kiflica sam pravila i pravim raznih i uvijek je izazov napraviti neke nove...
i ove kiflice sam pravila nekoliko puta ali, ne stigoh do sada objaviti ih.... prošli vikend smo išli u trganje kod moje zdenke i ona ih je pripremila za desert...svi su bili oduševljeni tako da je meni upalio kliker da ih i ja predstavim na ovom blogu onako kako ih ona pravi...
a zdenka je moja prijateljica....prava prijeteljica...
pa, nije jednostavno stjecati prijatelje u nekim godinama...mi smo se upoznale prije nekih 15 godina, kada sam došle u knin,,,negdje u vrijeme raspada tvika smo se počele intenzivno družiti i graditi ovo što sada imamo: prijateljstvo...
ona je uvijek spremna saslušati me, podržati, razumjeti, ....ma, stao mi mozak...ona je jednostavno moja zdenka...
istina, njene su kiflice mnogo ljepše jer je strpljivija puno, puno,... od mene
ali, nema veze...ide recept:
za ove kiflice je potrebno:
- 1 kg brašna (glatkog) + za prekuhavanje
- 40 dag masti
- 1 kocka svježeg kvasca (40 g) (ili 2 vrećice suhog)
- 2 žlice šećera
- 2 kisela vrhnja od 180 ml (12% mm)
- 150 ml mlakog mlijeka
- pola žličice soli
- za fil: mljeveni bademi s mareladom od šipka ili isto tako mljeveni bademi pomiješani s malo šećera i zafureni s vrelim mlijekom,....ili ...po želji...
1. u mlakom mlijeku razmutiti šećer i dodati razmrvljen kvasac, ostaviti na toplom da se digne
2. utrljati mast u brašno kojem smo dodali pola žličice soli, da se dobije mrvičasta masa
3. dodati kiselo vrhnje, dignuti kvasac i zamijesiti tijesto
4. dobijeno tijesto staviti u veću zdjelu s hladnom vodom i ostaviti ga
5. kada ispliva premijesiti ga na malo pobrašnjenoj podlozi
6. praviti kiflice i filovati ih po želji (dodatak: podijelila sam svo tijesto na 12 loptica, svaku razvaljala tanko, na oko 2-3 mm, izrezivala trokutove polazeći od sredine prema kraju, 10 trokutića )
7. slagati ih na suhi lim i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta pazeći da ostanu bijele:
6. pečene kiflice uvaljati u šećer u prahu..
* dok mi se pekla druga tepsija kiflica prvu su mi smazali....kiflica ispadne stvarno puno, ovisno o veličini ali nešto oko 100** komada...
* znam da u nekim receptima piše: umotati u čistu kuhinjsku krpu pa potopiti u hladnu vodu...mislimo kako je to nepotrebno
* ustvari, jednako su dobre i sutra dan
* gotove se mogu i zamrznuti ako vam šta pretekne... :)
** onaj dodatak je pošto sam ih ponovno pravila: 12 loptica i iz svake 10 trokutića :)
* ustvari, jednako su dobre i sutra dan
* gotove se mogu i zamrznuti ako vam šta pretekne... :)
** onaj dodatak je pošto sam ih ponovno pravila: 12 loptica i iz svake 10 trokutića :)
bas su lepe!
OdgovoriIzbrišiFino :)
OdgovoriIzbrišiObozavam ove kiflice, vrlo lep receptic... a prijatelje treba cuvati, posebno one prave.:) Veliki pozdrav tebi i Zdenki!:))
OdgovoriIzbrišiMislila sam da se ove kiflice zovu vodene baš zbog tog potapanja u vodu. 100 kiflica zvuči vrlo impresivnok mislim da ih nikad nisam napravila toliko puno, uvijek sam negdje oko 40ak komada
OdgovoriIzbrišiVolim kiflice sa mascu. Ove mi deluju sjajno. I onaj fil...mleveni bademi sa marmeladom od sipka...uh,uh. Cemu li to potapanje u vodu sluzi?
OdgovoriIzbrišiImam recept kiflica na vodi, ne znam da li je potpuno isti i nikako da ih napravim...moraću jer testa jako volim. Pozdrav i veoma je važno imati dobre prijatelje pored sebe.
OdgovoriIzbrišibaš volim te kiflice s masti, moja mama ih radi česo :)
OdgovoriIzbrišiOve su mi najomiljenije!!! Nisi napisala na koliko loptica podeliš testo. To mi je važno jer 100 kom je baš impresivno :-)
OdgovoriIzbrišiu početku sam radila trake pa od njih otkidala komade i sjekla u trokutove,.pa pošto mi nisu ispadale lijepe kiflice onda sam ih radila ovako kao na slici...a od jednog kruga bih nekada izrezala desetak a nekada i manje trokutića....recimo da je to oko 10 loptica...pravit ću ih uskoro ponovno...uglavnom, treba ih razvaljati tanko....
IzbrišiHvala ti, sad mi je jasno kako izađe toliko :-)
IzbrišiPriča o lijepom prijateljstvu i odličnim kiflicama ! Ne sumnjam da je prvi pleh pojeden prije nego što je drugi ispečen, izgledaju baš fino,prhko, a 100 komada je inače puno, ali kada krene jedna po jedna nestajati onda ne bi smetalo da je i još koja više :)
OdgovoriIzbriši