26. lip 2011.

Gianduia uz 200 - ti post:))


Ovo je već 200 - ti post, možda ne toliko vrijedan usporedivši se s drugim blogericama, ali red je obilježiti i to čudo! Znači za 2 godine i koji mjesec druženja napisala sam do sada 200 postova, većinom su to receptići, što moji što istražujući druge blogove i sl.

Zahvaljujem svima na praćenju, komentarima, savjetima, podršci, lijepim riječima, druženju, ... Ugodno mi je ovdje sa svima vama i moram reći da uživam! Hvala velika, od srca!

I mislila sam se što spremiti za taj post pa sam se na kraju odlučila za ovu talijansku tortu!
Giandiua je jedna od maski talijanske commedia dell'arte! Na netu ima puno recepata, uvijek je to dosta čokolade i lješnjaka. Ja sam se odlučila za ovaj iz časopisa Praktika III/2010.
A pošto je moj stariji sin došao poslije dužeg izbivanja doma morala sam mu napraviti nešto s čokoladom koju on oboažava. Izbor je pao na Gianduiu (Đanduju) i nešto si razmišljam o ovim talijanima, kako svaki kraj ima puno zanimljivih jela a najvrijednije mi je to koliko oni to njeguju i cijene:)
A mi?
Recept je vrlo jednostavan napravi se bez po' muke:)) a ide ovako!

Potebno je:
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 160 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 250 g sitno sjeckanih lješnjaka (ja sam ih prethodno tostirala i očistila od lupine)
  • 15 g brašna
  • 5 kom jaja (posebno bjelanci a posebno žumanci)
  • malo soli
Za glazuru:
  • 100 g čokolade i
  • 3 žlice ulja
  1. Razdvojiti žumanca od bjelanaca i umutiti bjelanca s malo soli
  2. Otopiti na pari izmrvljenu čokoladu, maslac i šećer
  3. Kada smjesa postane ujednačena skinuti je s vatre pa dodati 5 žumanaca neprestano mješajući a zatim 50 g sjeckanih ljašnjaka i 15 g brašna. Sve dobo umutiti kuhinjskom žicom
  4. Na kraju u ovu smjesu umiješati umućena bjelanca i to tako što ćete ih dodavati prvo 1/3 pa ostatak
  5. Pomastiti kalup promjera 23 cm, obložiti ga pek papirom pa i njega isto tako pomastiti.
  6. Posuti dno ostatkom sjeckanih ljašnjaka pa sipati preko njih smjesu za tortu. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 - 190 °C oko 30 minuta.
  7. Ohladiti tortu u kalupu, preokrenuti je, skinuti nježno papir pa je vratiti na tanjur za posluživanje tako da lješnjaci budu dole.
  8. Preliti je glazurom, napisati na njoj Gianduia ili neko ime! Za glazuru ja sam se poslužila čuvenim Laninim receptom: 3 žlice ulja i 100 g čokolade rastopiti i preliti tortu!



Nekako mi se više sviđa kada malo odstoji na sobnoj temperaturi nego iz frižidera, bude kremastija!
Ja sam koristila Lidlovu čokoladu od 70% kakaa i Kraševu Dorinu! Bila je taman, nije previše slatka a onaj ljašnjak sa dna krcka li krcka!
Eh, da!
I još se moram zahvaliti na nagradama koje sam ostala dužna pokupiti i proslijediti u zadnje vrijeme. Nisam stigla, posla je bilo preko glave a i još nije gotovo!


* Još više mi se sviđa ovaj način kada samo preokrenem tortu a preko lješnjaka prelijem glazuru.
(što bi rekli dalmatinci: šta bi doli sad je gori)
ona čokoladna glazura lijepo poveže lješnjake i torta bude baš mrak!








Broj komentara: 14:

  1. Odlična torta, sa meni jako dragim sastojcima: čokolada+lješnjaci! Moram isprobati Gianduiu, definitivno! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm, uz ovako dobre sastojke tortica mora biti finaaa, tu je sve sto volim!:))) Draga Snjezo, cestitke na ovom lepom (i okruglom;)) jubilarnom postu, zelim ti jos najmanje 200 postova i da se i dalje ovako lepo druzimo...a mogu primetiti da i tvojih vernih fanova ima isto toliko!;)) p.s. a sada, ako je stogod ostalo od te tortice, salji brzo jedno parcence ovamo na probu!;)))) kiss

    OdgovoriIzbriši
  3. Čestitam na 200-tom postu, a vidim da imaš i 200 sljedbenika. Baš se poklopilo!

    Tortica je super i bio bi grijeh ne isprobati ju sa gianduja čokoladom (koju obožavam).

    OdgovoriIzbriši
  4. uh, ovo ti je stvarno prava poslastica, fantastično. I čestitam na 200-tom postu! Samo naprijed :)

    OdgovoriIzbriši
  5. sinoc sam rucno prepisivala recepte iz knjige "Hrvatske poslastice" i tu sam nasla jako slican ,ako ne i isti rcept....a nikada prije nisam cula za taj naziv !!:)
    Meni se jako svida,pa sam razmisljala i ja da probam,ali toliko sam torti odabrala da sam sada u nedoumici koju stvarno napraviti ???!!!
    Pored ove torte ,tvoje su mi i ostale torte jako dobre jer ja sam navikla na torte iz nasih krajeva,a one su kalorijske bombe !!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zeznula sam se Snjezo,slicnosti ima(radi se o Fantazija torti)...tvoja torta je puuuno bogatija i sada me jos vise zainteresovala !!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Čestitke Snežo za 200-ti post :) Torta je predivna

    OdgovoriIzbriši
  8. Čestitam! Odlična torta, čekam da zahladi pa ću je napraviti...

    OdgovoriIzbriši
  9. Snjezo draga neka te jos dugo raduju svi naredni postovi koje ces pisati kao i ovih 200 do sada :)

    Divna ti je torta s posebnim zadovoljstvom cu se posluziti :*

    Zivela!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ma kakvi nije nesto
    200 postova jubilej i te kako.Hvala za ovaj divan recept(eh kad je cokolada sve je lepse):)

    OdgovoriIzbriši
  11. Čestitam na 200-tom postu. Provjerila sam koliko sam ih ja napisala od 13.10.09. i vidim, 254! Leti vrijeme i lete postovi. Ovo je inače kolač koji mi se sviđa i znam da je odličan! Rijetko se "lijepim" za slatke postove, jer ih je stvarno jako puno, a iz iskustva znam da svaka od nas ima neki svoj repertoar kolača koji stalno radi. No, ovaj tvoj prijedlog iznimno mi se sviđa i bilježim. Jedino što glazuru nikada ne radim s uljem, već samo s putrom i uvijek odlično uspije i sjaji danima.

    OdgovoriIzbriši
  12. Još jednom draga Snježana, sve šestitke!Torta je extra1

    OdgovoriIzbriši
  13. Iskrene čestitke na 200.-tom postu !! I nemoj reći da nije toliko vrijedan, svaki post je vrijedan a ovako kada je 200.-ti onda je i poseban. Bravo !!
    I bravo za tortu ! Super si dočekala sina, torta je odlična,toliko čokolade i lješnjaka , uz ostale sastojke, mora biti super !

    OdgovoriIzbriši
  14. Torta je isprobana - odličan čokoladni okus u kombinaciji s lješnjacima, prefino!

    OdgovoriIzbriši