I opet sam nešto predlagala za prošle kuvarijacije ali nije prošlo. Pretpostavljam da nije prošao zato što je većina blogerica mlada, a mladi vole slatkiše:)
Zato sam odlučila sama napraviti ovo jelo.
Samo znam da je ovo flamansko jelo, pretpostavljam po imenu da je to težečko odnosno rudarsko jelo.
Dok nisam došla u Knin uopće nisam znala da su ovdje u blizini postojali rudnici uglja koji su zatvoreni i da je veliki broj ljudi otišao u Belgiju raditi, rudariti. Neki su naravno i ostali tamo.
Težak je to posao, vrlo težak i opasan.
Kako se u mene stvari poklope i kada ne treba to je čudo jedno!
Na Dan žena navršilo se točno 2 godine kako sam počela pisati ovaj blog. Tri dana poslije bio je i moj rođendan. Primakla sam se 60 toj godini, još samo dvije godine .... ne mogu vjerovati!!!! Kako vrijeme prolazi! Za mene je ovo najdepresivniji mjesec, zašto je tako mogla bih naglabati do sutra. Ali, rođendan je prošao i evo me kao nova, ništa se nije promijenilo, dan kao i svaki drugi dan.
I u to ime ova gozba, bilo je i slatkiša a o tome na kraju!
Recept za ovo jelo je odavde. A potrebno je:
- 2 žlice vinskog octa
- 3-4 lista lovora
- 330 ml tamnog piva
- 20 g maslaca
- oko 800 g junetine (u mene je bilo malo više junetine od buta)
- 500 g luka srebrenca (kapule)
- 30 g brašna
- maslinovo ulje
- 100 g pancete
- 2 kriške (4 manje) kruha za tost
- 2 žlice senfa
- 3 grančice timijana
- 1 žlica smeđeg šećera
- Rastopiti maslaca i na njemu prepržiti nasjeckanu pancetu. Kada je gotova izvaditi je i ostaviti na stranu a na toj istoj masnoći izdinstati na rebarca nasjeckanu kapulu. Poklopiti i na tihoj vatri dinstati dok luk ne povene. Na kraju mu dodati žlicu smeđeg šećera da se karamelizira. I luk izvaditi u cjediljku i iscjediti ga dobro od manoće koju treba sačuvati.
- Meso izrezati na komadiće veličine 3-4 cm. Pomiješati brašno sa paprom i solju. Izrezano meso uvaljati u pripremljeno brašno pa ga staviti pržiti u tavu na malo ulja. Meso dodavati po malo u nekoliko navrata a dodati i onu masnoću iscjeđenu iz kapule.
- Poprženo meso vaditi iz tave i ostavljati na stranu pa kada je sve gotovo u tavu dodati ocat pa pivo, dobro sastrugati sve što je prionulo za tavu:) kada zavrije dodati timijan i lovor.
- Uključiti pećnicu na 160°C. U dublju tepsiju stavit polovicu pripremljene kapule, zatim polovicu mesa, po tome sav iti olovicu prepržene pancete pa sve ponoviti. Uliti tekućinu iz tave. Tostu isjeći koru pa ga premazati senfom. Položiti taj tost sa namazanom stranom prema dolje na meso. Prekriti sve aluminijskom folijom i peći u zagrijanoj pećnici oko 2 sata.
Kada je moj Zlatan pomazao tanjur onda je sigurno dobro!!!
Jedino što bih promijenila ili bolje reći dodala ovom jelu je ljuta paprika. Mi svi volimo jako ljuto i vjerujem da bi bilo još ukusnije s njom.
Naravno da sam uz ovo poslužila prilog u mene ne ide drugačije.
A za rođendan se našao i ovaj fini kremasti kolač od ricotte.
Naravno, kada spremam nešto svašta mi pada na pamet pisati:
- Tamno belgijsko pivo??? ima šta ima... u Kninu ima za kupiti samo jedna vrsta tamnog piva!?
- U receptu piše da se koristi goveđi odrezak ili meso divlje svinje?! Oklen iz PM što bi rekla moja p. mama?
- A tek u kolaču Meyer limun i Bergamot naranče?! Pa, naše trgovine još nisu stigle dotle, bar ne u Kninu da pišu i sortu voća na deklaraciji?!
Snježo draga, čestitke za tvoj rođendan, čestitke za blogorođendan i čestitke za ovo krasno jelo.
OdgovoriIzbrišiDa, rudarski posao je stvarno jedan od najtežih i ti siroti ljudi ne vide nit sunca nit mjeseca i za malo para drže svoju glavu u vreći..
Ovo što je rekao gospodin Jobs je tako jedna dobra izreka... Ja sam danas imala neka previranja sama sa sobom i baš sam si bila rekla u jednom momentu. Ma u pm andrea pa daj sebe jednom stavi na prvo mjesto i radi ono što hoćeš a ne što moraš..
Draga Snježo, stiže nam proljeće i nadam se bolji ili barem vedriji dani..
ps
da za sastojke razumijem da se nekad čudimo što li je to.. ali tu smo gdje jesmo i stavljamo ono što možemo nabaviti :)
Srećan rođendan Snježo! I ako smem da primetim, ja sam bila ubeđena da si tu negde moje godište, po duhu koji zrači sa bloga, sve dok nisam naletela na postove sa klincima koji su veliki. Duh je bitan!
OdgovoriIzbrišiMislim da jelo nije prošlo jer je recept pisan na Italijanskom. Pogledala sam krasan sajt, ali šta vredi kad ne razumem a Google translate zna da pogreši u prevodu. Zato mislim da je bolje takva jela napraviti, pa onda predložiti za ispitivanje. Jelo je sjajno!
Inspirativni govor i vidim kako se on dojmi lepo nekome ko je u profesiji podučavanja mladih.
deve essere buonissima!complimenti!!
OdgovoriIzbrišiSretan rođendan s malim zakašnjenjem..:)Jelo djeluje jako fino!
OdgovoriIzbrišiOdlicna gozba za rodjendan. Carbonada me posebno privlaci!
OdgovoriIzbrišiPa srecan rodjendan, draga Snjezo!
OdgovoriIzbrišiGlasala sam za ovo jelo, jer volim meso u ovakvim kombinacijama. Jos sad kada ga vidim na slikama...Odlicno!
Srecan rodjendan!!!
OdgovoriIzbrišiI ja sam glasala za ovo jelo, i bas mi se dopada i tvoja carbonada bas fino izgleda :)
ja sam glasala za carbonadu!!! Ali nema veze, pravim i nju i onu cokoladnu pastetu!
OdgovoriIzbrišiSretan rodjendan blogu!!! Kako vrijeme leti, kao da je juce bilo kada sam slucajno preko Googla nasla tvoj blog:)
Sto se tice odredjenih vrsta limunova i co....ja sam bas kupila jednom cisto da vidim u cemu je razlika. Pa u malo aromi (kod bargamonta), ali u biti, uzmi bilo koje domace proizvode, to je sasvim o.k.
Vrlo delikatesno,jako mi se svidja,a tako dobro izgleda da ću i ja morati praviti.
OdgovoriIzbrišiSrecni rodjendani i Tebi i blog-u da nas radujete jos mnogo, mnogo godina :*
OdgovoriIzbrišiKada sam videla predlozene recepte iskreno sam se nadala da ce ovaj Tvoj pobediti!
Nisam glasala jer u igrama ne ucestvujem.. ali cu rado isprobati ovaj recept!
Veliko hvala sto si podelila s nama ovaj fantastican dopis i klip kao kruna na sve izreceno :*
Odlican izbor!
*
Draga moja, sretan rodjendan jos jednom i sve cestitke za drugu godisnjicu bloga, puno je to lepih receptica, i nekad se zapitam hoce li mi ponestati inspiracije za pisanje, a blog je tek jesenas proslavio svoj prvi rodjendan.;))
OdgovoriIzbrišiOvo jelo, sudeci po sastojcima koji su potrebni, mora biti ukusno i mada sam u ovom krugu glasala za jedan drugi predlog (vrlo slicno ovome, samo je kao neki gulas) mislim da cu i ovo jednom napraviti... video je odlican i veoma inspirativan!;)))
Dragta Snježo, sretni ti svi tvoji rođendani. Uživamo u tvojim biranim receptima, a ovo jelo od govedine iz pećnice mora da je fantazija. Jako volim sva mesna sporo reducirana jela iz pećnice. Nekako mi je šniclek iz tave dosadan, okus jednoličan, a ovo... to sigurno pravim.
OdgovoriIzbrišiSnjezo, sa malim zakasnjenjem ti zelim sretan rodjendan!!! Carbonada izgleda "za prste polizati", obavezno biljezim recept!
OdgovoriIzbrišiI last but not least: sve cestitke za drugu godisnjicu bloga!!! Lijep pozdrav!
mmm pa to je bila prava gozba za rođendan.... sretan rođendan sa zakašnjenjem jer sam sad tek naišla na tvoj blog... odlično izgleda sve i slike su zakon ;) sljedim od sada ;)
OdgovoriIzbrišiSretan rodjendan draga Snežo tebi i tvom divnom blogu :) Istina je, vreme brzo prolazi ali dok god smo duhom mladi dobro je. Ovaj recept sam snimila još kad si ga predložila, verujem da je fenomenalnog ukusa, ide pravac u tefter :)
OdgovoriIzbrišiDraga Snježo, sa zakašnjenjem ti čestitam rođendan uz najljepše želje !
OdgovoriIzbrišiIsto tako ti čestitam 2-godišnjicu bloga. Bravo za blog !
Recept je odličan, primjetila sam ga u prijedlozima i drago mi je da si ga napravila i pokazala nam ga. Zbilja primamnjivo i vjerujem da ću ga i ja ubrzo isprobati.
Prije svega isprike na kašnjenju, a onda pregršt dobrih želja, kako za rođendan, tako i mimo njega. Neka se stvari pomaknu na bolje.
OdgovoriIzbrišiRecept me oduševio već kad si ga predložila i glasala sam za njega, ali očito slane želje ne dolaze do izražaja. Drago mi je da si svejedno napravila, jer mi je potvrdilo i prvotno mišljenje da je više nego konkretan recept i vrijedan pažnje.
Svakako ću ga isprobati!