13. ruj 2011.

Đuveć s piletinom


Odavno nisam ništa pošteno objavila, tako se zadesilo. Baš me i nije držalo mjesto, stiglo me svukuda od Dubrovnika, preko Zadra i šećer na kraju do Konjica:)
Dobro je bilo ovo ljeto, malo se odužilo, još uvijek je puno vruće, danas je u Kninu bilo 36°C što je i previše za ovo doba a i nekako dugo traje. Naravno mislim na vrućinu.
Danas je cijeli dan u gradu vanredna situacija, čulo se nekoliko jakih detonacija, ... stan u kojem stanujem je na trećem katu i bilo je kao da je neki jaki zemljotres, sve se treslo. U mome susjedstvu su nekim ljudima popucala stakla na prozorima. Zapalilo se vojno skladište u blizini Knina. Šta reći? Bolje mi je da šutim! Samo znam da je u meni umrlo i lanjsko g....:) Još uvijek opasnost nije prošla! Molim se da ne bude gore!
Monika je pitala što je za nas ljeto?
Jedino što mi se kod ljeta sviđa je obilje: voća, povrća, mirisa, ... inače sve ga manje i manje volim. Ma, vruće mi je:)
Naše glavno jelo ljeti je sataraš, đuveć, ... Ko ne zna šta je đuveć? Treba li nekom recept? Možda i ne treba, ali nikada se ne zna. Možda će moja djeca nekada poželiti napraviti takav ručak pa nek se nađe:)

Ovo nije ni neki recept pa sve što treba uslikala sam, osim piletine:)
Znači, potrebno je:
  • piletine za svakoga njegov omiljeni dio pileta
  • kapula (luk)
  • mrkva i korijen peršina
  • bijeli luk
  • paprika (crvena, zelena, žuta i feferona)
  • patlidžan
  • krumpir i rajčica
  • (dobro je staviti i tikvice, mahuna i sve što se nađe u frižideru i još da je koju bamju to bi bilo pravo)
  • riže (ja stavim čašu od 2 dcl)
  • sol i papar
  • maslinovo ulje (po želji)


Postupak:
  1. Pripremiti povrće, očistiti i izrezati na komadiće po volji (ja sam naučila sve izrezati na sitnije komadiće) patlidžane posebno izrezati, posoliti i ostaviti sa strane
  2. Meso izrezati u prigodne komade i odvojiti od kože i masnoće ispod kože, posoliti ga i popapriti te ga staviti u tavu na zagrijano ulje i popržiti sa svih stran
  3. Dodati izrezanu kapulu i bijeli luk, malo posoliti i pirjati dok ne omekša pa dodavati na isti način i ostalo povrće: mrkvu i korijen peršina izrezane na štapiće, paprike, krumpir i na kraju ocijediti patlidžane pa i njih dodati. Sve poklopiti i na tihoj vatri pirjati dok povrće ne omekša

4. Sada dodati oguljenu i isjeckanu rajčicu. Dosoliti i još dodati papra, pirjati malo da rajčica povene i usuti rižu.
5. Sve prebaciti u pekač, prekriti rajčicom izrezanom na ploške i prebaciti u pećnicu zagrijanu na 200-220°C i peći 20-tak minuta, po potrebi doliti još malo vruće vode
6. Gotov đuveć posuti mješavinom sjeckanog peršina i bijelog luka (češnjaka)



* Naravno da se đuveć može praviti i sa drugim mesom kao npr. teletinom
* Količine povrća ovise, dodati i oduzeti što je koga volja




Broj komentara: 16:

  1. Jako volim đuveć , ali ga rijetko kad radim..I da, naravno da nam treba recept!..Što se tiče ljeta, ja volim ljeto više od bilo kojeg drugog godišnjeg doba, ali šta je je, ovaj put je malo prevršilo mjeru!!..sve o.k. sa lijepim vremenom i sa suncem, ali temperature ubijaju i bioprognoza je jako loša..ali, bit će bolje, navodno uskoro temperature rigorozno padaju i za više od 10 C.
    Sataraš super, odličan ručak si imala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kome treba recept, e meni baš treba, i to ovakav original. Rijetko sam ga previla, a baš sam se zaželila. Krasno ti izgleda, sve mi sline cure.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicno..samo nek tebe nema kad nam onda doneses ovako nesto ukusno.Cesto nam bas treba tako nesto da se podsetimo.Ja djuvec bas volim a ne secam se kad sam ga pratila poslednji put;))

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan recept,ovo je moja hrana ! U kombinaciji sa piletimo sigurno je izvrsno, isprobavam !
    Gledala sam na vijestima ovo sa požarom i detonacijama i sjetila sam se tebe, drago mi je čuti da ste svi dobro !

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš mi je drago da si stavila recept. Uvijek radimo nešto od oka. Fini ručak.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ti si dobro, nitko nije stradao (kao oni nesretnici na Kornatu) i to je najvažnije. Sada će početi zataškavanje i prebacivanje krivnje. A da to sve lijepo krene uz ovaj tvoj đuveć? Dugo ga nisam ni pripremala, ni jela i baš si me lijepo podsjetila. Ponovno ću ga napraviti, samo bez piletine, mama je uvijek radila s kockama svinjetine. Fino baš!

    OdgovoriIzbriši
  7. Snjezo, nadam se da se situacija u gradu smirila, bas citam u novinama o tome.

    A sto se tice leta, nikad brze nije proslo, iako jos uvek traje, ali pocetak septembra mi je oduvek znacio kraj leta.

    Fin recept za djuvec, koji inace jako volim.

    OdgovoriIzbriši
  8. Nadam se da se više neće tresti i da će nam polako doći jesen. Ako može tamo nakon ovog vikenda jer se želim još malo okupati. U srpnju je bilo kišno i ružno a sada lijepo. Sve se poremetilo. Volim duveć, samo mi radimo standardni s povrćem. A meso posebno ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ajmeeee, to je jelo moje mladosti. Na tome sam odrasla :) Obožavam ga u svakakvoj kombinaciji! Ovaj tvoj izgleda prefino!

    OdgovoriIzbriši
  10. ma ljeta nikad nije dosta! :) sataraš i đuveč, definitivno jela koja vraćaju u djetinjstvo i mirišu na ljeto. nisam đuveč već dugo jela...hvala što si me podsjetila na njega.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jucer sam bas tako slicno za rucak pravila..Pravili smo ajvar,moj Jeremija i ja,pa mi to bilo onako najbrze...Poslije iskoristila rernu za sterilizaciju tegli...Sto bi moja majka ,rahmetli,reci : iskustvo stices s godinama..sto je tacno...Pozzz:) Ovdje kod mene je divna jesen,divnih 20 stepeni ( to mi najvise godi,na 30 stepeni ja doslovno snagu gubim )..

    OdgovoriIzbriši
  12. Sataraš i đuveč, jela mog djetinjstva, a i danas bi se mogla hraniti samo time. A ovaj tvoj divno izgleda! I neka recepta, za mlade domaćice/kuharice koje đuveč još nisu pravile i za nas koje recept ne trebamo ali rado parimo oči na primamljivim slikama!:)

    Što se ljeta tiče, inače ljeto baš volim, ali ove godine su jednostavno temperature bile previsoke, uf...

    Nadam se da se situacija u gradu smirila...

    OdgovoriIzbriši
  13. Joj što ovo volim.Moraću isprobati!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Slažem se s tobom, jedina stvar koje me privlači kod ljeta je obilje sezonskog voća i povrća, a bez onih odvratnih sparina bih mogla živjeti bez problema. Jedno od omiljenih jela ljeti su mi svakako sataraš ili đuveč koji ću morati isprobati po tvom receptu. Izgleda odlično! :))

    OdgovoriIzbriši
  15. Mirisno, puno boja, meseko, povrće, sočno, za točati, ovo je ručak po mom guštu! :)

    OdgovoriIzbriši