18. ruj 2010.

Kukuruzna pogača - buhtle


Nisam nešto od neke velike volje za pisati. A, pošteno govoreći pravo sam se razlijenila ovih dana.
Nije da ja ne kuham, kuham skoro svaki dan ali mi je neki košmar u glavi, teško se nosim sa njim. Redovno sada kontroliram tlak, nije on u pitanju, ali uvijek nekako kada počne školska godina moja glava se buni.
Valjda su se male sive stanice malo uspavale pa se bune sada kada ih ponovno moram pokrenuti:))

Zato evo jednog receptića za jednu kukuruznu pogaču koju sam pravila kao ulaznicu za igricu ajme kolko nas je .
Igricu je osmislila moja imenjakinja Monsoon. Tema za ovaj mjesec je kukuruz a domaćica je Mihaela.

Kukuruzna pogača (buhtle)
Potrebno je:
  • 200 g finog kukuruznog brašna
  • 400 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 (7 g) suhi kvasac
  • 1 čajna žlica soli
  • 1 čajna žlica šećera
  • 1 dcl ulja
  • 1,5 dcl jogurta
  • 1,5 dcl mlakog mlijeka
Postupak:
  • Izmiješati sve suhe sastojke (brašna, kvasac, sol i šećer)
  • Dodati pomiješane ulje, jogurt i mlijeko. Formirati tijesto i malo ga mikserom za tijesto umutiti.
    Ostaviti odmarati oko sat vremena
  • Premijesiti tijesto i podijeliti na 16 kom. Svaku dobijenu lopticu malo razvaljati i puniti nadjevom (u mene se u frižideru našlo svježeg sira, prešane šunke i malo chedar sira)
  • Svaku dobijenu buhtlicu malo uvaljati u kukuruzno brašno i slagati u kalup obložen papirom za pečenje (Pekla sam u kalupu za tortu promjera 28 cm)
  • Peći u pećnici zagrijanoj na oko 210 °C oko 30 minuta
Ukusan večerica. U presjeku!


Može se i cijelo tijesto izvaljati u pravokutnik debljine oko 0.5 cm i filovati listićima sira i šunke ili po volji, zarolati u roladu te složiti kao vijenac i peći.
Po želji namazati s umućenim jajetom i posuti sezamom!

Recept je iz časopisa, naravno prilagođen prema trenutnom stanju u frižideru!

Broj komentara: 19:

  1. Baš mi dobro izgledaju i buhtle i vijenac. Još ih je lako prilagoditi i napuniti po želji.
    Hoće to tako s malim sivim, ne treba ih nikad slati na odmor, ulijene se nepovratno :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasne su, rahle i meke izgledaju...mirrriššuu, do mene..Odlične su!

    OdgovoriIzbriši
  3. ja sam luda za dizanim tijestom! kad jednom krenem jesti, ne mogu se zaustaviti, a sigurna sam da bi tako bilo i s ovim finim buhtlicama... nadjev je fenomenalan, cheddar mljac! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. pogača je super ! i sviđa mi se ova forma u obliku buhtlica. jako lijepo izgleda,a ovo u presjeku je jako primamnjivo. A što se okusa tiče odličan je sigurno , volim ovakva tijesta sa raznim punjenjima !
    Ne brini za malu posustalost oko pisanja i bilo čega drugoga, dogodi se , pogotovo nakon odmora kada bi opet trebalo punom parom krenuti na više stvari. Ubrzo ćeš opet u punu formu .

    OdgovoriIzbriši
  5. Testo je vrlo fino, a svidja mi se sto ima i punjenje, odlicno izgleda i kao venac i kao buhtlice...a za pisanje se ne sekiraj, svi se tako nekada malo zasitimo ali se inspiracija ubrzo vrati, pogotovo sto nam je sada coolka pod vodom, pa ne mozemo da pristupimo recepticima!;))
    p.s.ne znam da li sam vec komentarisala, ali blog u novom izdanju bas izgleda osvezeno!;))

    OdgovoriIzbriši
  6. Kod mene ovakve stvari uvek prolaze... Obozavam peciva od kukuruznog brasna a, kao sto rece Lana, svidja mi se sto imaju punjenje :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Merhabalar, bugün bloglardan seçmelerde lezzet adasının saç kavurması tarifi yayınlandı.(http://gencalsabahattin.blogspot.com/)
    Sizinde her pazartesi yayınlamasını istediğiniz yemek tariflerinizi beklerim.

    Saygılarımla.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo je prekrasno, a posebno me veseli što si dala nekoliko mogućnosti za pripremu. Ja sam sada malo lijena u glavu, pa mi svaka tuđa ideja - full service- jako dobro dođe.

    OdgovoriIzbriši
  9. buhtlice mi stvarno izgledaju odlično, tako rahlo

    OdgovoriIzbriši
  10. Vrlo interesantan recept. Ja obozavam ovakva peciva. Moram zabeleziti i isprobati!
    Za vas trud na mome blogg-u vas ceka jedna nagrada.
    Puno pozdrava!

    OdgovoriIzbriši
  11. Obožavam peciva od kukuruznog brašna i ovi tvoji me jako mame.

    Što se košmara u glavi tiči od malo prije se i ja nekako tako osjećam. Bila sam sva tako pozitivna i optimistična da sam mogla i pretpostaviti d ami slijedi hladni tuš. Zaredalo mi se toliko posla i obveza da više ne znam ko mi glavu nosi. Ipak vjerujem da će biti bolje kad se opet naviknemo na radnu svakodnevicu.:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Proći će! :)
    Moje sive stanice vegetiraju čitavo ljeto, sad ste nagrabusili čim zahladi, a ja živnem :)
    Buhtlice su mrak, a vijenčić tek!

    OdgovoriIzbriši
  13. Kukuruzni kruh i peciva od kukuruznog brašna su mi najdrazi! Sve izgleda savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  14. Snjeza, super si ovo napravila. Bas volim jogurtna dizana testa, i fino je ovo slano punjenje. Obicno mi je slatko asocijacija kada se pomenu buhtle, ali cu isprobati i ovako.

    OdgovoriIzbriši
  15. obozavam peciva,deci često pravim kiflice...:)Ali recimo nikada ama bas nikada nisam pravila sa kukuruznim brasnom,rekla bih da je odlično.
    Plus buhtle ostavljaju mogućnost raznoraznog punjenja jel da?

    OdgovoriIzbriši
  16. Snježo, odjelce tvog bloga je superiška! :) Buhtlice mrak, a najviše mi je za oko zapeo onaj vjenčić. :) Moji nikad ne odbijaju dobar komad peciva, pa tako ove tvoje kukuruzne varijacije bi im bile odlična večerica ili fini vikend - doručak. :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Snježo, nisam vidjela ove buhtle onda kada si objavila post, već na rezultatima. Izgleda tako primamljivo da ih poželim istog trena.
    Pogača sa šunkom, savršena je...

    OdgovoriIzbriši
  18. Isprobano u obliku buhtli. Odlično je, ne mogu ih prestati grickati :)

    OdgovoriIzbriši