28. tra 2015.

briosh pogača



















uvijek u potrazi za nekim zanimljivim pecivom naletjeh ovdje i na ovu pogaču...
jako volim praviti slana peciva, pogače, naročito punjene...kada sve to bude jedan cjelovit obrok...a
kako ja volim to praviti moji dečki vole ih jesti...napravila sam ih do sada puno i najčešće ih kod mene možete naći ovdje ili ovdje... ma, znam ja da nisam odabrala neke dobre tagove...nekada mi se čini i da ih je previše a nekada zaboravim tagirati :)
ova pogača se razlikuje od onih do sada po tijestu...znamo da je briosh slatko, tijesto sa dosta maslaca u sebi...ovdje baš i nema toliko maslaca  a nije ni slatka...ali, stvarno je ukusna i kada je mm rekao da je kao kolač onda sam vam sve rekla :)
a pošto je ova waga wood daskica za pripremu i posluživanje došla iz konjica prije dva dana a pogača je nastala malo prije nisam je slikala na njoj...sljedeću ću svakako poslužiti na njoj..a toliko sam sretna što sam je dobila da nisam mogla izdržati da se ne pohvalim..hvala mojoj esmi i njenoj jasmini..






a slikam li slikam i sa starim i sa novim fotićem i sa mobitelom :)
igram se....







a evo i recepta:
  • 500 g brašna
  • 2 jaja, lagano umućena
  • 180 ml mlijeka
  • 1 (7 g) vrećica instant kvasca 
  • 80 g maslaca (otopiti ga pa malo prohladiti)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
i još:
  • 150 g sira (kod mene cheddar)
  • 150 g kuhane šunke
  • malo mlijeka za premazivanje i 
  • sjemenke čurekota, maka, sezama, ...
  1. u većoj zdjeli pomiješati brašno, šećer i kvasac, napraviti jamicu pa dodati sve ostale sastojke...formirati tijesto (u ovom dijelu ja koristim moju mutilicu, mikser sa spiralnim lopaticama)..pokriti tijesto i ostaviti ga na toplom da kvasa
  2. dok tijesto kvasa pripremite sir (naribati ga) i šunku ili što već volite nasjeckano na sitno
  3. kada se tijesto udvostručilo prebacite ga na malo pobrašnjenu površinu (čaršaf, stolnjak,...), razvaljati ga u pravokutnik, posuti pripremljenim nadjevom i uviti u roladu...
  4. formirati vijenac (sastaviti krajeve) tako da sastavak bude gore
  5. zarežite ga nožem malo dublje, ostaviti da kvasa još jedan sat (nemojte žuriti kao ja :))
  6. pećnicu uključiti na 190 °C, premazati ga mlijekom i posuti sjemenkama po izboru...peći oko 30 minuta

* postupak možete pratiti i na ovom linku
* jedva čekam da djeca dođu pa da je opet pravim
* ja nisam prekla u kalupu za kuglof nego u kalupu za tortu promjera 26 cm


Broj komentara: 11:

  1. Pogaca krasno izgleda, ovo su one vrste sto nestanu cim se stave na sto :) Daska je prelijepa, za serviranje, ali i za slikanje, naravno :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Snjezo, ti si majstorica za fina peciva i pogace, ovaj receptic treba definitvno isprobati.:)) p.s.daska je prelepa i sigurna sam da ces vec nesto fino smisliti kako da je upotrebis.:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Pogača odlično izgleda a daskica je stvarno prekrasna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh, uh čim vidim nadjev od šunke i sira, odmah bi ti maznula koju kriškicu. Samo ti uživaj u fotkanju i novoj daski, biti će super za fotografiju

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedva cekam da na njoj nesto serviram alu, moram pricekati da decki dodju :)

      Izbriši
  5. Obožavam brioche peciva, za mene su to, jedna od najlepših testa.
    Daskica mi je prelepa.

    OdgovoriIzbriši
  6. wau ! sve bi dala, da mogu to sad probat :D

    OdgovoriIzbriši