29. pro 2009.

Bojini kolači

Još jedan starinski kolač.
Ovaj kolač je nastavak tradicije obitelji mog muža. Ja ga pravim za svaki Božić i svi se u kući raduju i Božiću i Bojinim kolačima.
Nije uopće kompliciran, sastojci su mu jednostavni ali ta kombinacija u koju ide i sok i kora od limuna daje nešto nevjerojatno prhko, ukusno, puna usta...

Za ovaj kolač je potrebno:
  • 20 dag maslaca ili masti (ja pravim s mašću)
  • 3 žumanjka
  • 25 dag brašna
  • 15 dag mljevenih oraha
  • 15 dag šećera
  • ribana korica 1 limuna
  • sok od 1/2 limuna
  • marmelade za spajanje (ja koristim od šipka - šipurka)
i još mješavina za posipanje:
  • 5 dag mljevenih oraha
  • 5 dag šećera
ili
  • šećer u prahu
A postupak ide ovako:

Umutiti dobro masnoću, dodati žutanjke, brašno, mljevene orahe i šećer te koru i sok od limuna.
Sve dobro izmiješati, rastanjiti na prst debljine (ja rastanjim na 1/2 cm otprilike) i vaditi čašom (modlom) oblike.
Svaki kolač zamočiti u umućeno bjelance (samo gornju površinu), posuti s malo mješavine koju ste napravili od 5 dag mljevenih oraha i 5 dag šećera.
Slagati na lim ostavljajući prostora jer iako nema ni p.p. niti što slično narastu.
Peći na suhom limu na temp. oko 180°C oko 15 minuta vodeći računa da ostanu što svjetliji.
Pečene još malo ostaviti na plehu te izvaditi.
Spajati po dva marmeladom od šipka (šipurka).

Ja obvezno pravim duplu mjeru!!!
Tijesto koje je preostalo premjesim pa opet ponovno razvijam, vadim oblike,...
Jednu količinu radim kako je gore opisano a za drugu količinu preskačem onaj dio umakanja u umućeni bjelanac nego ih samo onako suhe pečem, spajam marmeladom te posipam s prah šećerom. Budu jednako dobri.
Moja pokojna zaova ih je radila tako što ih je pekla bez umakanja u bjelanac, zatim ih je sastavljene umakla u umućene bjelanjce pa u mješavinu oraha i šećera te u prah šećer.
Ti i danas stoje negdje u lijepom sjećanju!

Broj komentara: 13:

  1. Meni su najdraži ovi fini, jednostavni prhki kolačići što su ih puna usta dok se tope, onako polagano...Ma, divota jedna domaća.

    OdgovoriIzbriši
  2. To ti vjerujem da ih jedva čekaju i da odmah nestanu.
    I baš ću ih zbog ovog recepta s mašću pokuašti jednom napraviti.
    Ja od djetinjstva nisam jela salenjake, Timna ih nikad nije probala i sad žicam na sve strane da nađem nekoga tko još radi kolinje da ušićarim malo sala i pokušam ih napraviti.
    Moja mama ih je znala raditi i sakrije ih kao u špajzu (oni mogu duže stajati) a kako smo za vrijeme školskih praznika ostajali sami kod kuće, dolazili su prijatelji iz susjedstva na igru. I igramo se skrivača :)
    I ajde pogodi gdje smo se svi skrivali ;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema do domaćih kolačića. A ovi su stvarno divni

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavani! Ovakvi su i najbolji, pravljeni sa mašću - prhki, tope se u ustima...

    OdgovoriIzbriši
  5. mast je tajni sastojak zbog koji su ovakvi i slični kolačići posebno prhki i fini :) šteta što se mnogi boje te masti, a kažu da je zdravija od recimo margarina :) keksići su mljac!

    OdgovoriIzbriši
  6. Toliko volim ovakve kolacice, a dugooo ih nisam radila. Zaboravila sam na njih. Odlicno izgledaju, jos kad sa sobom nose tako puno uspomena, ko ih ne bi voleo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Divni su, ko male prhke pahuljice, vidi se da se tope u ustima.
    Ovakve kekse i ja jako volim. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. predivni su, obozavam ovakve keksice!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovakve kolače svi vole.Jeste zbog masti su prhkiji..mmm...

    OdgovoriIzbriši
  10. May all your dreams come true and may you be blessed with all the best things in life!
    Happy New Year 2010! XO

    OdgovoriIzbriši
  11. Obožavamo ih, a radim ih vrlo rijetko jer je zbilja dugočasno to ljepljenje. Zovemo ih ili "oni ljepljeni" ili još i išleri. Mast nikada ne koristim jer je nemam i ne volim miris. Uglavnom, vanilice, ovi ljepljenci i medvjeđe šape - kolačići koje bih stalno jela. Sretna Nova!

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala drage moje i vama sretna, uspješna i radosna Nova godina!

    OdgovoriIzbriši
  13. Snjeza,
    I WISH YOU VERY HAPPY NEW YEAR 2010!
    Diana

    OdgovoriIzbriši