:)) Sviđa mi se!




Broj komentara: 16:

  1. odličan kolač
    a što se šljiva tiče, ni ja ih nikad nisam kupila, ima kod bake, a za koju godinu nadam se i u vinogradu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fino jako izgleda kolač,a šljive su odlične za takve kolače.. I moram reći da ovakve iste tanjure ima i moja mama, još odavno...mislim čak da mi je rekla da ih je dobila kao dar kad se udavala...

    OdgovoriIzbriši
  3. Cijenim kreativnost ove vrste!
    Sljive su tako rijetke (ovdje u Australiji), tako da mi zaista nedostaju (ko bi rekao- nisam ih prije zeljela!). Povremeno se pojave 'Plums' na ovdasnjem trzistu (one velike-bezukusne...sto nije ni blizu 'nasih' sljiva.....eh, pa - mogu reci , jedna od lekcija zivota -------- cijeni ono sto imas!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tako se ja čudim kad vidim smokve na placu i pitam se ko to kupuje. Tup, tup, ko da svi imaju roditelje u Dalmaciji. :)

    Obožavam ovakve kolače s mrvičastim posipom i odlični su mi sa svim voćem ali šljive su mi posebno drage. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ti si veliko otkriće za mene, pomno sam pročitala nekoliko postova i poželjela ostati:)
    Odličan blog, a recepti su divota!
    Šaljem ti veliki i topli pozdrav iz Rijeke.
    Zondra Art

    OdgovoriIzbriši
  6. Šljive su moje najomiljenije voće. Ove godine rodile su kao nikada i moj muž ih stalno bere, a ja ih stalno jedem, ali samo ja. Zato, za muški dio familije, spremam kolače, jer ja nisam u stanju pojesti sve te puste šljive. Bilježim i radim!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni se ovaj kolač sa šljivama dopada i više nego kad bi bio sa makom. Domaći kolač čaroban u svojoj jednostavnosti.
    Šljive su na mojoj top listi voća. Jagode, pet mjesta praznih, breskve, marelice, smokve, šljive i jabuke. Ostalo voće ne mora ni postojati što se mene tiče.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja nekako uvijek s ovog bloga odem gladna!

    OdgovoriIzbriši
  9. Super su sljive, i kolac mi deluje super, podseca ybog tog posipa na cupavu pitu, koju obozavam. Sljive su tako zahvalne za sve.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala svima na lijepim komentarima!
    @Nado: Ovo mi je jedan jedini ovakav tanjur:)))
    @Zondra: Bilo mi je drago pročitati tvoje komplimente, Bože koliko sam narasla:))) Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  11. Pa to je Streuselkuchen! obozavam ovakve kolace tipa lijenih pita...

    OdgovoriIzbriši
  12. Moj omiljeni kolač, inače jako volim šljive, a posebno mi se sviđe ovaj posip na tvom kolaču.

    OdgovoriIzbriši
  13. Kolač mi se baš sviđa !! volim šljive i to najviše u kolačima kao što je ovaj, tu mi najbolje pripadaju.

    OdgovoriIzbriši
  14. Upravo gotov i odličan je ... s obzirom da sam stavila kombinaciju šljiva i breskvi zajedno u supe je :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tako mi je drago što vam se sviđa..hvala na komentaru....

      Izbriši