21. velj 2012.

Fritule s jabukama

I ovaj je recept na tragu onoga: Bolje da nestane selo nego običaji
Sve miriše na fritule, krafne, ...
Na vratima svaku večer djeca zvone i samo viknu: maškare!!!! i naravno očekuju da ih nečim darivaš. A nisu više ni djeca skromna, najsretnija su kada dobiju koju kunu. Kunice, kunice, ... svi ih vole.
A fritule... koliko ljudi toliko i najboljih fritula. Pravili smo ih mi i prije samo smo ih zvali uštipci, slatki uštipci.
A kod ovih dalmatinskih fritula mene najviše fascinira ono pravljenje fritula iz ruke. To sam prvi put vidjela kod tete Vese, majke moje p. Ivanke koja ih je jednom prilikom za nas pripremala. Fascinatno: tijesto drži u šaci i u tako jednakim količinama ubacuje u vruću mast a oni se okreću i fino prže. Fascinirajuće!!!

A ovaj recept je iz časopisa Canadian Living, kojega mi je (pogađate) poslala moja draga sestra Lidija. Zna ona šta ja volim:) prava sestra!
Potrebno je (šalica od 2.5 dcl):
  • 1 i 1/4 šalice brašna ( ~160 g)
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/4 žličice soli
  • 1 šalica gazirane mineralne vode
  • 2 žlice rastopljenog maslaca
  • 2 jaja, odvojeno žumanci i bjelanci
  • 3 jabuke i
  • 1 žlica brašna

još:

  • ulje za prženje i
  • šećer u prahu za posipanje
  1. U većeoj zdjeli pomiješati brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i cimet; usuti mineralnu vodu i sve izmiješati
  2. Dodati žumanca i maslaca pa sve dobro izmiješati. Pokriti i ostaviti na hladnom oko 2 sata
  3. U drugoj zdjeli umutiti bjelanca (ne moraju biti "tvrdo" umućena); prebaciti ih u gornju odstajalu smjesu i lagano izmiješati
  4. Sada staviti ovu zdjelu u veću zdjelu s hladnom vodom i ostaviti oko 15 minuta neka se ohladi
  5. Oguliti i očistit jabuke te ih izrezati na kockice stranice oko 1 cm; posuti ih s onom 1 žlicom brašna
  6. Pomiješati jabuke sa ohlađenim tjestom, držati ga hladnim ( u drugoj zdjeli s hladnom vodom)


7. Zagrijati veću količinu ulja, zatim žlicu umočimo u vruće ulje, zagrabimo malo pripremljene smjese, a pomoću druge žlice smjesu guramo u vruću duboku masnoću.
8. Fritule pržimo do zlatno žute boje, izvadimo ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće od prženja, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Maškare, ča mogu maškare.....

23 komentara:

  1. Bas fino, prelepa fotkica i jos bolji recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod mene danas na žalost ništa od maškaranih deserata jer sam bolesna, a imala sam namjeru raditi fritule. Ovako ću se poslužiti tvojim virtualnim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što si bolesna, želim ti brz oporavak!

      Izbriši
  3. I mi smo pre cesto pravili obicne ustipke, ali moracu jednom probati i dalmatinske fritule... Sa jabukama su vec pravi kolac. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. i ja ih radim s jabukama, doduše pravila sam samo 2 puta, mi smo više od krofni, ali baš su fine. Krasne su ove tvoje!

    OdgovoriIzbriši
  5. Vidiš, čula sam za te mišeke s jabukama, ali ih nisam nikad ni previla ni probala. Baš bi mogla, ali ne sutra naravno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo izgleda baš fino i zanimljivo. Definitivno ću isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  7. E ovo cu bas probati ! Danas mi dolaze unuci i vole sve s jabukama. a vani kisno i ruzno vrijeme, taman pase :)
    Pozdrav iz Svedske !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. napravljene i u slast pojedene! Hvala za recept :)

      Izbriši
    2. E, baš mi je drago! Još kada je u dobrom društvu, posebno s unucima onda je još slađe:)

      Izbriši
  8. Od kada ih nisam pravila,dobro me podseti:))Mi ih volimo.Super su ti!!Pozz

    OdgovoriIzbriši
  9. Pošalji mi tu djecu koja bi umjesto kuna uzela fritule, krafne ili jaja - ovdje su u velikom manjku. Kada sam prije nekoliko godina iskeširala više od 100kn u jednom danu loše maskiranim maškarama koje nisu znale pjevati ili bilo što drugo (a sve po onome "vidi slatke dječice"), više im ne otvaram vrata. I ja sam loše obučena i ne znam pjevati, ali mi nitko ne da 10 kuna samo zato što mu pozvonim na vrata:)) fritule su super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A i ovdje najviše vole kune a i ja isto kao i ti ne volim otvarati tim maškarama jer pretjeraju, brate. Ne mo'š oči otvorit' od njih:)

      Izbriši
  10. Kod mene nažalost nema maškara, ali ima fritula:) Nikada ih nisam pravila sa jabukama, a jabuke obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  11. Takve uštipke što se istiskuju iz ruke je pravila strina od mog tate, kako sam voljela otići kod nje i umastiti brkove ;))
    Odlične mi se čine ove fritule s jabukama. Baš bih voljela isprobati ih.

    OdgovoriIzbriši
  12. Pravila sam nešto slično samo sa naribanim jabukama. Ukus je odličan, a i jako brzo se napravi. Gledala sam nedavno na tv neku kulinarsku emisiju, italijansku, gde je sirota kuvarica pravila uštipke pa pokušavala sa dve kašike da ih oblikuje da budu pravilne i jednake, a jeste se namučila, ali rogovi su opet virili sa strane...:)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo je nešto na pola puta između uštipaka i jabuka u šlafroku? A što se tog testa iz ruke tiče, gledala sam u Turskoj kako kuvar pravi mini tulumbice iz ruke. Kanim se da probam, ali se plašim da će testa biti do ramena :-)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovakave sam radila i bilo su najbolje :)

    OdgovoriIzbriši
  15. I ja ih radim sa jabukama, ma fantastične su :)

    OdgovoriIzbriši
  16. I ja kažem bolje da nestane selo nego običaji pogotovo kada su ovakve poslastice u pitanju. Obožavam fritule, od mirisa do okusa. I ja ih radim sa dodatkom jabuke, a ono da formiram "lopticu" kroz prste nikada nisam savladala :). Super si ih napravila, ..., baš bih rado zagrizla koju.

    OdgovoriIzbriši
  17. Upravo tako, neka dobrih obicaja i dobrih nam poslastica.

    OdgovoriIzbriši
  18. E ovo bih sad rado gricnula! :) obozavam ovekve domaće stvari

    OdgovoriIzbriši