Kada oni pripremaju kakvo oklupljanje za svoju ekipu roladice su spremne, njihovo je samo ih izrezati i ispeći. Nigdje ne smijem otići na duže a da to nisam pripremila.
A gdje sam ih ugledala? Ovdje !
Prvi put sam ih ugledala kod Maje i od tada ih redovno spremam.
Do tada sam pravila ove pitice ovako, koristeći sve kore za jednu roladu što je isto tako dobro. Još da je kupiti dobrih kora kao ovih što sam ih vidjela kod Maxividie. Sanjam ih. Ne, ovdje ima kupiti kora samo gdje u pakiranju od 1/2 kg ima ukupno 11 kora ili kojim slučajem 12 i još kažu da je ta 1 gratis.
Evo kako ih ja pravim:
- 1/2 kg kora za savijače
- 1/2 kg svježeg sira
- 2 dcl masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
- 3 kom. jaja
- 1 dcl ulja ili isto toliko rastopljenog putera
- malo ulja, žličica soli
- 1 jaje za premazivanje,
- sezam ili sjemenke po želji
- Umutiti jaja sa solju, dodati kiselo vrhnje/miljeram i sir. Umiješati rastopljeni maslac i sve sjediniti
- Jednu koru malo premazati uljem, na nju staviti sljedeću koru na koju rasporediti dio nadjeva. Na ovaj nadjev staviti još jednu koru i isto je premazati s nekoliko žlica nadjeva. Uviti sve kore skupa u jednu čvrstu roladau. Umotati je u prijanjajuću foliju i odložiti.
- Napraviti 4 rolade. Gotove rolade zamrznuti.
- Rolade izvaditi na 15 - 30 min prije pečenja. Izrezati ih na komade dužine oko 1,5 - 2 cm. Poređati ih na pek papir, premazati ih jajetom umućenim s žličicom ulja. Posuti sa sjemenkama po želji (lan, sezam,...). Peći ih na 200°C oko 30 minuta ili dok ne porumene.
Još nešto što mi je zafitiljalo zadnjih dana jest ona njena Naopaka gibanica.
Pošto smo se navadili na onu Leninu Kokos baklavu, svaki put mi ostane pola pakiranja kora za pitu.
E da ne bi to "propalo" ja to utopim u ove Sirnica - muffine koje sam opet pravila po Majinom receptu. Samo sam prepolovila količinu sastojaka i napravila ih u obliku muffina!
Čak sam ih držala prevrnute ali, počeli su neki ispadati. A moj Nikola hoda i oko mene i oko njih i kaže: - Ja sam ti gladan i tu čekam ne znam ni ja šta, daj molim te da ih jedem! Nisu ni spalsnuli ili (jadni) nisu imali kada!!!
I puknuli su za tren.
Pravila sam ih već dva puta i drugi put sam probala jedan dio stavljati u košarice za muffine. Zaključak je: nepotrebno! Dovoljno je podmazati maslacom oblike i malo ih posuti brašnom.
A evo kako je to bilo:
- 250 g kora (u mom slučaju 5 kom.)
- 100 g svježeg sira
- 50 g kajmaka (stavila sam Vaj krem - sirni namaz)
- 1,5 žlica oštrog brašna
- 1 žličica soli
- 1 najmanju žlićicu sode bikarbone (ona žličica za crnu kavu)
- 1, 5 čaša jogurta
- 3 manja jaja
- 50 ml ulja
- sjemenke po želji (imala sam sezam i crni kim)
- Pomiješati brašno, sol i sodu bikarbonu
- Dodati sir i kajmak/namaz i sve dobro izraditi viljuškom. Usuti jogurt pa sve skupa izmiješati da se dobro izjednače.
- Zatim dodati jaja i ulje i sve skupa još dobro sjediniti
- Natrgati kore, gužvati ih i ubacivati ih u smjesu povremeno miješajući. Kada se dodaju sve kore još dobro izmiješati i ostaviti oko 5 minuta da se sve dobro sjedini!
- Kalupe za muffine namazati maslacem, posuti brašnom i rasporediti smjesu u njih. Posuti sjemenkama po želji (sezam, lan, crni kim). Smjese ima za 12 muffina.
- Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta
** Još bolje upute postoje na linkovima koje sam ostavila gore, naravno kod Maje!
Sviđaju mi se "fornetići". Meni je isto žao što kod nas postoje samo one kore u pakiranjima po dućanima. Voljela bih probati prave kore. Muffini sa korama su neobični, ali po sastojcima sigurno fini
OdgovoriIzbrišiDivni su i fornteći i naopaki giba mafinčići. Kako bi mi sad prijali za doručak.
OdgovoriIzbrišiOdlicni su... Ovakve stvari su uvek super i dobro dodju...
OdgovoriIzbrišiodlična ideja su mi ovi fornetići!
OdgovoriIzbrišiodlično!
OdgovoriIzbrišiMislim da ovakve zalogajcice svi volimo, ma kako im samo odoleti kad su tako ukusni... hvala tebi i Maji na super receptima.:))
OdgovoriIzbrišiBaš su divni <3
OdgovoriIzbrišiDivno izgledaju fornetici, a naopaku gibu svakako cu morati da isprobam:)
OdgovoriIzbrišiSuper izgledaju!
OdgovoriIzbrišihttp://artonmyway95.blogspot.com/
mafinčići mora da su jako sočni!
OdgovoriIzbrišisledeće nedelje pripremam party, uklopiće se savršeno u priču!
Sve gledam te pite i pituljice kod tebe, a kad god te se sjetim imam pred očima onaj video kad razvlačiš tijesto, pa mislim kako bi mojima pala sjekira u med da se uvale k tebi! :)
OdgovoriIzbrišiNe bi im ni kod Maje sa svim onim tijestima ništa falilo, slažem se. :)
A da ja njih šaljem malo jednoj, malo drugoj! :)
Šalim se, super ti sve izgleda, moji svi sve to vole, a ja nedovoljno često radim.
Otkako je muž naučio peći palačinke, pojeli smo ih u mjesec dana, kao inače u godini. :)
Slobodno pošalji, a bilo bi dobro i ti da dođeš:)
IzbrišiKako je dobro kad muževi nešto nauče, je'l da? Onda to oni stalno ponavljaju. Tako i moj, naučio praviti gulaše i uvijek bi ih jeo. A moram priznati da mu bude pravo dobar!
Snježo, jel u kalupe za mafine treba napuniti smesom do vrha ili 2/3?
OdgovoriIzbrišiZnači od 250 g kora 12 mafina?
Izvini ako sam malkice dosadna, al moram da budem sigurna da ne bude katastrofa tik pred žurku:)
Hvala:)
Ja sam cijelu smjesu podijelila u tih 12 kalupa, mislim da je bilo i više od 2/3. Znaači, podijeli u svih 12 pa koliko bude! Ništa ne brini! Uopće mi nje teško odgovoriti, nisi mi dosadna, dapače!
IzbrišiHvala puno! :)
IzbrišiOdlično si ovo napravila i ideja sa muffinima mi se baš sviđa , mislim da ću je i ja primjeniti kada otiđem u Dbk jer ako cure nešto vole onda vole ovakve stvari. Nadam se da Nikola ipak nije predugo čekao ! :)
OdgovoriIzbriši