19. velj 2012.

Krafni / Krofne/ Pokladnice

Možda bi bilo bolje da je naslov posta: Bolje da nestane selo nego običaji!

Jednostavno je: U kući moje mame su se krafne obvezno pravile u vrijeme poklada a njena kuća bi bila puna naših prijatelja s kojima smo uživali u njima. A moja mama je bila prava majstorica i svi su je voljeli, jako! Ali, bila su to neka druga vremena!
I tako ja nastavaljam tradiciju pečenja krafni uvijek u vrijeme poklada. Pravim ih po jednom te istom receptu već od mojih "podačkih dana".


Ja osobno a i moji dečki volimo malo šupljije krafne, ne polažemo puno na onaj bijeli krug od prženja (ne'š ti) i volimo ih s marmeladom. Najčešće je to marmelada od šipka/šipurka ili miješana (po želji mm).
Uvijek ih pravim ovako s marmeladom. Tako sam naučila jer tada nisam imala nikakvog pribora za punjenje, imala sam dovoljno vremena i tako sam naučila ove svoje Žderomire:)
Ono što mislim da je važno za pripremu krafni je:
  • svi sastojci moraju biti sobne temperature (tako da sam ja sve sastojke večer prije pripreme ostavila u kuhinji da se temperiraju)
  • kuhinja mora biti topla
  • ulje za prženje ne smije biti pregrijano, pržiti ih na laganoj vatri
A potrebno je:
  • 1 kg brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • 1 (7 g) vrećica suhog kvasca
  • 4 žlice šećera
  • dobar prstohvat soli
  • ribana korica 1 limuna
  • 1/2 l toplog mlijeka
  • 1,2 dcl ulja
i još:
  • oko 1l ulja za prženje
  • marmelada od šipka/ šipurka za punjenje i
  • šećer u prahu za posipanje


Priprema:
  1. Prosijati brašno i pomiješati ga s soli, ribanom koricom limuna i kvascem
  2. U drugu zdjelu stavit jaje, žumanca i šećer te ih umutiti mikserom pa dodavati ulje i na kraju mlijeko
  3. Polako smjesi s jajima dodavti brašno pa zamijeniti lopatce miksera spiralnim i nastaviti dodavati brašno dok se ne dobije kompaktna masa. Pokriti prijanjajućom folijom ili krpom i sotaviti na toplo mjesto dok ne udvostrući volumne
  4. Nadošlo tijesto prebaciti na podlogu koju smo samo malo pobrašnili (ja uvijek radim na starom lancunu/čaršafu ili stolnjaku) i polako razvaljati oklagijom na debljibu oko 4-5 milimetra. Gornj površinu nemojte posipati brašnom!!!!
  5. Čašom ili modlom vaditi krugove. Na sredinu svakoga stavit po žlicu marmelade, prekriti praznim krugom i lagano prstima stiskati ta dva spojena kruga pomalo ih razvlačeći od sredine prema vani. Ponovno istim kalupom napraviti "krug".
  6. Kada su sve krafne završene zagrijati ulje u dubljoj posudi
  7. U zzagrijano ulje stavljati krafne tako da ona strana koja je bila gornja sada ide prva u ulje, poklopite posudu. Nakon minutice skinite poklopac, okrenuti ih i još ih malo propržiti ali nije potrebno više poklapati.
  8. Gotove krafne vaditi šupljom žlicom i stavljati ih na papirnate ručnike


9. Još tople posuti šećerom u prahu ili kristal šećerom, po želji



* Ove moje krafne budu dosta šuplje i zato ih se može dosta i pojesti
* Meni izađe, kako kada, oko 30 komada s tim da ja i ostatke tijesta ponovno premijesim i napravim iste ovakve krafne a ponekada i nekoliko onih najobičnijih bez marmelade

A da vam dočaram kako je bilo hladno ovih dana snimila sam slap Krčić ili Topoljski buk!

Broj komentara: 20:

  1. prekrasne su ti ! i ja krafne najviše volim sa marmeladom od šipka, ajde može ponekad i ona od marelice :).. buhtle su mi isto najdraže sa šipkom. Ova zadnja fotografija je fenomenalna, tj. nevjerojatan prizor na njoj. :)
    p.s.: nasmijah se na ovo "žderomire" :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je stvarno fantasticno :)

    Snjezo moja draga slusaj!
    Pre jedno nedelju dana dobijem na mail fotku fantasticnih krofni i doslo mi je da pojedem ekran koliko se videlo da su to, kao i sada ove Tvoje prave krofne :)
    E sada posto je za tu uzivanciju uvek bila zaduzena moja mama krofne jos nikada nisam pravila.

    Dakle, lepo zamolim moju dragu Di da mi prosledi recept, ona srecica odmah to i ucini a od tog momenta gde god da se "okrenem" i pogledam neko pravi krofne :)

    Slucajnost ili ne ali moje misli o krofnama su "pokrenule lavinu".. sada svi pravite krofne zbog mene :))

    Salu na stranu samo da kazem ove Tvoje krofne fenomenalno izgledaju.
    Nocas cu ih sanjati veruj!

    Sve najbolje!

    p.s. Secam se one fantasticne mesane marmelade koja se kupovala na kilogram. To je nezaboravan ukus.
    Inace tih punjenih krofni s marmeladom se i najradije secam.
    Nikada nisam mogla da pojedem vise od jedne krofne ali marmeladu sam uvek dodavala, iako je bilo dovoljno unutra :))

    Uzivaj!

    OdgovoriIzbriši
  3. Koja krasna fotografija!!!
    A i krafnice su fenomenalne!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasne krafnice, i mi ih pravimo u ovo vrijeme ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Uff, naprosto cure sline..Divota!

    OdgovoriIzbriši
  6. Koliko god su me krafne oduševile, posljednja slika je toliko prekrasna da sam zaboravila nja njih.

    OdgovoriIzbriši
  7. Krafne volimo pojesti, ali ne previše. Moja mama je zadužena za to, ali kako godine idu i kako moji baš više i nisu ljubitelji ničeg slatkog, nekako i krafne odumiru. Najme kaj, meni ne uspiju - vjerojatno zbog užasa da litru ulja trebam potrošiti na nešto što nam i ne treba i nije zdravo. Što ćeš, to je jače od mene:)) Osim toga, prošle ili pretprošle godine imala sam debakl s njima, vjerojatno je ulje bilo prevruče. Zadnja fotka je fenomenalna!

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni krofne nisu krofne bez dđema od šipka. ne volim taj džem sam za sebe, ali kad naletim na kupovnu krofnu gde su štedeli na džemu razočaram s ei stužim. Ja moje špricam unutra punjene sa džemom, sve sam bila u strahu da će se otvoriti ako ih ovako punim kao ti, ali vidim da i tako može.

    OdgovoriIzbriši
  9. probala sam krafnice na ovakav način puniti ali mi tad nisu uspjevale, pa ako ih punim onda je to poslije, a izgleda da ove godine neću da ih radim na klasičan način nekako mi se ne jedu ta pečena tijesta - zasitila sam se neko vrijeme sam samo takve stvari jela
    jako su lijepe, a posljednja slika predivna

    OdgovoriIzbriši
  10. Divota!
    Ja krofne obozavam! Nisam se jos uhvatila u kostac sa njima, pa dok se to ne desi, kupim svaki moguci savet.
    I da, pekmez od sipka je najbolji :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Snjezo, prelepe su ti krofne, pa jos punjene, divota!:))) Prosle nedelje sam prvi put pravila krofne, nisu bas ispale kako sam zamislila pa sam sve ponovila za vikend, ovog puta po Tamarinom receptu i bile su odlicne... gledam sada ove tvoje i svidja mi se sto si ih punila, eto belezim sve i isprobacu ih cim se ponovo uzelimo!:)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja još nisam napravila svoje prve krafne, nekako kod nas nisu bile običaj za praviti ih, a sada stalno imam neku zadršku jer mislim da mi neće baš uspjeti. Ali uvijek sam ih voljela pojesti. Volim i sada :), i to baš ovako šuplje i sa marmeladom ! Snježo, odlične su, prave domaće krafne !
    Slika zaleđenog slapa je fantastična, ovo se ne viđa svaki dan.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ijao, kakve krofne! Nikada mi ne bi palo na pamet da ih ovako punim, ali sada sam za neko slovo pametnija. Ovaj presek gde se vidi džem, tera vodu na usta!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ni mene baš puno ne tangira bijeli prsten. Baš me briga za prsten :) Dok su ukusne i mekane, drugi nije važno. I ja ih najviše volim s pekmezom, ali više volim kada nisu šuplje. Jako lijepo izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  15. prekrasne su ti krafne, ja nikako da se odlučim i da ih napravim

    OdgovoriIzbriši
  16. Snježo, tako divno izgledaju! Ja nemam problema s bijelim prstenom, samo ih treba pustit da se lipo dignu. Ali da ga i nema, baš me briga - krafne su krafne, domaće su i svakako su ukusnije od onih kupovnih.
    Sad sam se zaželjela domaćih krafni :)

    OdgovoriIzbriši