9. velj 2012.

Integralni kruh


Jeste da je sada kada je ovako hladno najljepše mijesiti i peći. Ali, u mene je i u kući jako hladno. Grijemo se jednom peći na drva koja je u dnevnoj sobi pa je u svim drugim prostorijama hladno da ti srce pukne. Dovoljno je reći da je u Nikolinoj sobi temperatura -2°C. U našoj sobi je možda stupanj toplije. Nije strašno spavati u hladnoj sobi nego mi je najgori vjetar koji huči, brije, buči, baca svašta, lupa roletama, ... a nikako da stane.
Sjećam se ja jakih zima, velikog snijega, nije bilo nikada tolike panike oko toga, bilo je to kao normalno. Ljudi su se pripremali za zimu: dovoljno hrane (masti, suhog mesa, kiselog kupusa, krumpira, brašna), ogrijeva, lijekova, lopata ... Koliko ih je prije bilo odsječeno mjesecima od civilizacije i ... nikom ništa. Živjeli smo u nekom skladu s vremnom. Ali, sada smo svi nepripremljeni, razmaženi, neodgovorni, ... i šta je tu čudo.


Stvorena je neka panika, čak ni kvasca nema kupiti u gradu, kruha ima ... nije tako strašno:):) ali ja sam odlučila probati ovaj kruhić.
Čim sam ga ugledala ovdje odlučila sam ga napraviti. Često pravim kruh, ali uvijek miješam nekoliko vrsta brašna. Volimo i kukuruzni kruh, pogače itd. ali, nikada nisam pravila kruh samo od integralnog brašna. Bojala sam se da ne bude nekako težak, okusa pijeska u ustima.
Ali, kada bolje razmislim moji su imali mlin-vodenicu u kojemu se redovito mljelo žito, od njega se mijesio kruh i mislim da je to brašno bilo kao i ovo integralno!

Za ovaj kruh sam koristila integralno brašno kupljeno u DM.
Evo kako sam ga ja pravila!
Za ovaj kruhić je potrebno:
  • 500 g integralnog brašna
  • oko 20 g ili 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica soli
  • 350 ml tople vode
  • 3 žlice maslinovog ulja
  1. Napraviti pjenicu od kvasca tako što se pomiješa jedan dio vode (od ukupne količine) s kvascem i medom, držati je na toplom.
  2. U preostalu vodu umiješati sol i ulje
  3. Brašno staviti u zdjelu, dodati mu pjenicu od kvasca, malo promiješti pa onda dodati vodu s uljem i solju. Umijesiti tijesto. Ja sam mijesila mikserom sa spiralnim nastavcima, a dovršila na stolu mijeseći rukama. (Mora tijesto osjetiti malo i ruke:)
  4. Suhu zdjelu blago namazati uljem, prebaciti u njega tjesto, pokriti ga prijanjajućom folijom i ostaviti u pećnicu kojoj je uključeno samo svjetlo. Neka se diže oko 1 sat da mu se udvostruči volumen.
  5. Nakvasalo tijesto premjesiti, oblikovati u štrucu te prebaciti u pekač/lim u kojemu će se peći. Ja sam lim samo obložila papirom za pečenje. Opet ga prekriti prijanjajućom folijom i nazad u pećnicu (u kojoj je uključeno samo svjetlo). Neka se diže još oko pola sata, izvaditi ga i držati na toplom dok se pećnica ne ugrije na 190°C
  6. Skinuti foliju i neposredno prije pečenja malo ga zarezati oštrim nožem. Peći ga 45 minuta.
  7. Gotov kruh izvaditi iz pećnice, malo ga umiti hladnom vodom, pokriti krpom i ostavit tako oko pet minuta. Zatim ga izvaditi iz pekača, umotati u krpu i ohladiti.


* Naš najveći problem je što ne možemo čekati da se kruh ohladi.
* Vidi se i na slikama da smo ga načeli još dok je bio topal.
* Kruh je zadovoljio sva naša očekivanja. Ukusan je, miriše ko duša, mekan, razabran, ... mmm

23 komentara:

  1. Ne sjećam se kad je zadnji put bilo ovako ekstermno hladno. Posljednju hladnoću pamtim iz 1984/5 kad sam išla u prvi razred pa su popucale cijevi u školi.
    Nije mi jasno kako se uspjela sada stvoriti tolika panika, a vječno su nam trgovački centri puni i stalno se nešto kupuje. Sad ispada da ljudi ne rade ni minimalne zalihe najnužnijih namirnica.
    Nadam se da ste se barem malo ugrijali uz kruh. Niste jedini koji ne mogu dočekati da se kruh ohladi, mislim da smo svi takvi u blizini toplog domaćeg kruha.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čitam uvod, i sve bih mahinalno krenula da klimam glavom, a onda se ipak opsetim da ja nikada nisam osetila tu zimu o kojoj pričaš, i da jesam nepripremljena na ovoliku hladnoću, na koji god hoćeš način. O grejanju nisam ni razmišljala, kad radijatori "rastu po zidovima", onda sam prešla u stan koji nema grejanje, i izbacila dve TA peći, jer mi je smetala pomisao na staklenu vunu koja je u njima, a i oduzimale su mi dragocen prostor. Kupili dve klime, u svakoj sobi po jedna, i uglavnom je to uvek bilo dovoljno za grejanje. E sad jedna u kvaru, a ovoj drugoj čitam molitve svako veče da izdrži još koji dan, a moja zimogrožljivost se dramatično izmenila u poslednjih par godina - i da znaš da se osećam poluhendikepirano pod tim uslovima. I ja spavam u ledenoj sobi, onoj gde klima ne radi i gde je ipak par stepeni iznad nule, recimo 3°C. Smejem se sama sebi što se ljudi obično skidaju kad idu na spavanje, a ja krenem da se oblačim pred odlazak u krevet :)) Uglavnom, svaka čast onima koji ovu hladnoću podnose bez džvanjkanja, ja nešto jedva čekam da joj vidim leđa.

    Hlebić deluje super, jedno vreme sam često spremala integralna peciva i vrlo slično radila najobičniji integralni hleb. Mogu misliti miline i topline kad je ovaj tvoj bio gotov...

    Pozdrav!
    Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Majo u konjičkoj općini je bilo jedno selo, zvalo se Lukomir koje bi uvijek u vrijeme zime bilo otsječeno od svijeta oko pola godine. O tome i takvim mjestima, kojih je bilo još dosta, sam mislila. Mislim da se film "Gluvi barut" snimao u tom mjestu, pod Bjelašnicom.
      I ja se oblačim posebno kada idem spavati, u krevet s dvoje vunenih čarapa, obučem i džemper a spavam pod planinom od pokrivača:)

      Izbriši
  3. Slazem se sa tobom Snjezo da su mnogi ljudi razmazeni u ovo vreme. Kod nas skole ne rade i moj se tata bas zali zbog toga (a on je prosvetar). Posle ce se sve odradjivati subotama.
    Kod nas na Kordunu su bile jake zime... Nama je u kuci sada bas hladno, ali ja stvarno verujem da je to zdravije nego oni suncani dani krajem decembra.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam smrznuta iako imamo dosta topline u stanu. Zašto? Jer kada idem na posao moram po snijegu (berem na par mjesta) zagazit. Pa kada idem doma isto. Pa na pauzi za ručak isto. Onda kad dođem kući tek se ugrijem pošteno. Znam da je normalno da pada, i neka ga. Al sad je već dosta, bliži se sredina veljače a temperature su ispod nule! Odličan kruh. Mi uvijek u zalihi imamo kilo brašna i par vrećica kvasca ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne volim ni hladnoću, ni snijeg ni klizanje po skrivenom ledu. Nikada nisam ni volila, ali posve si u pravu. Mediji su napravili paklenu paniku i mijenjam program čim vidim na TV kako je u Vrgorcu ili Splitu. Tko nas pita kako je nama na +35? Nema nikakvih reportaža iz Like. Kod moje tete u Brinju snijega ima odavno i to ne nekoliko centimetara, već onako pravo. A -20 u jutro tamo nije nešto oko čega se priča. Nama je toplo u kući, najtopliji boravak jer od jutra ložimo ogromnu kaljevu peć (radijatore smo pozatvarali kako bi račun za plin bio manji). Kuhinja je najhladnija, ali samo dok se ne kuha u njoj:) A kada zamiriši po kući ovako divan kruh, mislim da je svima odmah puno toplije oko srca.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam razmažena jer kod nas radijatori rastu na zidu i uopće nikada nisam razmišljala o tome. Brine me nestašica plina ako ovakve temperature potraju jer nemamo drugi način grijanja. Ne razumijem ove savjete opskrbite se hranom, ja još uvijek u ovo doba kada trgovine maltene rade od 0 do 24 idem u tjednu nabavu i mislim da bi preživjela odsječena tjedan dana, barem što se hrane tiće. Krasan kruhić.

    OdgovoriIzbriši
  7. Snega je oduvek bilo i uvek će ga biti, pa mi apsolutno nije jasna ova sva panika koja se diže u glavnom gradu. Razumem ljude koji su zavejani, odsečeni od sveta, njima treba pomoć, ali po Bgd. zaista je smešno porediti se sa takvim mestima i praviti zimski raspust u trajanju od dve nedelje. Sve će to deca nadoknađivati. Ima mesta gde netreba da se ide u školu jer deca pešače, ali to nije u glavnom gradu, bar ne za osnovne škole koje su uglavnom deci ispred nosa.

    Najpametnija stvar koju smo uradili je da smo uveli centralno grejanje pre par godina. Imali smo TA peć tih noćnih mora se sećam. Ne znam samo kako Maja preživljava, nesmem ni da pomislim kako je uz jednu klimu. Majo možda uljani radijatori da se pregrmi ova period.

    Hleb je odličan i mene je uhvatila neka manija pečenja hleba naročito od kako su cene integralnog hleba koji kupujem otišle nebopm pod oblake.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pokusala bih da ti objasnim ovo sto ti nije jasno iako nisi to od mene trazila :)

      Raspust u gradskim skolama je uveden, ne da bi "razmazena deca" bila slobodna vec, da bi se ustedela energija koju je vrlo tesko dopremati do gradova.
      Postici istu temperaturu u skolskim prostorijama na minus -2-5 stepeni nije isto kao kada je napolju vanrednih -15-20!
      O mogucim nezgodama i povredama dece na klizavim putevima do skole da i ne govorim.

      U Kolubari se cak i zemlja zamrzla, jer je tamo bilo -30, a i masine koje kopaju ugalj, a ako se vec to dogadja bolje je da se energenti cuvaju za bolnice i ustanove od vece vaznosti.

      Nadoknadjivanje nastave u periodu kada bude toplije nece ni biti neki narocit problem..

      Ovakvo stanje npr. za Rusiju je potpuno normalno ali u zemljama koje nisu dozivljavale ovakve nepogode potpuno je normalno da se preventivno proglasi vanredna situacija.

      Ovo nije nikakvo sirenje panike vec naprotiv pokazuje veliku odgovornost i brigu da se o svemu misli na vreme.

      Sve najbolje!

      Izbriši
  8. Kod nas u stanu grijanje radi sve u šesnaest, temperatura se ne spušta ispod 17 preko noći kada grijanje ne radi. Kad smo kod kuće uglavnom je oko 22 stupnja, a meni je i dalje hladno i gdje god idem nosim za sobom malu grijalicu koju onda uperim da puše toplo u mom smjeru. A sad kad čitam kako je kod tebe, skoro me je sram... To stvarno treba izdržati, svaka čast...

    OdgovoriIzbriši
  9. Ma pusti, kada su počelo da veje, i ja sam kupila 2 kvasca više, za ne daj Bože. Čitam kako vam je hladno, pa se baš osećam krivom, jer je kod mene centralno grejanje, više nego odlično (da zlo ne čuje). Držite se, kažu da će ovako još 10-ak dana.
    Hleb je mnogo lep, boja mu je rustična, a šarice odozgo vrlo slatke.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ajme Snježo, a bogami i Majo, ja kao nisam zimogorozljiva, uostalom imam ja prirodni zaštitni sloj pojačan i uvijek radije biram da mi je malkice prohladno, nego da se znojim, ali spavati u hladnom sam imala prilike samo jednom, kad mi je djed umro, u Hercegovini, stavili nas spavati u negrijanu sobu, vani bura dere, ja sam mislila da ću umrijeti, nisam uspjela ugrijati ni onaj komadić kreveta na kojem sam ležala, jedva sam čekala jutro da ustanem i ugrijem se, tako da ...... DRŽITE SE!
    I ne, ipak nismo pripremljeni na ovakve vremenske šale, ni one ljetne kad nas tosta na gotovo 40°, a ni na ove kad nas zamrzava.
    Izgleda mi da svima pećnice i kvasci rade k'o šašavi da se dodatno ugrijemo.
    Krušćić je prekrasan!

    OdgovoriIzbriši
  11. Snjezo moja draga divim ti se da mozes na spavanje u takvim uslovima..
    Meni hladnoca ne smeta, jer se psihicki i fizicki spremim na tu nepogodu, ali da spavam u hladnoj prostoriji to mi je potpuno nepodnosljivo.
    Secam se jedne godine smo u zimsko vreme bili u Banatu kod muzevljevih rodjaka i to spavanje "pod dunjom" mi je ostalo u nezaboravnom secanju!
    Bilo je dunja i na ormaru ali nezamislivo da se ispod dunje cak i nos pomoli :)

    Otkako zivimo u Rusiji mi ne znamo sta znaci hladnoca :)

    Puno poz.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekada sam i ja spavala u toploj zagrijenaoj sobi jer smo imali svoje centralno grijanje a i pola grada ga je imalo preko toplane. Ovdje nema takvih zgrada! Ali, ... što je tu je! Ne mogu iz ove kože u drugu! Prilagođavam se!

      Izbriši
    2. Potpuno te razumem.. i ya ranije dok nisam otisla u Rusiju nisam volela hladne zemlje ali covek se na sve navikne :)

      Ma mi smo ti kao onaj pevac krelac Sofronije iz crtaca.. prilagodjavamo se :))

      Izbriši
  12. Jao jel' to moj heklani drzac za serpe??? Totalno sam polaskana:)
    Kruh je super!
    maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste, draga Majo! Ma, kako si ga prepoznala!?

      Izbriši
  13. Oko sokolovo:)
    Ubijam se od dosade okovana snijegom nedaleko od tvog Konjica (u Mo)-rolleyes!
    maja

    OdgovoriIzbriši
  14. Hleb izgleda izvrsno :) Što se tiče zime, hm... čini mi se da smo se malo razmazili jer već duže vreme nije bilo ovako hladno. Moja ćera i sada kada je napolju -10 spava sa isključenim radijatorom i zdrava je Bogu hvala kao dren.

    OdgovoriIzbriši
  15. Bas izgleda meko.i kod nas je ledeno ali meni ne smeta!

    OdgovoriIzbriši
  16. Eto i mene u očekivanju toplijih dana. Ne volim zimu, a pogotovo ne volim kada padne snijeg, pa se pretvori u led, pa se otapa na sve strane. Znam da je i hladnoća zdrava i da zima treba odraditi svoje , ali uvijek mi se nekako odulji. U očekivanju toplijih dana sigurno pomaže i miris i okus finog, toplog kruha. Jako mi se sviđa ovaj tvoj integralni kruh. Recept bilježim i sigurno ću ga isprobati !

    OdgovoriIzbriši