3. lip 2011.

Carbonara


Mislim da smo se gotovo svi nekako dotakli Carbonare:)
Mene uvijek podsjeti na mj prvi susret s ovim jelom.
Jednoga dana došla je u našu kuću Rosana (naša Talijanka) s 2 kutije Barilla paste (pene rigatte), pancetom, jajima i vrhnjem za kuhanje. Bilo je: odmakni se od špahera ja danas kuham!!!
I što ću, ona je gost a gostu moraš udovoljiti:))
Tada nam je napravila ovo jelo. Svi smo bili oduševljeni samo je Zlatan jeo nekako s knedlom u grlu, ništa nije rekao ali smetalo mu je što je onako kremasta, volio bi on da se to malo bolje zapeče.....
Ustvari mislim da smo mi prilično komplicirani kada imamo goste dok su talijani malo opušteniji. Ja iskompliciram i nikada nisam zadovoljna?!
I sada razmišljam koliko sam bila neuka što se tiče kuhanja, zatvoriš se u svoj mali svijet i znaš samo ono što te je mater naučila.
I evo kako ja spremam Carbonaru sada:
Mjere su otprilike ovako po osobi:
  1. Paste oko 110-125 g (ja koristim sve: rezance, špagete, penne,...)
  2. 1 jaje
  3. 50 ml vrhnja za kuhanja
  4. Pancete 3-4 fete tanko izrezane
  5. ribani parmezan po želji
  6. soli ali oprezno jer su slani i panceta i parmezan
Postupak:

1. Umutiti jaja, posoliti ih malčice, dodati vrhnje za kuhanje i naribati parmezan ili dodati već naribani

2. Pancetu ispeći na suhoj tavici pa je prebaciti na kuhinjski papir da se ocijedi od viška masnoće i postane hrskava

3. Skuhati pastu po uputstvu na pakiranju, ocijediti pa je još tako vruću vratiti u posudu u kojoj se kuhala, dodati pripremljena jaja s vrhnjem dobro izmiješati i odmah podijeliti u tanjure a po svemu iskidati pripremljenu pancetu i još naribati malo sira!



* Na ovaj si način malo prištedim kalorija:)
* Za mm ostavim za kraj pa mu još malo pripržim da ne bude prekremasto, šta ću kada je ters!?
* Od Rosane sam dosta naučila i jako sam joj zahvalana
* Ima puno recepata za ovaj način pripremanja paste, neki dodaju i udinstani luk (kapulu), neko pravi s pršutom, ...

Broj komentara: 17:

  1. Obožavam je, izgleda jako fino!

    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nakon slike s pancetom, ne mogu misliti na ništa drugo ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas je fino!njami su i fotkice!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim Carbonaru, pogotovo u ovim ljetnim mjesecima :) Mislim da je svi radimo poprilično slično - crni ili bijeli papar, slatko vrhnje, jaje po glavi... Ja uobičavam staviti Pršut umijesto pancete jer mi je puno boljeg okusa, a ona je uvijek takva kakva je - jednostavna i predivna :)
    Tvoja izgleda super :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda super. Ja ne stavljam vrhnje, možda ću probati drugi put. Moram ovdje napomenuti da se slažem sa Z., bolje prepečeno ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Naravno radim često carbonaru, no... ovo s tostiranom pancetom mi je otkriće! Taj hrskavi komadić spašava cijelu stvar. Izvrsno!

    OdgovoriIzbriši
  7. E Majo ovo ti je dobro..jaje po glavi...pa i jeste tako! Tostirana je super jer je hrskava, ali volim ja i kad pusti mast i kad više zamiriše.

    OdgovoriIzbriši
  8. Imaš pravo, mi smo uštogljeni k'o daske, sve se pravimo fini i slično, umjesto da se opustimo i lijepo uživamo. Ovo jelo jako volim, divno ti je ispalo i baš bih malo ćalabrcnula!

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam kremastu carbonaru! Uvijek je pravim s lukom, slaninom, jajima i bosiljkom. Znaju ti Talijani kako se kuha! ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Bas je divno kremasta i za cas posla se napravi fini rucak...svidja mi se na ovaj nacin!;))

    OdgovoriIzbriši
  11. Super mi je tvoja carbonara, moram priznati najviše zbog pancete koju malo prepržiš, to mora dati poseban okus. Ja stavim onako standardno šunkicu, ali od sada je radim ovako. Odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  12. Carbonara je tako laka za spremiti i svakako sa pancetom dobije dobar zagriz.Divno je ispala ova tvoja;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.Sevgiletrrrr..

    OdgovoriIzbriši
  14. Volim carbonaru, a najbolju u životu sam jela jednom na terenu kada nam je profesorica kuhala. Zapravo je ta bila slična tvojoj i slična onoj koju i ja radim. Jedni ja ne stavljam nikakvo vrhnje, ali to su sve varijacije na temu.
    Meni je carbonara odlično jelo. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Volim svaku moguću pastu, ali carbonara je za mene previše, stvarno je prekremasta. Tako lako mogu da zamislim Zlatana, kojeg si baš razmazila svojim kuhanjem, i to kakav mu je izraz lica bio kada je prvi put kušao ovu pasti.
    Blogger me ubija i ne znam hoće li komentar proći, jučer sam deset minuta pisala uzalud.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ej koka a koliko jaja staviš,jedno po osobi ili? Baš mi se jede, nisam ju dugo pravila..

    OdgovoriIzbriši
  17. isprobala sam je u mnogo verzija, obično ne stavljam vrhnje ili stavim biljno (ovo za kuhanje ne volim), obožavam kremaste strukture, ali i zapečeno, ovisno što mi se taj dan jede

    OdgovoriIzbriši