18. velj 2015.

COXINHA DE FRANGO/ "pileći bataci" by lucija




kao već nekoliko puta do sada imam dragu gošću, brazilku Jussara Lucia Fonseca Tomljenović. rado je podijelila i ovaj recept sa mnom i sa svima vama koji navratite na moj blog...kaže da ovo sprema najčešće kada su dječiji rođendani (a ona ima četvero djece) i za druge prigode kada ugošćuje svoje prijatelje...
možda vam se čini malo više posla ali, ako se rasporedi na dva dana odnosno ako se organizirate i pripreme obavite večer prije dovršavanje ovoga bit će igra...a tek kada uključite i male ruke :)



Potrebno je
za tijesto:

  • 2 l vode
  • 1 kg glatkog brašna, prosijanog
  • 2 kockice pileće juhe*
  • 1 žlica maslaca/margarina
  • 1 žlica soli
za punjenje:
  • 1 kg pilećih prsa, kuhanih i sitno nasjeckanih
  • 2 luka/kapule, nasjeckane
  • 1 šlica od 2 dcl nasjeckanog peršina
  • nasjeckanu crvenu papriku (po želji)
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • soli po ukusu
smjesa za paniranje:
  • brašno, 
  • umućena jaja
  • krušne mrvice
i još:
  • ulje za prženje
  • maslac/margarin za čuvanje tijesta
  1. u lonac staviti vodu (još najbolje juhu u kojoj se kuhala piletina za nadjev) i sve ostale sastojke osim brašna...kada zavrije dodati prosijano brašno...stalno miješati drvenom kuhačom na vatri sve dok se tijesto ne počne odvajati od lonca...maknite s vatre, izvadite tijesto i stavite na ravnu površinu neka se dobro ohladi...premazati ga maslacem/margarinom, promiješajte povremeno da se ne bi uhvatila korica
  2. u drugi lonac na malo ulja propržiti bijeli luk, sjeckanu crvenu papriku i nasjeckanu kapulu..pržiti sve dok ne dobiju zlatnu boju...tada dodajte piletinu i pirjajte nekoliko minuta...posolite i začinite ako volite još neki začin....maknite s vatre pa umiješati peršin...ohladiti
  3. kada se sve ohladilo praviti batake: namazati ruke maslacem, uzeti dio mase (ovisno koju veličinu bataka želite), napraviti kuglicu i uz pomoć kažiprsta napraviti rupu u tijestu vodeći računa da zidovi ne budu tanki...staviti dio nadjeva i zatvoriti tijesto s pomoću palca i kažiprsta (vidi se na slici, otprilike)



4.  pripremljene batake panirati: brašno, umućena jaja pa u krušne mrvice/prezla  
               .
5. ugrijati ulje u dubokoj tavi (neka pokrije batak) vodeći računa da temperatura ulja bude ne bude previše visoka (oko 190 - 200°C) i pržiti ih do zlatno smeđe boje....pržene izvaditi na papirnati ručnik, i poslužiti npr. uz zelenu salatu...uživajte



* meni ovo izgleda jako zanimljivo
* lucija kaže da ovo uvijek priprema za dječije rođendane i slična okupljanja i da se razgrabi
* za bolju organizaciju preporučuje da se i tijesto i fil naprave dan ranije a onda se sutra dan samo sve sjedini i prži
* ako vam se čini velika količina svega, prepolovite količine
* moguće je, kako ona kaže, napraviti i ostaviti jednu količinu u zamrzivaču i pržiti kada vam zatreba
* servirati uz zelenu salatu ili kako ona kaže za svoju djecu: s majonezom
* i još nešto kako lucija kaže: skuhati cijela prsa s kosti, iskoristiti tekućinu u kojoj su se kuhala za izradu tijesta a kada se prsa ohlade skinuti meso s kosti i nasjeckati ga
* kod prženja može doći do pucanja tijesta ako se ulje ohladi i zato ne pretrpavati tavu

Uživajte u ovom zanimljivom brazilskom specijalitetu! 

dobar tek/ bom apetite



Broj komentara: 12: