7. lip 2015.

Ohridska torta



svi moji fb prijatelji znaju da sam nedavno bila u makedoniji, točnije u skopju i ohridu...bombardirala sam fb slikama sa svoga putovanja..
"krivac" za moje putovanje je moja lena djapić s kojom sam ovoga puta išla...ona je sve organizirala a ja sam samo uživala...bilo je to kratko ali, lijepo putovanje..da bi ugođaj i boravak u makedoniji bio ješ ljepši potruduili su se ilko i vera dimitrieski, lenini prijatelji...kakvi su to ljudi dovoljno vam je ako vam kažem da su me ugostili kao da se poznajemo godinama...prekrasni, srdačni, gostoljubljivi,...bilo mi je prelijepo s njima...samo, kratko je trajalo...hoću li ikada moći uzvratiti im na njihovu gostoprimstvu ne znam...želim to..a do tada sam ima zahvalna do neba...
dragi moji: vera, ilko i lena, puno, puno vam hvala na svemu....šaljem vam za sada svoj virtualni zagrljaj i bezbroj poljubaca..



makedonci su vrlo susretljivi, srdačni, divni i jednostavni ljudi, čije gostoprimstvo osjetite odmah...po načinu upoznavanja i nenametljivom pozivu da vas upoznaju sa znamenitostima svoje lijepe zemlje, tada shvatite koliko makedonci vole svoju zemlju..
mislila sam objaviti i nekoliko sličica iz makedonije ali teško mi je izabrati iz mora slika koliko sam ih ja snimila...
na kraju sam se odlučila za nekoliko kolaža:

nešto malo sličica skopja...


bitpazar u skopju:



i ohrid i ohridsko jezero taj biser makedonije...grad je pun kulturno povijesnih spomenika, dovoljno je reći da ima 365 crkvi, ....grad i jezero su pod zaštitom UNESCO-a od 1980 godine a dočarati ga u ovih nekoliko sličica je nemoguća misija:




a zašto sam ovu tortu izabrala za predstaviti je krivo je ovo druženje u restoranu "belvedere" i društvo ovih divnih ljudi i njihova "sofra" s kolačima:



sofra




ovu tortu već dugo mjerkam iz lenine kuharice "mirisi i okusi makedonije" ...već neko vrijeme ne jedem slatko ali su me nagovorili da probam ovu tortu...probala sam samo mali zalogaj i odmah odlučila napraviti je prvom prilikom...dođoše djeca i eto meni prilike :)
slijedila sam ovaj lenin recept i napravila tortu..dečkima se svidjela i bome je brzo nestala :)



a sada ću vam ja korak po korak, na moj način :) napisati kako sam je pravila
za ovu tortu je potrebno:


za biskvit:
  • 10 jaja
  • 10 žlica samljevenog grilaža
  • 12 žlica samljevenih oraha
  • 1 žlica kakaa
  • 4 žlice brašna
  • na vrh noža praška za pecivo
za gilaž: 
  • 200 g šećera

sirup za zalijevanje kora torte:
  • 100 g šećera i 
  • 200 ml vode

nadjev:
  • 250 g maslaca
  • 20 g vanilin šećera 
  • 5 žumanjaka 
  • 100 g šećera
  • 250 g tucanih oraha (staviti ih u vrećicu i na grubo ih izgnječiti) 
za karamel sirup:
  • 200 g šećera
  • 100 ml vode
glazura:
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice mlijeka
  • malo maslaca
(ako vam se ne da praviti grilaž umjesto njega stavite 10 žlica smeđeg šećera)


prvo napraviti grijaž: 200 g šećera popržiti lagano u suhoj tavici...kada se sav šećer istopio prebaciti ga na nauljeni tanjur, ohladiti i samljeti

  1. 2. pripremiti biskvit: umutiti jaja sa grilažom, kada su dobro umućena, dodati smjesu od oraha, brašna, kakaa i praška za pecivo, sve skupa izmiješati špatulom i prebaciti u lim dimenzija 33x30 cm obložen papirom za pečenje...poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180° / 200 °C* ..peći oko 20 minuta...ohlađen biskvit izrezati na tri trake
  2. skuhati sirup za zalijevanje biskvita (prokuhati šećer i vodu pa kada se malo zgusne poprskati pripremljene trake prije nadjevanja)
  3. za pripremu nadjeva prvo napraviti karamel sirup: popržiti šećer u suhom loncu...to raditi oprezno vodeći računa da šećer ne zagori...kada se sav šećer istopio skinuti s vatre te dodati vodu sve izmiješati i ponovno vratiti na vatru...kuhati dok ne dobijete gusti sirup...ohladiti ga
  4. umutiti žumanca sa šećerom kratko pa ih prebaciti iznad lonca u kojemu lagano ključa voda**.kada se zgusnu skinuti s pare pa ih ohladiti
  5. nadjev pripremiti tako što se prvo umute maslac s vanilin šećerom...kada se dobo zapjene dodat ohlađena žumanca, mutiti i onda dodati ohlađeni karamel sirup..


   6. sve skupa ujednačiti pa dodati tucane/usitnjene orahe
   7. svaku traku biskvita poprskati sirupom pa prviu i drugu premazati s polovicom nadjeva ...gornju traku preliti glazurom od čokolade 
   8. glazuru napraviti tako što čokoladu rastopimo s mlijekom i maslacom i kada se masa ujednači, spremna je za prelijevanje torte..
   9. poslužiti je možete sa sladoledom, umućenim vrhnjem ili samu pošto se dobro ohladila









* što se tiče temperature pećnice kod mene je to 200°C ali, kod lene je manja...na kraju svak zna svoju pećnicu...iskoristite svoj lim koji dobijete uz električni špaher :)
**kada mutite iznad pare, voda u loncu ispod zdjele mora lagano ključati i zdjela ne smije dodirivati vodu

* ja sam upotrijebila sav grilaž...kako je ispravno reći: grilaž, grilijaž, grijaž, grijaš? ili možda krokant, pralina? 'ti vraga i jezika!!!


Broj komentara: 6:

  1. Bomba! Ma čim ima grilijaž već mi je omiljena... ♥ Prava torta, bez ovih modernih kerefeka

    OdgovoriIzbriši
  2. Sviđa mi se ova torta jer je klasika! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za virtualnu šetnju! Torta izgleda fenomenalno, ali sadrži meni omraženi karamel :(

    OdgovoriIzbriši