21. srp 2011.

Ljetne slastice

Nesnosne su vrućine a nekako se moramo i zasladiti. Pećnicu ne mogu smisliti a nisam luda ni za kuhanjem. Ja jednostavno ne funkcioniram kada je vruće. A nekada sam više voljela vrućinu:)) uvijek mi je bilo hladno a, mami je bilo vruće. Klela me onako u šali: Dabogda se smrzla na Ilindan!
Jučer je eto bio i Ilindan, vrućina je malo popustila ali da me vidite: na nogama čarape, smrzavaju mi se noge a gornji dio tijela svako malo svo u znoju:) Šta to bude s godinama? Ja ne mogu bez čarapa, čak i spavam s njima:)) Je li i ovo razotkrivane?
Da, jučer je bio Ilindan, mojoj prijateljici i kumi Ljubici rođendan a danas je rođendan majkinoj sreći, mome starijem sinu Tomislavu: Ljubi ga majka, jest da je daleko ali nema veze, ovo je sjećanje na najljepši trenutak moga života - njegovo rođenje!

Rekla sam već da sam se posvađala sa pećnicom pa se sladimo sa nekim drugim stvarima kao npr. ovaj:


Mousse od banane
napravljen po Aninom receptu. Jednostavno, ukusno i brzo. Ja bih voljela da je malo manje sladak.
Ako ne ide link evo kopije recepta:



Mousse od banane

100 g smeđeg šećera
40 g maslaca
550 ml slatkog vrhnja
4 zrele banane ohlađene u zamrzivaču 2 sata
malo soka od limuna
tamna čokolada za posipanje

- najprije napraviti umak od šećera
- u posudici staviti smeđi šećer, slatko vrhnje (čini mi se da je bilo oko trećine cijele količine) i maslac, pustiti da se rastopi, kuhati 1-2 minute pa skloniti s vatre da se hladi
- pripremiti banane - oguliti i narezati na komade, (bile su velike), trebaju biti zrele i stajati prije korištenja u zamrzivaču da budu ledene
- banane staviti u blender, dodati preostalo slatko vrhnje. izmiksati u kremasti mousse, dodati limun
- poslužiti u posudicama - čašama
- na dno staviti malo ohlađenog umaka, malo razliti po zdjelici, dodati mousse, opet umak, malo promiješati, na vrh posuti nasjeckanom čokoladom

Prikazano na HTV: 10. 11. 2010.



pravljen po receptu iz Mowiekay Magazine. Fantastičan je, sigurno jedan od boljih koje sam jela. Uz dodatak komadića čokolade ili nečeg drugog krckavog meni bi bio još bolji ali, bolje ne, ... ne bih se znala zaustaviti.
Gledajući neke američke filmove sjećam se da sam slinila kod scena gdje neki likovi liječe depresije jedući sladoled velikom žlicom iz onih njhovih kanti:) Uh, kako sam im zavidjela, jer meni je sladoled uvijek bio skup i jela sam ga u malim dozama: kuglu ili dvije! A sada ni ne smijem puno jer kilice se slaž, slažu,...
A prodavao se tako što bi sladoledar vozio kolica po naseljima i vikao: sladoled, sladoled,... Kako smo molećivo gledali u naše roditelje u nadi da će nam kupiti bar jednu kuglu!

Ovaj je sladoled definitivno Nikolin favorit!

napravljen prema fantastičnom Laninom receptu za sladoled od kupina koje sam ja u ovom slučaju zamijenila borovnicama!


Broj komentara: 14:

  1. Uh ja ne bih znala gde da pocnem.Ovo je ono:Stocicu postavi se .zelja.Njami:)

    OdgovoriIzbriši
  2. To su prave ljetne slastice! Ni ja ne mogu zamisliti tko je toliko sado-mazo nasađen da radi kolače za koje treba nekoliko sati što za pripremu, što za pečenje. Što se mene i vručina tiče, više ih volim od zime i bolje podnosim, a čarapice uvijek dobro dođu, i zimi i ljeti (barem meni).

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretan Rodendan dragom majkinom sinu !!!:)
    Meni ove slastice pasu i ljeti i zimi,a carape???hm,ne znam sta da ti kazem ,znam se smrznuti,a kada mi je vruce,kozu bi oderala sa sebe!!!:)

    Ja sam uvijek rumena u licu i sestra,opca suprotnos od mene,ne moze da izdrzi a da ne ujede za obraz,eto tako rumenilo,zimi od hladnoce,ljeti od vrucine,a kada se priblizim 50 tim od menopauze ;)!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. :))))), meni je još uvijek stalno vruće. Tuširam se hladnom vodom od 4-10 mjeseca, stalno hodam bosa ili bez čarapa, ali i ja samo očekujem kad će se stvari promijeniti, pa i meni početi noge zepsti. Već odavo polako počinju neke stari za koje mi prije nije bilo jasno o čemu ljudi trabunjaju :)
    Nego, slatkači!
    Savršeni, ali savršeni trio, nemam ništa ni za dodati, niti oduzeti, osim što bih molila da mi dodaš duplu porciju i žlicu! :)
    I sretan rođendan velikom dječaku! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlične ljetne slastice!! Kliknula sam na link za mousse, ali ne pronalazi recept :(

    OdgovoriIzbriši
  6. Dragom majkinom sinu srecan rodjendan :)
    A kada odrastu i odu s setom se secamo divnih dana ali zato svaki susret bude neopisiva radost!

    Predivno si sve ovo napravila a ya bih izabrala sladoled od cokolade :)

    Ta ljubav iz detinjstva kod mene jos uvek traje nesmanjenim intenzitetom.. sladoled od cokolade pa sve ostale letnje miline ;)

    Sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  7. krasne ljetne slastice! Ja sam definitivno uvijek za vrućinu umjesto zime. Imam jednu prijateljicu (ima skroooz kratku kosu na "ježića")koja usred ljeta spava s kapom na glavi... :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni moze od svake vrste po kuglicu, molim fino...a za repete cu se vec snaci, hihi!;))) Sve najlepse slavljeniku za rodjendan, a tebi draga moja saljem jedan oblacic da te malo rashladi, ovde kod nas samo sto nije pala neka kisa...;)) kiss

    OdgovoriIzbriši
  9. cujte sad' ovo...kod nas radi centralno grijanje:)!!!

    sretan rodjendan slavljeniku, a recepti i ideje su odlicni!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divne poslastice, sve sto volim! Laganao penasto voce ili cokolada, nista bolje! Svidjaju mi se te tufne na fotografijama....

    OdgovoriIzbriši
  11. Mus od banane ću definitivno praviti!

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga moja Snježo, sinu maminom velikom sretan rođendan, sigurna sam da je divan momak i da ti je ponos.
    Slastice izgledaju prekrasno, posebno ovaj osvježavajući sladoled od borovnica kojem ne bi našla ni jednu zamjerku.
    Za čokoladni sladoled vjerujem da je prekrasan, a tako i izgleda, ali meni je to malo previše.
    Mus od banane, vjerujem da bi se dopao mojim curama. Čudi me da Ana Ugarković pravi nešto što bi se moglo ocijeniti kao preslatko, ali me čudi i izbor smeđeg šećera. Ja bi tu koristila obični bijeli šećer, smeđi mi je dobar za pečenje i neke keksiće, ali ne i za pudinge i pjenice.
    Ja nemam problem sa vrućinama i više volim kada mi je vruće jer se lako mogu i rashladiti pod tušem hladne vode. Veliki problem mi je kada me zimi prolaze žmarci hladnoće kroz kičmu i ništa me ne može ugrijati (zaista patim od hipotermije i slabe cirkulacije).
    Ipak, unatoč svemu, uživaj u ljetu jer je prekratko.

    OdgovoriIzbriši
  13. Sretan rođendan Tomislavu, uz najljepše želje !
    Slastice su odlične, prave, ljetne, iako bi meni sasvim fino odgovarale i kada nije ljeto :). Sladoledi su super ali mousse od banana mi je privukao pažnju i sigurno ću ga isprobati.
    POznato mi je ovo sa čarapama, nije baš da mi nedostaju po ljeti, ali poznata sam po tome da ih zadnja skinem a prva obučem.

    OdgovoriIzbriši
  14. Oduševili su me tvoji prijedlozi za osvježenje i recepti, odlično!

    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši