19. ožu 2011.

Pastrva s krumpirom

Ja strašno volim ribu ali, ...
Odgojena sam pored Neretve a i Trešanice koja je isto u moje vrijeme bila bogata ribom.
Mama je vrlo često spremala ribu a uglavnom smo tu ribu dobijali od prijatelja ribara. Bila bi to pastrva ili klijen koji je pun kostiju ali to nama ništa nije smetalo a i mama bi to izvrsno pripremila.
U Neretvi je nekada bilo puno divlje pastrve a najčuvenija je bila glavatica, po njoj je i Glavatčevo, mjestašce nedaleko Konjica uz Neretvu dobilo i ime. Sada me to asocira kako se ta riba darivala obično doktorima i td. Kako su nekada bili skromni!!!
U Kninu neposredno uz izvor rijeke Krke nalazi se ribogojiište u kojem se između ostalog uzgaja i pastrva.

Već sam rekla da jako volim ribu što ne mogu reći i za moje ukućane.
Što se ribe tiče mrzim je čistiti i mrzim je pržiti zbog prskanja pa se dovijam svakako.
Nisu Dalmoši ludi što je peku na gradelama:)
U početku mog kuhanja naučila sam pripremati ovo punjenje za pastrvu iz Vegetine 2. knjige "100 Vegeta specijaliteta"

Pa ovako vam to nekako ide!
Potrebno je:

  • 4 pastrve
  • oko 1 dcl maslinova ulja
  • 4 dag maslaca
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 manja vezica peršina
  • 1 žlica Vegete Natur
  • sol, linmunov sok,
  • oko 8 kom. krumpira srednje veličine (ja to "kontam" 2 po osobi)
  1. Pastrve očistiti, oprati i osušiti. (Rekla je meni jedna prijateljica jednu krpu računaj uprljati samo za osušiti ribu:) Potom malo posoliti i poprskati limunom
  2. Omekšanom maslacu dodati nasjeckane češnjak i peršin, po žlicu maslinova ulja i limunova soka te Vegetu pa sve dobro izmiješati. U svaku pastrvu staviti dio pripremljene mješavine a izvana ih premazati uljem.
  3. Očišćeni kumpir izrezati na ploške veličine oko 1 cm pa staviti u posoljenu vodu da prokuha. Čim prokuha ocijediti ga, prebaciti u zdjelu te ga popapriti i zaliti sa malo maslinova ulja, dobro promiješati.

4. Ja sam aluminijsku foliju namazala uljem, složila krumpir a na krumpir stavljala pripremljenu ribu i još malo limuna, zamotala foliju te sve skupa u tepsiju i na pečenje u pećnicu. Pećnicu sam zagrijala na 210°C i pekla sam 20 minuta zakolpljeno. Zatim sam malo foliju rastvorila i nastvaila peći još 15 - tak minuta.

Bilo je odlično, nije ništa prskalo:)




Ovo se sve može posebno peći i u pećnici, naravno i u tavi ako vam ne smeta prskanje i poslije pranje šporeta. Možda bi bolje bilo da sam sve skupa pekla u pek papiru jer se krumpir malo zaljepio!
Puno je mogućnosti!!
Ja sam samo htjela jednim metkom ubiti dva zeca:) i riba i prilog.

Broj komentara: 15:

  1. Nasmija me sa ovim davanjem ribe doktorima kao poklon (iz osobnih razloga):)
    Moja mama (eto neka je zena dozivjela da neko citira i njene recepte) samo ubaci pastrmku u rernu, poulji, posoli, stavi persun i cesnjak i ispece. Niti prska, malo smrdi (na ribu...cak i manje nego kod drugih nacina spremanja ribe), a ukus je stvarno super. Mozes ubaciti i krompir u istu tepsiju, iako mi uvijek jedemo samo kuhani uz to jelo.
    A kljen mi ne spominji...te koscice su me znale do ludila dovoditi:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako uradjen recept vrlo je ukusan i socan, bas mi se svidja. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  3. Pastrva / Pastrmka mi je najdraza riba, i najcesce je spremam, uglavnom ovako kao ti - pecem u rerni. Odlican recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni je riba najfinija na najjednostavniji mogući način jer tako najviše dođe do izražaja i zato ću ovo uskoro isprobati. :))

    OdgovoriIzbriši
  5. NIsam je pekla u rerni iako to moja mama radi, ali sam skoro pokupila jedan sjajan trik. U ovo punjenje unutar ribe se stave kriške oguljenog limuna, po dve u svaku ribicu, i to zaista bude sjajno.

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja obožavam ribu, najdraža mi je na gradele a nakon toga upravo ovako, u pećnici s krumpirima. Super recept!

    OdgovoriIzbriši
  7. che meraviglia..da leccarsi i baffi!! complimenti!!ciao!

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobro si i napravila. Sve u jednom, nema puno su
    a za prati :) Izgleda ukusno, dala si mi ideju za ručak.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja sam ljubitelj ribe, prije svega morske ali i pastrva mi je dosta često na meniju. Ranije sam je pržila ali sam iz istih razloga kao i ti odustala od prženja i prešla na varijante pečenja u pećnici :)
    Sviđa mi se kako si ti pripremila pastrvu, punjenje je odlično, bilježim i isprobavam. Super izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  10. Joj napisala sam cijeli roman i onda mi je nestao komentar, joj kako me to ljuti.
    Poanta sve je da mi se recept sviđa da ću ga posuditi u budućnosti.:)

    OdgovoriIzbriši
  11. moram priznati da ja ribu ne volim, no kad već ponekad moram ubaciti i ribu u jelovnik od slatkovodne mi je pastrva jedina dobra, ostale mogu pojesti ali nisu mi nešto
    volim je napraviti s punjenjem od šampiona, ovakav nadjev sam vidjela negdje no nisam još isprobala, kad sljedeći put budemo imali pastrvu sigurno ću za promjenu napraviti na ovaj način

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam dugo jela pastrvu i bas mi se otvorio apetit na tvoje fotografije :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo je bas odlicna ideja za spremanje ribe. Meni isto jako smeta to silno prskanje dok se przi... U rerni ispadne super. Hvala na divnoj ideji, ove sedmice se pravi riba po tvom receptu!!! Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Verujem da je bilo vrlo fino i svidja mi se nacin na koji je pripremljena, sacuvacu receptic za probu...zao mi je sto nemamo tu naviku da se riba cesce nadje na stolu, ali upravo mi je problem to ciscenje:))

    OdgovoriIzbriši