Moji dečki baš i nisu ljubitelji gljiva ali si ja ponekad ugodim pa ih spremim. Najčešće je to ono najjednostavnije dinstanje s kapulom i malo začina i gotovo!!!
Ali, ovoga puta sam si malo i ugodila.
Pa nisam ni ja, da prostite kurbino kopile, moram malo i sebi ugoditi.
Naravno, praznici su prošli, vratila sam se iz svoga Konjica punih baterija pa mogu u nove izazove.
Svaki moj odlazak u Konjic je punjenje baterija kao da idem na izvor života, napijem se iz njega i onda dalje. Isto se toliko radujem i povratku u Knin, jer ovdje je ono ognjište sada, tu je moj dom, moja obitelj, to me čini potpunom.
Hm, jesam ovo složila, ha?!
Pašteta od gljiva i crnog vina
Potrebno je:
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 manja kapula, sitno sjeckana
- 1 režanj češnjaka sitno nasjeckan
- 250 g sitnih šampinjona isto tako nasjeckanih
- 1 dcl crnog vina
- 1/2 žličice dalmatinske mješavine začinskog bilja
- 1 žlica svježe sjeckanog peršina
- sol, svježe mljeveni papar
- 50 g topivog sira (zdenka, brie, u mom slučaju camembert)
- Zagrijati ulje u tavi i propržiti luk i češnjak dok ne postanu prozirni
- Dodati gljive i pržiti miješajući 3-4 minute dok ne počnu puštati sokove
- Umiješati crno vino i biljne začine. Pustiti da zavriju pa kuhati na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari.
- Maknuti s vatre, posoliti i popapriti te umiješati sir po želji.
- Poslužiti sa tostiranim kruhom i salatom od krastavaca i rajčice
Pašteta je pravo dobra čak ju je i moj Nikola probao i jako je zadovoljan, a recept je iz priloga Večernjeg lista iz 2004. godine "Niskokalorična jela" s mojim prilagodbama!
Osim ove Paštete napravila sam danas i ovu Majinu Toskansku pitu koju sam zapazila na Jeleninom blogu.
Draga Jelena nosiš prekrasno ime moje najdraže tetke!
Pita (kolač) je famozan, ukusan, jednostavan za spremiti. Kad sam ga ugledala odmah mi je zafitiljao.
A što se tiče Majinog bloga stvarno je uživancija i nešto razmišljam koliko prekrasnih recepata ima na blogovima da imam sto života ne znam bih li uspjela spremiti sve:))
A kada spominjem blogove primjetila sam da su se neke blogerice, nadam se, povukle (Snježana, Alanvla, Ljilja, ...). Želim misliti da je to tako, da su sve dobro i zdravo!
Imaš sasvim pravo, čovjek si mora ugoditi s vremena na vrijeme. I moram reči, ovo ti ugađanje jako dobro ide jer sam si ga odmah i ja poželjela! Tu mislim na paštetu. Ne sumnjam ni da je kolač dobar, ali pašteta me baš privlači!
OdgovoriIzbrišiDraga Snježo, hoćeš li mi verovati da i ti nosiš moje omiljeno ime. Mama mi se zove Snežana!
OdgovoriIzbrišiSlažem se da čovek treba i sebi da ugodi. Ja npr. obožavam lignje, suprug ne. Setim se da ih sebi napravim jednom godišnje i to kad dođu gosti. Nekako mi je tužno da ih jedem sama, a on da se mršti kako mu izgledaju pipci na tanjiru. Moram ih ponovo napraviti samo za sebe.
Ova pašteta ti je dobra. Ja sam jednom pokušala da meljem šampinjone dinstane, ali to je ispalo očajno. Ovo ti je bolja varijanta.
Stvarno ima prelepih recepta na svim blogovima. Poslednjih mesec dana mislim da ništa u kući niam napravila po svojim receptima, već sve po vašim. Ne mogu da odolim, a recepti se samo množe. Više ne znam kako da ih organizujem. Bookmark menager mi je mnogo bolja opcija od Google readera.
Sviđa mi se pašteta, jako zanimljiv recept kojeg bi vrijedilo probati.
OdgovoriIzbrišiA pita je jako njam, njam, sve pohvale!
Lijep pozdrav.
sve se meni svida!!!kuham,jedem i slazem kg !!!
OdgovoriIzbrišiDivno i jedno i drugo:))
OdgovoriIzbrišiOdlično zvuči pašteta, ali i pita, primamljivo jako oboje..
OdgovoriIzbrišiDa znaš da sam odmah kada sam ugledala naslov pomislila na tvoje ukućane i komentare 2moj Zlaja ne voli..." (koliko se sjećam od brojnih namirnica ni gljive). Neka si vala ugodila i sebi. Paštetica ti je prijala, a kako i ne bi kada je tako fina. Kako reče Katarzis njoj si otvorila apetit, a meni domaće paštete uvijek izazovu taj osjećaj "joj da mi je sad". Kao i ona Tadejina pašteta od prije par dana, tako i ova tvoja, to ću sigurna sam probati.
OdgovoriIzbrišiMajina Toskanska pita (torta) je očito hit, a ima i zašto.
živjela ugađanja, manja i veća!
OdgovoriIzbrišikrasno je i jedno i drugo.
Ovo mi izgleda kao pravi delikates...eh, da samo vidite moju "planinu" od isprintanih recepata koje uredno slazem jedne preko drugih (i sve ih je vise;)) i nadam se da ce jednom biti isprobani.!;)))
OdgovoriIzbrišiŠto kaže Lana pravo, nagomilaše se silni recepti za probu da već ni ja ne znam šta bih pre :)
OdgovoriIzbriširucak za mene, jako mi se dopada ova pasteta! nasrecu kod mene svi jedu - sve!
OdgovoriIzbrišiDa,da i mi same trebamo doći na red pa već kad se toliko trudimo oko drugih moramo i same sbe staviti na prvo mjesto.
OdgovoriIzbrišipašteta zvuči čarobno! baš večeras imam goste i mislim da bih im to mogla pripremiti. nadam se da još ima gljiva u trgovini! :)
OdgovoriIzbrišiSnježana, nemaš pojma koliko si me razveselila :) Tako mi je drago da ti se pita svidila - tijesto je prejednostavno i savršena je u kombinaciji s bilo kojim voćem (mada se meni najviše dopala s borovnicama i ribizlima) :) Hvala ti što si ju isprobala :)
OdgovoriIzbrišiDa se vratim na paštetu, zaista ti moram zahvaliti na predivnom receptu! Svakako ću probati :) Mi smo oboje ljubitelji gljiva - nije bitno da li su šampinjoni, lisičarke, bukovače, vrganji... Ma može i miješano! Kada naručujem pizzu (ili je sama radim), uvijek tražim još i još gljiva (što mi naravno još i dodatno naplate)... Kod kuće ih ili preokrenem na roštilju pa napunim ili ih skuham s vinom i prelijem tjesteninu. Malo ovakvih stvari svima bi trebalo :) Savršeno!
Toskanska pita je fantastična. moram primetiti da su ti fotke extra!!!
OdgovoriIzbrišiMorat cu i ja probati tu toskansku pitu, kada ju svi hvalite. Pasteta je bas po mom ukusu!
OdgovoriIzbrišiImam isti ovaj recept za paštetu od gljiva, al baš isti. Samo je moj iz jedne američke kuharice. Radila sam tu paštetu 100 puta i svi je obožavaju. Neki su čak komentirali da ne bi znali da je od gljiva da im nisam rekla, da im je baš posebna. Ova tvoja izvedba izgleda savršeno i drago mi je da si ti uživala. :)
OdgovoriIzbrišiE danas ću i ja sebi ugoditi ovom paštetom :)
OdgovoriIzbrišiOstalo mi je nešto šampinjona i evo prave prilike da ih utrošim. Pašteta mi se jako sviđa, odlična je !
I Majinu pitu si super napravila i sve tako dobro izgleda.
Ah, gurmanska pašteta, nism ju nikad pravila, ali me opasno privukla. Sve je u receptu kad sam ga čitala ok, ali kad sam na kraju došla do camember, jasno mi je da ću ju sutra napravit.
OdgovoriIzbrišiAaaa, ovo je ručak za mene! Pašteta izgleda jako primamljivo, a kao desert ova pita- ODLIČNO!!!
OdgovoriIzbrišiPS. Kod mene te čeka nagradica!!! :))