Za Novu godinu smo poželjeli nešto laganini. Ova je torta upravo to. Lagana ali ipak kao i sve torte kraljica blagdanskog stola.
Za ovu tortu je potrebno ispeći dvije kore, krem i šaum.
1. kora:
- Pjenasto umutiti 3 jaja s 3 žlice šećera
- Dodati 1 fildžan (mala šalica za crnu kavu) ulja i sok od 1 limuna i još malo mutiti
- lagano žlicom umiješati 4 žlice brašna s 1/2 praška za pecivo
- Sipati u modlu (ja koristim promjera 28 cm jer volim tanje)
- Peći oko 20 - tak minuta na 200°C
- Pjenasto umutiti 3 jaja s 3 žlice šećera
- Dodati fildžan ulja i još malo mutiti
- Polako žlicom umiješati mješavinu od 4 žlice mljevenih oraha, 1 fildžana brašna s malo praška za pecivo (1 mala žlica za crnu kavu)
- Sipati u modlu i peći na 200°C oko 20 - 25 minuta
Fil I:
- Od 1/2 l mlijeka oduzeti nekoliko žlica za pripremu papice
- U ostatak mlijeka dodati 4 žlice šećera i 1 vanilin šećer te ga staviti kuhati
- 2,5 žlica brašna razmutiti s malo hladnog mlijeka te ga dodati uzavrelom mlijeku, kuhati dok se ne zgusne
- U skuhanu papicu dodati miješajući jedno po jedno 3 žumanjka
- ohladiti ovaj fil dobro te ga završiti tako što u njega dodamo 20 dag maslaca (margarina) umućenog s 2 žlice šećera u prahu
Fil II:
- Ušpinovat 1,5 šalicu šećera s malo vode kao za slatko
- Umutiti 3 bjelanjka s nekoliko zrna soli
- Dodavati jednu po jednu 3 žlice kristal šećera
- Na kraju lagano dodavati agdu (ušpinovani šećer)
- Mutiti dok se dobro ne ohladi
- Ovim filovati tortu odozgo i okolo
A znate da ja ne ukrašavam torte ni kolače.
Moja pokojna mama ne bi prerezivala kore popola kao što sam ja radila i torta bi jednako bila dobra.
Tko ne voli rum može kore poprskati recimo sokom od naranče ili sl.
I JOŠ JEDNOM, SRETNA VAM NOVA GODINA SVIMA! NEKA VAM BUDE LAGANA I SLATKA KAO I OVA TORTA! ČIN, ČIN,...
Srećna Nova godina!!! Sve najbolje tebi i porodici!
OdgovoriIzbrišiTorta je krasna, prava je blagdanska i nije važno što je jednostavna. zapravo u tome sam kao i ti: mogu da se divim majstorima koji prave prekrasne torte i mala remek djela, ali ja ih nikada ne ukrašavam, više od obične glazure ili posipa.
OdgovoriIzbrišiDraga Snježo, želim ti dobro zdravlje i ljubav bližnjih u Novoj 2010-toj godini.
Ime torte je mrak, a po svemu, sigurno je odlična. Kako mi u iduća 2 mjeseca ne ginu 4 rođendana (sve smo sami Vodenjaci), ovaj ću "jastuk" (što se babi htilo, to joj se i snilo!) vjerojatno spremiti za svoj koji je i prvi po redu. Ako je tako, naći ćeš rezultat na mojem blogu, s linkom na ovaj tvoj recept.
OdgovoriIzbrišiUvek imaš neki savršen recept za torte!Radila sam je u okviru fbirukavica ali je totalno drugačija od tvoje...ova tvoja je mrak...
OdgovoriIzbrišiWauuu draga, izluđuju me fotke, uh kako bi pasao komadić torte, iako je malo kasno, ali napravila bih iznimku! :))) Draga, tebi i tvojoj obitelji u Novoj 2010. Godini, želim svako dobro, puno zdravlja, sreće i ljubavi.
OdgovoriIzbrišiSretna Nova Godina i puno zdravlja i srece !!!
OdgovoriIzbrišiImam i ja recept pod tim imenom,ali tortu nisam nikada ni jela ,ni pravila,a eto kazes da je doba,onda se mora u ovoj godini i probati !!!!:)
Ovako lijepoj nisu potrebna dodatna ukrašavanja.
OdgovoriIzbrišiSve najbolje u Novoj godini!
torta je bas posebna, presjek fenomenalna! sve najbolje i svako dobro tvojoj obitelji!
OdgovoriIzbrišiSretna Nova godina, imaš nagradu na mom blogu pa pogledaj kada stigneš.
OdgovoriIzbrišiuh što je dobra ova torta! zaželjela sam se ovakvih dobrih "starih" konkretnih torti :) sve najbolje u novoj 2010. godini :)
OdgovoriIzbrišiToliko puta sam cula za ovu tortu ali je nikada nisam probla. Presek mi se jako svidja, izgleda bas divno mekano.
OdgovoriIzbrišiSrecna Nova godina i sve najbolje :))
Snježo, svako dobro tebi i tvojima u Novoj godini!
OdgovoriIzbrišiOva torta mi zvuči i izgleda jako ukusno. Ni ja nisam od velikog ukrašavanja i zapravo su mi puno privlačnije torte koje su samo premazane šlagom ili nekom glazrom od nih nacifranih. I ja se istinski divim majstorijama koje neki rade s ticino i sličnim masam, ali za mene je ljepota u jednostavnsti.
Primamljiva jako i ide na listu čekanja!
OdgovoriIzbrišiŠto se tiče ukrašavanja, baš ništa joj ne nedostaje, lijepa u svojoj jednostavnosti!
Prekrasno izgleda :)
OdgovoriIzbrišiJoš malo i Nova će godina...i konačno sam našla tu kod vas Jastuk tortu , puno vam hvala. U međuvremenu Đoko je umro,ali svejedno u sjećanju na njega ispeći ću njemu najdražu tortu..Hvala.Srdačan pozdrav Mira Moretti
OdgovoriIzbrišiTortu sam napravila za Novu godinu. Bičla je savršena ,svi su uživali.Danas ju ponovno počem ,unucima za krštenje. Stvarno je očaravajuće lijepa ,ukusna i lagana. Njam ,njam. Pozdrav
OdgovoriIzbriši@) anonimno: tako mi je drago što ste svi zadovoljni! Čestitke povodom krštenja unuka!
OdgovoriIzbriši