26. velj 2012.

Kolač - torta od čokolade i lješnjaka

Nisam vam ja ljubitelj čoklade ali kolača u kojima je čokolada jesam!
Nikada nisam pojela cijelu čokoladu ali sam pojela tepsiju Hurmašica ili pedesetak Tulumbi (o tome bi vam mogla pričati moja Lidija). Uvijek sam više voljela kolače nego čokoladu. Zašto je to tako ne znam. Vjerojatno što za vrijeme moga djetinjstva i nije bilo čokolade ili ih moja mama nije kupovala ili je bila skupa,... vrag bi ga znao.
Tako je ostalo i dan danas. Sjećam se da sam jako voljela čokoladu "Tutti frutti" ali samo zato što je u njoj bilo tog suhog voća za grickanje.

A ovaj kolač tortu sam ugledala ovdje i odlučila sam je probati napraviti. A šta me privuklo? Pogađate - ovi cijeli lješnjaci:)
A koliko sam se namučila uslikati je!?
E to je za priču. Pravila sam je od tamne čokolade i dosta je tamna ali, na mojim sličicama uvijek izađe svijetla... kako god ja namjestila opcije na fotiću.

Napravila sam samo male izmjene a evo kako sam je pravila! Potrebo je:
  • 350 g tamne čoklade (ja sam koristila sa 60% kakaa čokolade iz Lidla)
  • 125 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g lješnjaka (popeći ih pa im skinuti ljuspicu)
  • 1 šalicu od 2 dcl višanja (dobro ih ocijediti)
  • 1 žlicu ruma (ili nekoliko kapi esencije ruma)
  • 150 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 jaja (malo veća)
  • 150 g šećera


  1. Dno kalupa za tortu promjera 23 cm pomastiti uljem i obložiti masnim papirom a pećnicu uključiti na 170°C
  2. Čokoladu natrgati na sitne komade i zajedno s mlijekom i maslacem otopiti je u posudi koju ste stavili iznad pare. Miješati da se dobije jednolična masa.Pri tome neka vodena kupelj lagano vrije na nižoj temperaturi
  3. Kada ste dobili jednoličnu smjesu odložiti je sa strane da se polako hladi pa umiješati lješnjake, rum i višnje
  4. Prosijati brašno zajedno s praškom za pecivo.
  5. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom umutiti jaja sa šećerom. Sada lagano žlicom u jaja umiješati brašno s praškom za pecivo.
  6. U već poprilično ohlađenu mješavinu s čokladom prebaciti smjesu s jajima i polako sve žlicom ili špatulom ujednačiti.
  7. Prebaciti u pripremljen kalup i peći u pećnici oko 50 minuta
  8. Pečen kolač ohladiti nekih 5-6 minuta u kalupu pa ga izvaditi iz kalupa i potpuno ohladiti
  9. Prije služenja posuti kakaom u prahu!


* Kolač nije puno sladak, dapače .
* Izmjena je što sam grožđice zamjenila višnjama koje bi isto tako zasladile kolač
* Ono što se meni najviše sviđa je kada zagrizem lješnjak ili kada me višnja osvježi
* Koristila sam zamrznute višnje, odmjerila dok su još bile smrznute pa ih onda odmrzla i ocijedila - bilo ih je 40 komada:)
* Ovoga puta sam lješnjake pekla u suhoj tavi na špaheru iako mislim da je bolje peći ih pećnici. Nije mi se dalo radi 10 dag ali, trebala sam:)

Broj komentara: 19:

  1. Ni meni se nikad ne da lješnjake u pećnici pržiti, pa ih na tavi :)
    Tortica je baš prava uz kavicu ili čaj :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko god da je lješnjaka (pa taman i tako malo) uvijek ih stavim u pećnicu - ionako ju moraš uključiti za ispeći kolač.
    Ne mogu vjerovati da postoje ljudi kojima čokolada nije draga.
    Što se recepta tiče, nekako mi grožđice ne pašu u čokoladne kolače i (iako ne volim višnje) mislim da si napravila dobru zamjenu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što se tiče prženja lješnjaka imaš pravo! Ali, eto ima nas i koji baš nismo ludi za čokoladom. Nikada nisam pojela više od jednog rebra čoklade:)

      Izbriši
  3. Krasan kolač, baš mi se sviđa što je bez nadjeva, obično je onda cijeli kolač sočan.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kad sam ja bila mala bilo je i čokolada i eurokrema, ali ja ipak više volim domaće kolače. Moj sin kad traži nešto slatko misli na čokladu, bombone ili čak na smoki. Ubih se praveći razne poslastice ali po njemu to nije slatko.
    Ovo je moj tip kolača, sve mi se sviđa, ne bi smetalo da su zajedno i suvo grožđe i višnje.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fenomenalna je! Ja jako volim kombinaciju cokolade i lesnika i moja omiljena cokolada je uvek bila ona sa celim lesnicima... I to samo ako ima bas puno lesnika. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ha, ha, ha - sjetila si me na davne dane kada sam i ja mogla pojesti cijeli protvan kolača i nisam dobila ni grama! Naravno, nisam jela ništa drugo taj dan. Ja volim čokoladu u svim oblicima i agregatnim stanjima, pa je ovo kolač za mene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, da i ja sam bila šlankić! I kada bih pojela toliko slatkiša nije mi padalo na pamet slano. Možda nekada malo da mi razbije taj okus slatkoga! Ja volim poslije puno slatkiša pojesti malo slanoga!

      Izbriši
  7. Obožavam kombinaciju čokolade i lešnika. Mogu samo da zamislim kako je ova tortica dobra uz popodnevnu kaficu.:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Snjezo torta fantasticno izgleda, ovakve bas volim!

    Sad si me ovom cokoladom s lesnicima podsetila na epizodu iz serije "Nasa mala klinika", ne znam da li si je nekada gledala, kada jedini pacijent na klinici Peja jede tu cokoladu a posto nema zuba lesnike samo "pocucka" i ostavi u kesu a posle tim istim lesnicima posluzuje doktore :))
    Taj je deo toliko bio sasav za umiranje od smeha :)

    Krasova cokolada s celim lesnicima je nekada bila stvarno super..

    Poz.

    p.s. ".. ali sam pojela tepsiju Hurmašica ili pedesetak Tulumbi"

    Ovo bi stvarno bilo zanimljivo cuti :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nevjerojatno ali istinito. Moja sestra mi je svjedok. Naravno, ništa drugo ne bih jela. Jedne prilike je mama napravila 60 tak tulumbi, ja sam došla iz škole skoro sve ih pojela i ostavila nekih 6 komada za kasnie (za zasladiti, kako sam ja rekla). Moja sestra je pojela 4 komada s nekom prijateljicom a ja sam bila jako ljuta i isplakala se živa jer su mi pojele moje tulumbe:):) Bože, koliko sam ja voljela slatko!? To mi je sada nevjerojatno!

      Izbriši
  9. Torta izgleda zamamno! Jako mi se sviđa dodatak višanja, sigurno ju čine ekstra sočnom!

    OdgovoriIzbriši
  10. ne mogu vjerovati u tvrdnju s čokoladom, ja je toliko volim da je skrivam od drugih :) a u kući nikad nemam ni mrvice jer ne može ostati
    kolače isto jako volim, ali u posljednje vrijeme se suzdržavam od prekomjerne konzumacije pa ih rjeđe i pravim, jednostavno u takvim stvarima sam 'bez reda'
    ovaj kolač bi isto tako jela dok ne bi sve pojela, odličan je

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja sam ljubitelj čokolade i to uglavnom onih tamnijih sa dodatkom naranče ili mente. Naravno da takvih ranije nije bilo pa sam odrasla uz mliječnu, onu sa lješnjacima i uz tuti fruti koju spominješ i koja je i meni bila posebno draga. Ali, ne odbijam niti čokoladne kolače i ovaj mi izgleda odlično !

    OdgovoriIzbriši
  12. Prekrasno izgleda, obavezno ću isprobati.

    OdgovoriIzbriši