13. stu 2014.

ružice


jedan iz grupe finih kolačića, naravno još i s orasima baš po mjeri za moje dečke...naročito onoga najstarijega :)
isto tako ako imate preostalih bjelanaca ovo je dobar način za iskoristiti ih..
približavaju se i praznici kada su suhi kolači obvezni na trpezi pa da dopunimo kolekciju :)
kada su moje prijateljice imale svadbe u svojim obiteljima onda je ovo bio jedan od kolača koje je pravila zdenka..
inače, uvijek se podijelimo i svaka od nas pravi određene kolače...doduše sada se u svadbene sale ne mogu više nositi domaći kolači ali, ovo je bio jedan od redovnih kolača na trpezi...
meni se sviđa zato što je suhi kolač, što ste sigurni da će dobro ispasti, nije zahtjevan za izradu, nema nikakvoga čekanja, čim je gotov može se konzumirati, a dobar je i za kasnije ...
zdenka ih pravi malene, sitne, svaki kolač jedan zalogaj..kod mene su nešto veći...
a da bi ispali manji potrebno je samo smanjiti veličinu, bolje reći širinu pravokutnika u koji ga razvaljamo...tako se dobiju malene, fine ružice...
kod mene su ispale veće..ipak je za domaću uporabu...








za ove ružice je potrebno:
za tijesto:
  • 350 g brašna (pola oštro pola glatko)
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 dl mlijeka
  • 7 g suhog kvasca
za nadjev:
  • 3 bjelanca
  • 200 g šećera
  • 220 g mljevenih oraha
  • 50 g ribane čokolade (kod mene sa 60 % kakaa)
  • 1 žlica ruma
  1. izmiješati mlako mlijeko sa šećerom i kvascem i ostaviti da zapjeni
  2. istrljati maslac s brašnom pa dodati pripremljeni kvasac... zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na 4 dijela...
  3. priremiti nadjev: bjelanca istući u čvrst snijeg, dodavati im šećer muteći i dalje...na kraju umiješati orahe, čokoladu i rum
  4. svaki dio razvaljati posebno (otprilike na 15 x 40 cm kod mene a, za manje ružice neka širina pravokutnika bude oko 10 cm...dužina će biti veća :) ) premazati četvrtinom nadjeva, zamotati u roladu s duže strane pravokutnika...dobijenu roladu izrezati 1,5 -  2 cm debelo..
  5. pripremljene ružice poslagati na lim (možete ga obložiti papirom za pečenje) i peći u pećnici zagrijanoj na 190°C  oko 12-15 minuta ili dok ne počnu rumeniti odozdo...neka ostanu što svjetlije
  6. pečene ružice uvaljati u šećer u prahu 




































* ovoga puta sam miješala dvije vrste brašna: oštro i glatko...pravila sam i samo s oštrim...a zdenka pravi samo s glatkim...prema tome: po volji vam..ako vam ostane premekano što ovisi od brašna, dodajte još malo brašna
* ako ne volite ili ne želite rum umjesto njega stavite ribanu limunovu koricu ..
* kada sameljem orahe na kraju dodam i čokoladu i sameljem i nju
* najljepše ružice su mi ispadale kada sam ih rezala koncem :)



Broj komentara: 13:

  1. Mmm, pravi, domaći, praznični kolačići. Mogu misliti kako ti kuća miriše:))) Divan receptić i rado ga beležim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odmah sam znala da su s orasima! Super poslastica za ove kišne dane!

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš su pravi i kod mene doma bi brzo prošli

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam ove ružice, a sada kada sam ih kod tebe vidjela ne mogu se uopće sjetiti kada sam ih zadnji put jela, zabilježeno odmah i ove godine su i na mom stolu za blagdane ako ne i prije !

    OdgovoriIzbriši
  5. Snjezo, receptic je predivan, volim takve kolacice i belezim za probu za nastupajuce praznike.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. aaaa, divno! Taman imam viška bjelanjaka :)

    OdgovoriIzbriši
  7. prelijepe ružice... sviđa mi se dodatak čokolade u filu. baš izgledaju ukusne !

    OdgovoriIzbriši
  8. Snježana, kolačići su prelepi i zaista su odlični za predstojeće praznike.

    OdgovoriIzbriši
  9. Mislim da imam isti ovakav recept prepisan od mame, ali ih nikad nisam pravila. Baš lepo i nežno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš su divni! Jako volim ovakve kolačiće, mada baš ove nikada nisam spremala...

    OdgovoriIzbriši
  11. Pravila sam ih i moram reci da su SAVRSENI...Blog je predivan,vec sam svasta nesto pronasla....Veliki pozdrav ...

    OdgovoriIzbriši