24. lip 2011.

"Jaja Josephine"

Tema ovomjesečnih ajme koliko nas je su jaja a zadatak je postavila blogerica Sanja.
Uvijek se iznova divim našim mladim blogericama koje smišljaju teme, meni ništa pametno ne bi palo na pamet! Ovu je igricu inače započela blogerica Snježana.
Nje, na žalost, već odavno nema na ovim blogerskim prostorima ili je ja ne znam naći!

Bože mili, razmišljala sam puno o ovoj temi, jaja možeš pripremiti na sto načina kao u naše Nadaline ali, ima li nešto što odavno želim pripremiti pa da iskoristim prigodu. I sjetila sam se!!!! (kao kod prof. Baltazara:):)
Kada sam tek došla u Knin, moja tada radna kolegica u TVIK - u a danas draga i dobra prijateljica Zdenka mi je preporučila za pročitati knjigu: Može i bez kavijara od J.M. Simmel.
U to vrijeme, kada sam ponovno započinjala od ničega, knjiga me se jako dojmila. Zanimljivi su mi bili između ostaloga i recepti jela koja je glavni junak Thomas Lieven pripremao pa sam ih tada iskopirala. Dobro sam se zabavljala čitajući je i ako niste toplo preporučam za dane odmora!
Ovo jelo je pripremao za Madame Josephine Baker. Ne znam za vas mlađe znate li ko je ona ali, u moje vrijeme ona je bila, što vi sada kažete, celebrity:)


Navesti ću i originalne mjere i moje, jer se meni učinilo premasno!
Potrebno je:

  • 110 g maslaca (ja sam stavila polovicu količine)
  • 50 g brašna (stavila sam jednu žlicu oštrog brašna)
  • 250 ml mlijeka
  • muškatni oraščić
  • ribani parmezan
  • sitno kosana šunka (koju ja nisam imala)
  • 2 žumanca
  • 2 jaja
Priprema:
  1. Otopiti maslaca, dodati brašno i miješati stalno da i maslaca i brašno zadrže svijetlu boju
  2. Tada uz neprestano miješanje dodati mlijeko i kuhati dok se umak ne ugusti
  3. Maknuti s vatre pa umiješati žumance i tek onda malo muškatnog oraha
  4. Dodati ribani parmezan po ukusu (stavila sam jednu veliki žlicu). Sada se može dodati i sitno kosana šunka koju ja nisam imala.
  5. Dodati još dva poširana jaja i dobro ih prekriti umakom, ponovno posuti parmezanom i listićima maslaca pa sve zajedno prepeći u pećnici (ja sam pod grilom) oko 5 minuta
  6. Jaja sam poširala tako što sam ih stvaila u malo nauljenu vrećicu za zamrzavanje (svako posebno), svezala sam vrećicu i zaronila krajeve s jajem u vruću vodu te sam ih kuhala 3 minute. Izvaditi ih na krpu, izrezati vrećicu i izvaditi jaja!

Za večeru sa Josephine Baker pripremio je još Gnijezda od kobasica i Švedsko voće!
Inače ima tu razno raznih poslastica kao recimo: Sacher torta, Cordon blue, Punjeni patlidžani, Juha od sira, Ragu od kunića, Patka s ananasom na kineski, ...
Možda .....

Broj komentara: 12:

  1. Uff, fantazija uz sve ove sastojke zvuči, ali izgleda izvrsno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Veoma ti je inventivan način na koji poširaš jaja. Ja se uvek mučim s onim klasičnim spuštanjem u vodu. Sigurno je bilo veoma ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, parmezan, šunka i poširana jaja i još sve zapečeno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Malo previše jaja u jednom jelu za moj ukus iako moram priznati da izgleda primamljivo!

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja prvi put čujem za ovakvo poširanje. Svašta od vas svih čovek može da nauči.
    Ovo je jedna kalorijska bomba, ali nekada prija.

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim tu knjigu i skoro sam razmisljala kako bi je pozajmila od drugarice koja je ima i probala da napravim nesto po tim receptima!

    Odlicno jelo....

    O i mislim da bi ti sigurno nesto pametno palo na pamet...ima toliko toga osnovnog u kuhinji sto nismo imali kao temu....

    OdgovoriIzbriši
  7. prvi put cujem za ovo, a djeluje mi odlicno

    OdgovoriIzbriši
  8. Dzozefin Bejker..jeste ja sam mlada ali takav glas za onoga ko voli dzez..fantazija.
    Kad pogledam onu prvu sliku sa tvog posta prosto osecam radost kad zabodes kasiku i pojavi se ovo razliveno jaje.Super;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Simmelovu knjigu sam s užitkom čitala još prije udaje i neka od prvih, malo kompliciranijih jela, bila su upravo iz nje. Ovog se ne sjećam (kao ni većine jela iz knjige), ali mi se zaista čini odličnim. Odlično si to napravila, a svaka čast i piscu - recepti su provjereni.

    OdgovoriIzbriši
  10. Oduševila si me načinom poširanja jaja, zaista neobično a interesantno, probaću!

    OdgovoriIzbriši
  11. Odličan post ! I nasmijala si me sa Josephine - celebrity :). Poširana jaja mi nisu omiljena ali mi je ovaj recept baš interesantan i super si ih pripremila !

    OdgovoriIzbriši